GasztronómiaHírekVersenyek

Csillag Richárd képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon

Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely, Kristinus Borbirtok) fiatal séfje képviselheti hazánkat október 7-én a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2022 Mexikóban, Mexikóvárosban megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2022. május 3-án rendezte meg 27. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.

A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3 óra alatt, 3 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.

A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a horeca szektor megbízható partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben a meglepetéskosárból fácánt, vöröstonhal filét, avokádót, jalapeno paprikát, koriandert, lime-ot, kukoricát és érett mangót kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez. A megálmodott ínyencfogásokhoz az egyéb friss alapanyagokat a fiatal séfek a budaörsi METRO zöldség-gyümölcs osztályán helyben, maguk válogatták össze. Az ételek elkészítéséhez a Thermomix készülékeket a Minikonyha Kft. biztosította.

Tálalás a szakácsversenyen. GasztroMagazin 2022.

A verseny technikai igazgatója:

Kovács Lázár (Lázár Chef), aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző felkészítőjeként maga is részt fog venni a mexikói világbajnokságon.

A konyhai zsűri tagjai:

Barka Áron, Sándor Dénes

A kóstoló zsűri tagjai:

Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Ádám Csaba, Bicsár Attila, Pesti István, Segal Viktor

A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2022. évi dobogósai:

1. helyezett: Csillag Richárd, a Lokal47 ifjú szakácsa, aki képviseli Magyarországot a 2022. október 7-én Mexikóban megrendezésre kerülő világbajnokságon.

Csillag Richárd kreációja az ifjúsági szakácsvilágbajnokság magyar döntőjére. GasztroMagazin 2022.

A győztes menüsor:

Előétel: Tormás spárga saláta, avokádó pép, tonhal

Főétel: Sült fácán, hagymakrémmel töltött saláta, chilis kukorica

Desszert: Mangó mille-feuille

2. helyezett: Huang Baoshan, Kert Bisztro

3. helyezett: Tóth Gergő, Vakvarjú Csónakház Étterem

A versenyzőket az oklevelek mellett a Világszervezet Párizsi Központjából érkezett díszes medálokkal és az Extrametál cég közvetítésével Wüsthof késkészlettel jutalmazták.

A zsűri külön dicséretben részesítette a dobogósokat, tekintettel arra, hogy az elmúlt évek versenyeinek a legszínvonalasabb desszertjeit készítették el, a cukrász pályán is kiemelkedő teljesítményt nyújtva, továbbá a konyhai munkájuk is kiemelkedő volt.

Érdemes követni az ambiciózus fiatal séfek pályafutását, hiszen a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition nem egyszer bizonyult már a Bocuse d’Or előszobájának. A nemzeti döntő dobogósainak szívből gratulálunk!

###

A METRO Kereskedelmi Kft.-ről:

A METRO Kereskedelmi Kft. 1993 óta működik Magyarországon, elsőként lépett be a nemzetközi kereskedelmi vállalatok közül a magyar piacra. Jelenleg 13 áruházzal áll profi vevői szolgálatára az ország számos pontján teljes körű megoldásokat kínálva a kereskedelmi és gasztronómia tevékenységekhez. A METRO Kereskedelmi Kft. Magyarországon több mint 2000 főt foglalkoztat, bruttó árbevétele a 2019/2020-as pénzügyi évben 197 mrd Ft volt. Anyacége, a METRO AG egy vezető nemzetközi nagykereskedelmi vállalat, melynek specialitása a szállodák, éttermek és vendáglátóegységek (HoReCa), valamint az önálló kereskedők igényeinek kiszolgálása. A Társaság 30 országban működik, világszerte több mint 95 ezer főt foglalkoztat. A 2020/21-es pénzügyi évben a METRO 24,8 milliárd eurós árbevételt realizált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .