AlapanyagokGasztronómia

Új haltenyésztési rendszer és a szuvidált harcsafilé hódíthatja meg Európát

Egész Európában, így Magyarországon is nőhet a halfogyasztás, de a halgazdák élete is könnyebbé válhat a SilGen innovatív tenyésztési rendszerével. A hazai vezetéssel kifejlesztett új eljárás fenntartható módon, helyi termelésből, garantáltan szennyeződésmentesen kínál prémium minőségű európai szürkeharcsa halterméket, mindezt elérhető áron. A most záruló sikeres európai uniós projekt eredménye egy prémium szuvidált harcsafilé is. Ez SilGen márkanév alatt, várhatóan az év végéig kerül kereskedelmi forgalomba.

A halfogyasztás világszerte, így Európában és Magyarországon is folyamatosan növekszik. Ezzel a természetes vizek túlzott lehalászása okán a kínálat nem tud lépést tartani. Erre a kihívásra nyújthat megoldást, sőt növelheti a halfogyasztási kedvet egy új, magyar vezetéssel kifejlesztett haltenyésztési rendszer, a Silgen.

SilGen akvakultúrás haltenyésztési rendszer. GasztroMagazin 2022.

A Silgen egy jelentős részben hazai eredményekre épülő innovatív akvakultúrás haltenyésztési rendszer. Garantáltan szennyeződésmentes, prémium minőségű európai szürkeharcsát (őshonos édesvízi faj) kínál elérhető árfekvés mellett. A termelés teljes mértékben fenntartható, minden földrajzi és éghajlati körülményre adaptálható az egyenlítőtől a sarkkörig. 200%-os termelékenységet kínál a hagyományos módszerekkel szemben.

A most záruló európai uniós fejlesztési projekt során négy országban, Magyarországon, Szlovéniában, Ausztriában és Németországban végeztek kiterjedt vizsgálatokat az új módszer szabványosítása céljából. A SilGen technológia így a jövőben széles körben elérhetővé és azonnal alkalmazhatóvá vált.

A projekt sikerét bizonyítja az is, hogy kifejlesztésre került egy prémium szuvidált harcsafilé is. Ez SilGen márkanév alatt, várhatóan az év végéig kerül kereskedelmi forgalomba. A új, kiváló minőségű kényelmi termék előnye, hogy fagyasztás nélkül a hűtőben egy hónapig is eltartható. Előfűszerezett, elkészítése pedig rendkívül egyszerű, mindkét oldalát csupán két-két percig kell sütni a garantáltan tökéletes eredményért. A SilGen szálkamentes, tiszta, semleges, elegáns ízvilágú szuvidált harcsafilével a magyar fogyasztók számára leküzdhetővé válhatnak azok az akadályok, amelyek a hazai halfogyasztás még szélesebb körben történő elterjedésének útjában állnak, így pl. a nehézkes beszerzés és elkészítés, a változó minőség vagy a szálkától való félelem.

SilGen akvakultúrás haltenyésztési rendszer. GasztroMagazin 2022.

Az április 22-ei eredménybemutató rendezvényen, melynek az A38 hajó adott helyet, részt vettek a hazai vezetésű nemzetközi konzorcium tagjai:

·       KSERIS Tudástranszfer Kft. (Magyarország)

·       Aranyponty Halászati Zrt. (Magyarország)

·       G2O Storitve Doo (Szlovénia)

·       GARANT Tiernahrung GmbH (Ausztria)

·       Ahrenhorster Edelfisch GmbH (Németország)

A szakmai előadások során

Danijel Gospić, a szlovéniai G2O Doo ügyvezetője hangsúlyozta: a szabványosított tenyésztési eljárás állandó és magas termékminőséget, valamint stabil termelési ütemezést tesz lehetővé, egyúttal kiváló lehetőséget kínálva meglévő halgazdaságok modernizálására és jövedelmezőségének javítására.

Hermann Otto-Lübker, a német AHRENHORSTER GmbH tulajdonosa arra mutatott rá, hogy a technológiai együttműködés eredményei feltárták előttünk, hogy az új keresztezéssel nemesített halfajta és az összehangolt termelési eljárás még további hatalmas potenciált rejt magában, vagyis a termelés hatékonysága jelentősen tovább fokozható.

„A harcsatápokban felhasznált mezőgazdasági melléktermékek takarmányozási értékének előtérbe helyezése révén közelebb kerültünk a „körforgásos gazdaság” megvalósításához” – ezt már Eduard Schneeberger, az osztrák Garant-Tiernahrung GmbH fejlesztési vezetője emelte ki.

SilGen akvakultúrás haltenyésztési rendszer. GasztroMagazin 2022.

Lévai Ferenc, az ARANYPONTY Zrt. vezérigazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a megismert remek partnerekkel mindenképpen folytatni szeretnénk az együttműködést.

Bulkai András, KSERIS Kft. technológiai vezetője, a nemzetközi projekt koordinátora szerint a projekt sikeresen zárult. „Fel tudunk mutatni egy újonnan fejlesztett és kipróbált technologiát, valamint egy különleges, ízletes egyedi terméket, amivel mindenki számára elérhetővé tesszük az igazán minőségi halfogyasztást” – tette hozzá.

„A SilGen projekt látványosan valósította meg az uniós kutatási keretprogram idevágó célkitűzéseit, miszerint az európai vállalkozások versenyképességét párhuzamosan kell növelni a fentarthatósággal, az európai gazdaság hatékonyságának, valamint társadalmai életszínvonalának növelése érdekében” – zárta Ardian Xerxa, az Európai Bizottság kutatási programjának munkatársa.

Spárga és szamóca 2022. sparga.hu GasztroMagazin 2022.
Friss spárga és szamóca sparga.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .