Badacsonyi borvidékBárok és borokBorokHírek

A Folly 2019-es Rajnai Rizlingje nyerte el az MTA Bora 2021 címet

A Magyar Tudományos Akadémia idén tizenkettedik alkalommal rendezte meg borversenyét, amely azzal a céllal indult, hogy az MTA tekintélyével, a tudomány hitelességével álljon be a magyar borkultúra mögé. Idén tizennyolc borvidék tételei versenyeztek. Hat napon keresztül folyt a bírálat. 11 zsűritag értékelte 18 borvidék 72 pincészetének 233 borát. A Folly borászata a legjobbak között végzett! 2019-es Rajnai Rizlingje első helyezést ért el a közép kategória fehér borai között és egyben elnyerte az „MTA Bora 2021” címet.

Nagy Leopold főborász és Folly Réka tulajdonos a MTA Bora díjjal a Magyar Tudományos Akadémia lépcsőházában. GasztroMagazin 2021.

Nagy Leopold, a Folly borásza vette át a díjat az ünnepélyes eseményen. Az elismerés kapcsán elmondta: „Díjnyertes borunkhoz rajnai rizling szőlőnket 2019-ben biológiai érésben szüreteltük. Illatában friss, enyhén fűszeres, ízében telt, krémes és gazdagon gyümölcsös. Hálásak vagyunk, hogy díjnyertes Rajnai rizlingünket kóstolva még többen lehetnek részesei a Folly család történetének.”

Folly Réka, a Folly Arborétum vezetője. GasztroMagazin 2021.

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés. Akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, ez is generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A szőlőtermesztés felvirágoztatása a szépnagypapához köthető. A XIX. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajta álló épülettel és pincével együtt. A borászat a badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokat készít.  2021 tavaszán került a palackba első vörösbora, a 2019-es évjáratú Boróka vörös, amely merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtából készült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .