GasztronómiaHírek

Hamarosan rajtol a magyar Bocuse d’Or csapat Tallinnban

Veres Istvánékat Széll Tamás erősíti a csapat elnökeként

Pár nap van hátra a Bocuse d’Or Európai Válogatójáig, amelyet Észtországban, Tallinnban rendeznek meg október 15-16-án. Minden idők egyik legrendhagyóbb versenyére a magyar csapat maximálisan készen áll.

A koronavírus járvány természetesen a Bocuse d’Or versenyre is alaposan rányomta a bélyegét. Az Európai Válogatót kétszer is el kellett halasztani, először tavaszról szeptemberre, majd október közepére került át az időpont. Ez a rendhagyó helyzet rendhagyó felkészülést is vont maga után. A magyar csapat a tavaszi megszorítások előtt már gőzerővel készült a hústémával, azonban a karanténhelyzet beálltával felfüggesztette a felkészülést három hónapra. A haltéma kötelező alapanyaga is a várthoz képest két hónappal később derült ki, június elejétől azonban a csapat visszatérhetett a Hungexpo területén található Bocuse d’Or versenykonyhába, és folytatódott a felkészülés, ekkor már a haltémával is, melynek fő alkotóeleme az afrikai harcsa lett.

Veres István chef és Molnár Bence commis
Veres István chef és Molnár Bence commis

Veres István séf, Molnár Bence commis és Volenter István coach, ahogyan azt már megszokhattuk, minden héten hat napot készült a versenyre. Minden második nap az alapanyagok feltöltésével és az előkészítéssel, a többi napokon pedig az időmérő edzésekkel töltötték az időt.

A tallinni verseny a járványhelyzetre való tekintettel nem lesz tömegrendezvény, szurkolókat sem fognak beengedni, így valószínűleg ez lesz minden idők legcsendesebb Bocuse d’Ora. A kiérkező csapatokat rendkívül komoly biztonsági ellenőrzésnek vetik alá, érkezéskor mindenkit tesztelnek, és az ott tartózkodás alatt a lehető legszigorúbb korlátozások vonatkoznak majd a résztvevőkre. Veres István és csapata nagyon optimistán és magabiztosan néz a versenyzés elé:

Volenter István coach
Volenter István coach

„Minden energiámmal a felkészülésre koncentrálok, kizárom a gondolataimból a vírushelyzet okozta bonyodalmakat. Minden nap reggel 9-től délután 6-7 óráig dolgozunk, folyamatosan finomhangolunk, és próbáljuk csiszolni az időt. A Bocuse d’Or olyan, mint egy háború, három lépésből áll: kitűzzük a célt, kidolgozunk minden eszközt és stratégiát, és a végén durr, támadunk! Arra törekszem, hogy minhárom lépés a lehető legapróbb részletekig ki legyen dolgozva” – mondja Veres István.

A csapatban szerepel minden idők legsikeresebb magyar Bocuse versenyzője, a 2016-os európai győztes Széll Tamás is. Ő utazik csapatelnökként Észtországba, és természetesen ő foglal majd helyet a kóstoló zsűriben is, hogy képviselje Magyarországot.

Veres István és Volenter István
Veres István és Volenter István

„Nem gondoltam volna, hogy ismét én ülök majd a zsűriben, de örülök, mert jó dolog kétévente látni, hogyan alakul a mezőny. Nagy kár, hogy beárnyékolja a versenyt a Covid, és bár megértem a szervezőket, hogy előre menekülnek, és végül megrendezik a versenyt, nagyon sajnálom azokat a csapatokat, akik kénytelenek voltak visszamondani a részvételt, és ezáltal a lyoni döntőn való szereplésről is lemaradnak” – mondta Széll Tamás.

A Bocuse d’Or versenyen a csapatoknak a szokott módon két ételt kell elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústéma a fürjre, a haltéma az afrikai harcsára épül majd. A rendkívüli helyzetre való tekintettel több csapat visszamondta a szereplést, mert helyzetük nem tette lehetővé a lehető legkomolyabb felkészülést. Így Október 16-án 17 csapat közül tíz fog továbbjutni a lyoni döntőre. A világdöntő időpontja is változott, hiszen az eseménynek otthont adó SIRHA is a szokásos január végi időpont helyett május végén, június elején kerül majd megrendezésre.

Veres István
Veres István

„A verseny történetében még soha nem éltünk át hasonló helyzetet, mint ez a mostani – mondja Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. – Nagyon rugalmasan kellett kezelnünk a felkészülést, mindenki részéről hihetetlen befektetéseket követelt az, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudjon készülni a magyar csapat. Úgy érzem, és büszkén mondhatom, hogy ez sikerült: a magyar csapat magabiztosan utazhat Tallinnba, Veres István, Molnár Bence és Volenter István minden energiájukkal azon vannak, hogy a maximumot nyújtsák az Európai Válogatón, és így képviseljék Magyarországot ezen a fontos versenyen, ebben a rendkívül nehéz időszakban. Nagyon hálásak vagyunk a támogatóinknak, hogy kitartottak mellettünk, és segítettek abban, hogy megvalósulhasson mind a felkészülés, mind a versenyzés.”

A tallinni versenyen az is erősíti jelenlétünket, hogy a műsorvezető páros egyik tagja Jókuti András lesz. Általában minden Európai Válogatón az otthont adó ország delegálja a műsorvezetőket, ezúttal azonban a szervezők a nagy Bocuse múlttal rendelkező szakembert kérték fel a feladatra. „Megtiszteltetés számomra, hogy én kaptam ezt a lehetőséget. Bár a show most nem olyan lesz, ahogyan megszoktuk, és a mi munkánk is elsősorban az online közvetítésre lesz optimalizálva, nagy várakozással nézek elébe. Nagy öröm, hogy több pozícióban is helyet kapunk mi, magyarok a versenyben, pedig csak pár éve csatlakoztunk a Bocuse d’Or családhoz.”

Veres István és a magyar csapat október 16-án, másodikként rajtol majd a mezőnyben. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook oldalán folyamatosan friss információval jelentkezünk majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .