GasztronómiaHírek

A vászolyi Balaton sajt nyert belépőt a sajtok Bocuse d’Or-jára

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja – Hatalmas lépés a kifinomult sajtfogyasztás irányába

Tíz tonna sajt a világ 25 országából, többezer sajtrajongó, az ország legnagyobb, 168 kilós trappistája, sajtkészítő gyerekek és a Nemzet Sajtjának megválasztása – így jellemezhető a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja.

Az egésznapos sajtünnepen egy pillanatra nem lankadt az érdeklődés a finomabbnál finomabb sajtkülönlegességek iránt. Nagy hangsúlyt fektettek az edukációra – úgy a gyerekek, a felnőttek és a szakma tekintetében egyaránt. A legkisebbek számára mini sajtüzemet állítottak fel, ahol sajtot készíthettek, tehenet fejhettek, megismerhették a tejelő állatok életmódját. A felnőttek egy applikáción keresztül a fesztiválon felvonultatott közel félezer sajt mindegyikéről kaphattak információt. A sajtkészítők pedig a Sajtkollégium előadásain vehettek részt, ahol hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadási segítették fejlődésüket.

“Az esemény által hazánk újabb nagy lépést tett a kifinomult, minőségi sajtfogyasztás irányába, amire óriási szükség van, hiszen az EU-s – évi 18 kg-os – átlag mintegy kétharmadát, hozzávetőleg 13 kiló sajtot fogyasztunk, és ennek körülbelül 70%-át a trappista teszi ki. Küldetésünknek érezzük, hogy a magyar közönséggel minél több minőségi sajtot ismertessünk meg, ezáltal formáljuk az ízlésüket. Azt gondolom, hogy a Nemzetek Sajtfesztiválján felvonultatott 25 ország 400 féle sajtja kinyitja a látóteret. Emellett roppant fontos, hogy az egyre jobb sajtokat gyártó termelők megmutathassák magukat, ezért indítottuk el a Nemzet Sajtja versenyt, melynek zsűrizését két nemzetközi szaktekintély végezte, és a győztes részt vehet a sajtok Bocuse d’Or-jának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen. Úgy gondolom, hogy a fesztivál sikere tovább erősíti a felelősségünket abban, hogy folytassuk küldetésünket” – mondta Gábossy Ádám, a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.

Dennis Halle a francia sajtgyártás és termékfejlesztés egyik ikonikus, máig aktívan dolgozó alakja.

Kiemelt érdeme van több sajtfajta kifejlesztésében, megalkotásában. Japánban az egyik első európai volt, aki kiemelt szerepet játszott a helyi sajtgyártási technológia fejlesztésében, a francia sajtgyártási technológia japán környezetbe történő adaptálásában. Jelenleg az egyik legnagyobb sajtgyártó cég minőségbiztosítási vezetője.

„Úgy gondolom, hogy ha jó minőségű sajtot kóstolunk, akkor örömöt szeretnénk érezni. A magyar sajtok bírálata közben sokszor éreztem a különlegesség és teljesség örömét. Budapesten többnyire olyan sajtokat ízleltem, amilyenekkel Franciaországban nemigen találkozni. Éppen ezért nagy hatással voltak rám. Bár Franciaországot nevezik a sajtok hazájának, ettől függetlenül azonban fantasztikus gyöngyszemeket lehet találni a sajtokról kevésbé ismert, kisebb országokban is. Magyarországon több különleges, minőségi gyöngyszemet találtunk” – jelentette ki Dennis Halle sajtszakértő.

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja. GasztroMagazin 2019.

Az angol származású zsűritag, Ross Capes családja 1934 óta foglalkozik kézműves sajtok készítésével, és most is az eredeti receptúrák alapján dolgoznak, hagyományos technológiával. A brit sajtipar fontos segítője és képviselője, több brit termék köszönheti neki nemzetközi megjelenését. Szinte minden pozícióban kipróbálta magát az iparágban, több nemzetközi sajtverseny aktív bírálója, a sajtértékelők szövetségének tagja.

„Új vagyok a magyar sajtokban, de le vagyok nyűgözve, mert kiváló minőségűek. Az angol sajtokhoz képes voltak rendkívül hasonlóak és teljesen különbözőek is. Például a fokhagymás és a mazsolás ízesítésűek nagyon megleptek. A félkemény és kemény sajtok közül kerültek ki a kedvenceim, valamint a győztes sajt is” – árulta el Ross Capes sajtszakértő.

A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán által készített Balaton sajt nyerte

Ezzel lehetőséget kap, hogy részt vegyen a sajtok Bocuse d’Or-ján, Mondual du Fromage elnevezésű világversenyen.

“Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép eredményt értünk el. Bár a sajtjaink nem azzal a motivációval készülnek, hogy aranyérmet nyerjenek, de nagyon sokat jelent, ha a vásárlók mellett a szakma is értékeli. 2014 óta készül a rövid érlelési idejű Balaton sajt. Azt szeretem benne, hogy jól megfogható, elegáns, de tejközeli az ízvilága. Talán a bírálók is ezt vették észre. Úgy gondolom, hogy az a verseny legnagyobb hozadéka, hogy nemzetközi zsűri bírálta, és az ő véleményük alapján tovább tökéletesíthetem a Balatont. Így a világversenyre még jobb lesz” – hangsúlyozta Reményik Kálmán.

Az ezüstérmet a Bikácsi Sajtműhely Major sajtja, az 5 hónapos érkelésű kecskesajt kapta.

„Egy háromfős kis csapat vagyunk, saját kecskeállományunk van, és annak a tejét dolgozzuk fel, teljes tejből készítjük a termékeinket 3 éve. Tudatosan készülünk, sokat tanulunk, folyamatosan szeretnénk fejlődni, de úgy érzem, hogy most érkeztünk el arra a pontra, hogy megszületett a munkánk gyümölcse. Szerény reményekkel indultunk a versenyen, nem számítottunk ilyen szép helyezésre, ezért nagyon büszkék vagyunk” – mondta Rónyai Rita, a Bikácsi Sajtműhely sajtkészítője.

A dobogó harmadik helyén a Magyaralmási Zrt. Pater sajtja áll, mely korábban nemzetközi porondon is megállta a helyét.

„2014 óta készítjük a Patert, és 2016-ban nyert először 1. helyezést egy hazai versenyen, majd egy francia világversenyen ezüst érmet szerzett, később pedig Kézműves Remek címet is kapott. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a 2019-es Nemzet Sajtja választáson is dobogós lett. Azt gondolom, hogy sikerének titka a jó minőségű, friss tejben, a sajtmester munkájában és a dolgozók precizitásában rejlik” – tette hozzá Németh Sándorné, a Magyaralmási Agrár Zrt. vezetője.

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja. GasztroMagazin 2019.

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja – Nemzet Sajtja verseny 2019.

I. Balaton sajt (zárt tésztájú, 3 hónapos érlelésű sajt) – Vászolyi Sajtmanufaktúra; Reményik Kálmán

II. Major sajt (pincében érlelt, félkemény sajt, teljes kecsketejből) – Bikácsi Sajtműhely; Rónyai Rita

III. Páter sajt (9 hónapig érlelt, zsíros, kemény, röglyukas, kézműves sajt) – Magyaralmási Agrár Zrt

 

 

Fotók Juhász Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .