Átadták a Brillante-2022 Nemzetközi Párlatverseny díjait

A legeredményesebb magánfőző Mladoniczki István. A legeredményesebb bérfőző Guba Krisztián. A legeredményesebb bérfőzde a harci Brill Pálinkaház. A legeredményesebb kereskedelmi főzde a Márton és Lányai Pálinkafőzde lett a Brillante-2022 Nemzetközi Párlatversenyen.

A megmérettetés díjait hét kategóriában osztották ki a Gyulai Pálinkafesztiválon pénteken.

A legjobb magánfőzött párlat címét Bartik Ádám és neje Megyer Könnye sárga vilmos párlata, míg a legjobb bérfőzetett párlatét Pucsok Sándor Starking almája érdemelte ki.

A kereskedelmi főzdék hosszú évek után indulhattak ismét a versenyen, amelyen a legeredményesebb kereskedelmi főzde mellett 2022 legjobb kereskedelmi párlatát is díjazták. Ezt a címet a Podrum Palic 1896 Sljíva Baraba párlata nyerte el.

Külön díjazták az idei Év gyümölcséből, azaz az almából készült legjobb párlatot, ezt a címet szintén Pucsok Sándor Starking almája érdemelte ki.

Békés megye legjobb pálinkájának a Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt alma pálinkáját választották, ezt a Békés Megyei Önkormányzat egy évig ajándékozási célokra használja majd. A megyei önkormányzat két különdíjat is átadott: a legeredményesebb Békés megyei magánfőző Szűcs Zoltán lett Békéscsabáról, a legeredményesebb megyei bérfőzető címet pedig az újkígyósi Ping József érdemelte ki.

A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki.

A versenyre idén rekordszámú, 989 mintát neveztek. Magyarországról érkezett a legtöbb minta, szám szerint 750 összesen 103 településről, Romániából 193, Szlovákiából 41, Szerbiából 5 párlatot neveztek.
Legtöbb párlat az idei évben ismét szőlő és szőlő eredetű termékekből érkezett (268 darab), ezt követi az év gyümölcse, az alma 112 mintával, a harmadik legtöbb a szilva volt 106 mintával, majd a következő legnépszerűbb kategória a bogyós, vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt.

Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból 118, bérfőzetett párlatból 132, míg magánfőzött párlatból 740 minta érkezett a megmérettetésre.
A beérkezett tételeket 22 fős szakmai zsűri bírálta hazai és külföldi pálinkaházak, bérfőzdék főzőmesterei és díjnyertes magánfőzők mellett 100 pontos rendszerben.

A 22. Gyulai Pálinkafesztivál részletes programja a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon található meg.

MTI 2022. szeptember 17., szombat 12:14

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .