CukrászatGasztromannGasztronómia

Magyarország tortái 2021 – de vajon finomak-e?

Idén egyidőben hirdették ki úgy az Ország kenyere, mint az Ország tortája versenyek eredményeit. Az ünnepélyes díjkiosztón mi is ott voltunk, nagy örömmel gratuláltunk a győzteseknek.
A díjazott készítmények mindegyike tetszetős, felépítésük trendi, a leírásaik bővelkednek a jelzőkben és dícséretekben. De vajon milyen az ízük? A torta próbája is az evés!

A tesztre stílszerűen azon melegében, a díjkiosztó helyszínén, a Magyar Országház Vadásztermében és annak dunai teraszán kerítettünk sort. A rendezvényre készített tortákból egyet-egyet tányérra rendeztünk és adott sorrendben megkóstoltuk.

A két mindent nyerő cukrász, Fodor Sándor és Füredi Krisztián. GasztroMagazin 2021.
A két mindent nyerő cukrász, Fodor Sándor és Füredi Krisztián

A sorrend nem volt véletlenszerű. Falánkabb pályatársaink kóstolását megvárva, az ő véleményüket meghallgatva állt fel a kóstolás rendje: Beszterce rózsája, Napraforgó és Nimród.
Hogy miért ez? Értelemszerűen, a rendkívül szigorú követelmények közé szorított cukormentes győztes nagy versenyhátrányba kerülne, ha a másik két kategóriagyőztes mögött kerülne rá sor.
A Nimród a felhasznált alapanyagok milyensége, gazdag íze, savai és cukra miatt került a harmadik rajtkockába.

Lássuk!

Beszterce rózsája, a Cukormentes Torta 2021 nyertese, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda készítménye. GasztroMagazin 2021.

A tavalyi Országtorta-versenyt megnyerő Füredi Krisztián ezúttal az Egy Csepp Figyelem Alapítvány inspirálta cukormentes tortaverseny fődíját érdemelte ki.
A tápiószecsői cukrászda terméke, a Beszterce rózsája is az évek óta mindent eluraló megjelenést követi: a különböző színű, ízű, állagú rétegeket egységes keretbe foglalja egy újabb réteg krém, mindennek egy tészta adja az alapját.

Beszterce rózsája, a Cukormentes Torta 2021 nyertese, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda készítménye. GasztroMagazin 2021.

Ezúttal az alapra, egy felvert tésztára kerülnek a rétegek. A hozzáadott cukor nélkül készülő tortában a főszerep a sárgabaracké. Nem csupán zselé és mousse, de a piskótában liszt formájában is megjelenik.
A diós, étcsokoládés kiegészítőkkel néha a zserbós ízeket idézi, ám annál szelídebben és kevésbé direkten teszi azt.

Szeletenként 12,4 g szénhidrátot és 206,3 kcal-t tartalmaz!
Szinte hihetetlen!

A szelet megjelenése a szemnek kedves. Ízei harmonikusok, ám a kategória jellegéből fakadóan szükségszerűen visszafogottak, sőt szerények. A kevés szénhidrátot szerintem bőven pótoljá a gyümölcsök szép savai, különösen az állagok váltakozása. Nekem jól esett a kora augusztusi melegben!

Beszterce rózsája, a Cukormentes Torta 2021 nyertese, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda készítménye. GasztroMagazin 2021.

Mindenképpen merem ajánlani azoknak, akik betegségük, vagy diétájuk miatt nem kóstolhatnak hagyományos süteményeket.

A voltaképpen Országtorta a második az időrendben.

A versenyen először induló, ám azt azonnal meg is nyerő Fodor Sándor tortája a Napraforgó nevet viseli. Küllemében a leírt iskolát képviseli ez is, a különböző összetevők egymástól jól elkülöníthető rétegekben jelennek meg.

Magyarország Tortája 2021 Fodor Sándor Habcsók Cukrászda terméke, a Napraforgó torta. GasztroMagazin 2021.

Az alapot ez esetben a csokoládés talp adja, erre kerül a pirított napraforgóőrleménnyel készült felvert. Állagában talán a nürnbergi mézeskalács különleges struktúrájához tudnám hasonlítani. A következő rétegek a zselés körte, a mézes krém, amit a vilmoskörte pálinka tesz még izgalmasabbá.

Magyarország Tortája 2021 Fodor Sándor Habcsók Cukrászda terméke, a Napraforgó torta. GasztroMagazin 2021.

Kifejezetten kifinomult receptnek tartom, ami kiemelt helyet érdemel a mindenkori Országtorták dobogóján. Mondom ezt úgy, hogy tudom, Fodor úr még a parlamenti beszélgetésünkön is szakácsnak vallotta magát 🙂

A kóstolásban utoljára hagytam az idén meghirdetett „Egy a Természettel” verseny győztesét. A Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére megrendezett vetélkedés győztese a Világkiállítás hivatalos tortája.

A kategória nyertese ezúttal is Füredi Krisztián lett!

A Nimród fantázianevű torta felépítése a többihez hasonló: itt egy könnyű vanília mousse öleli át a feketeribizli, a gesztenyekrém, a bogyós gyümölcsök rétegeit. A krémekben megjelenik, vagy inkább felsejlik a Hubertus íze is. Az alapot ezúttal egy kakaós sablé adja.

A Vadászvilágkiállítás tortája, az Egy a természettel győztese a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda tortája, a Nimród torta lett. GasztroMagazin 2021.

Vigyázat! Igen veszélyes torta!

Annyira intenzívek az ízei, annyira dominánsak cukrai és savai, hogy ezt követően kóstolva bármilyen más ízt, annak igen nehéz dolga lenne – feltéve, ha nem még egy Nimród lesz az!

Az évekkel ezelőtti, azóta is mindent taroló Őrség aranya után talán a Nimród lesz az a torta, ami sokaknak eszébe jut a Magyarország Tortája versenyről. Megérdemli, bár szerintem a Napraforgó kifinomultabb és harmonikusabb. Mindegy is, a piacot jól kell tudni kiszolgálni….

 

Zmák Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .