ÉtteremHírek

Egy kis Nápoly a város szívében

Na Pasta Bisztró néven nyitott éttermet a Toscana tulajdonosa, a Szabadság téri Iberostar luxusszálloda épületében. A megnyitóra örömmel érkeztünk, kíváncsisággal telve: tud-e újat nyújtani egy új olasz étterem. Nos, tud.

A rakparti trattoriánál magasabbra céloztak ezzel a hellyel. Úgy a lokáció, mint a berendezés minősége ezt sugallja elsőre is!
Az étlap átgondolt, jól szolgálja ki úgy az egyszer betérő turisták, mint a visszatérő törzsvendégek igényeit. Olasz konyhafőnök irányítja a konyha munkáját, ezzel is autentikussá téve az ételeket.
Kiemelendő a borok választéka. A helyi sommelier nagy figyelmet fordított (a nyilvánvalóan helyet kapó olaszok mellett) a magyar borok megjelenítésére is. Hangsúlyosan szerepelnek a bio borok!
A spanyol luxus szálloda remek keretet ad az étteremben. A berendezés a természetes felületeket, a tölgyfaasztalt, a valódi bőr székeket helyezi előtérbe.
Meglepően jól képzettek (és/vagy jól kiválasztottak) a felszolgálók. Elismerés nekik, értük.
Az ételek kifogástalanok. Hozzák azt az olasz minőség- és életérzést, amit több évtizedes itáliai látogatások alatt megszokva azt elvárunk Budapesten is.
Kiemelném az Omaha steakeket, az olaszos hamburgereket és a gluténmentes tésztaválasztékot.

×

A KONCEPCIÓ

Az olasz konyha alapvető eleme a tészta. Nincsen igazi olasz étkezés tészta fogás nélkül. Innen ered az étterem neve is, „Una pasta” (Na’ Pasta), azaz „egy tésztát szeretnék”.
A Na’ Pasta Bisztro az  egyik leggazdagabb tésztakínálattal rendelkezik a városban. A házi készítésű casarecce, tagliatelle, spaghetti, maccheroni, vagy az eredeti olasz La fabbrica della pasta gragnano kézműves tészták (mint például Spaghetti al Mandolini, Elico Pene, Colone Pompei vagy a Mafaldine) is megtalálhatók az étlapon.

Lafabbrica Elico Penne con salsa di Pomodorini, gluténmentes pennone con arrabiata, házi casarecci, pestoval.
Lafabbrica Elico Penne con salsa di Pomodorini, gluténmentes pennone con arrabiata, házi casarecci, pestoval.

Természetesen az étterem gondolt azokra a vendégekre is, akik nem fogyasztanak glutént. A tészták többsége gluténmentes alapanyagokból is kérhető. A pizza választék is igen széles, az eredeti olasz házi pizza mellett, megtalálható a fekete és a kamut lisztből készült pizza is.

Pizzaválogatás: Margherita, fekete Na'Pasta, kamut Diavola
Pizzaválogatás: Margherita, fekete Na’Pasta, kamut Diavola

A fekete liszt egy természetes anyag, ami jellegzetes sötét színt kölcsönöz a kenyereknek és tésztáknak. Amellett, hogy páratlanul finom pizza tészta készíthető belőle, pozitív hatása, hogy a fekete liszt csökkenti az étkezések utáni puffadást.

A kamut ősi, tápláló gabona, mely Egyiptomból származik. A gabonafélék fáraójának is nevezik. Kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik. Mivel glikémiás indexe alacsony, a belőle készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek, diétázók étrendjébe. Segít a májnak a méregtelenítésben. Kedvező hatással van az immunrendszerre, könnyen emészthető.

A tésztaételek mellett az étlapon számos hús- és halétel is megtalálható. A saláták gondosan válogatott bio, valamint organikus gazdaságokból származnak.

A főételek: bébicsirke Diavola, Omaha Tenderloin, Italoburger.
A főételek:
bébicsirke Diavola, Omaha Tenderloin, Italoburger.

Az étterem koncepciójának másik lényeges pillére, hogy bemutassa, hogy lehet az olasz ételeket élvezni mentesen is. Nem kell lemondani a jó olasz ételekről annak sem, aki valamilyen okból egy speciális diétát, vagy étrendet követ. A NA’ PASTA-ban mindenki megtalálja a kedvére valót. A mentes ételek is az eredeti, olasz ízeket idézi, egyszerű, de kiváló, prémium minőségű alapanyagokból.

A bistro ételek kínálatából elmaradhatatlan a burger, mely a NA’ PASTA étlapjáról sem hiányozhat. Ebben is igyekeztek eltérni a már megszokott burgerektől és így született meg az Italo Burger, melyet prémium marhából készült húspogácsából, bio salátából, eredeti olasz sajtból és házilag készült buciból készítenek.

KREATÍV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

A kreatív koncepció kialakításakor fontos volt a tervezők számára, hogy olyan vizuális tervet dolgozzanak ki, mely „tipikus olasz”, de nem sablonos, van benne eredetiség és jól érzékelteti a hely olasz voltát.

Az olaszok beszélgetéseinek, mindennapi életének alapvető eleme a gesztikuláció. Mindenre van kézjelük és szinte nincs olyan olasz, aki nem használná a kezét, miközben beszél. Az olasz beszéd, és az olasz kultúra része a kézjelek, gesztusok használata. A beszéd közbeni gesztikuláció annyira olasz sajátosság, hogy ezt a sztereotípiát választotta a NA’ PASTA fő kommunikációs elemének Lakosi Richard és az L2Studio, akik az étterem kreatív koncepcióját dolgozták ki. A tipikus olasz kézjelek megjelentek az étterem nyitás előtti gerilla kampányában, majd a nyitást követően a faldekoráción, az étlapon és a homlokzati irányítótáblákon is.

Baji Ferenc, az étterem tulajdonosa beszélt nekünk a bioborokról.
Baji Ferenc, az étterem tulajdonosa beszélt nekünk a bioborokról.

A kreatív koncepció fő eleme, – mely logója is lett az étteremnek – a WTF kézjel, amit általában akkor használnak az olaszok, ha valaki olyasmit mond, aminek nincs sok értelme számukra. A választás azért esett erre a kézjelre, mert ez az egyik leggyakrabban használt, jellegzetes olasz gesztus, ami gegnek is remek, egyben érzékeltetve, hogy ez egy laza, nem feszengős, nem fine dining étterem. Sokkal inkább egy ízig-vérig olasz, a temperamentumos mindennapokat idéző, kellemes, laza, igazi olaszos hely. Szlogenjük az „EAT, DRINK, FEEL ITALIAN” is erre utal: egyél, igyál és érezd magad úgy, mint egy olasz.

A SÉF

A vezető séf, Alessandro Smanio sokaknak lehet ismerős, ugyanis mindamellett, hogy Budapest legjobb olasz éttermeiben dolgozott már, a TV2 Akadémia Itália című műsorában Rétfalvi Dóra oldalán mutatták meg a nézőknek az igazi olasz ételkülönlegességek elkészítését.

Alessandro Smanio az olaszországi Ferrara városából származik.  A tradicionális olasz ételek mellett mindig vannak új és kifinomult kreációi, melyek ötvözik az eleganciát, az olasz régiók egyediségeit, a kultúrát és az ízvilágot, ugyanolyan összetéveszthetetlen, egyedi stílusban, mint ami az éttermet és az egész étlapot jellemzi.

Bepillantás a Na Pasta konyhájába, Alessandro Smanio birodalmába.
Bepillantás a Na Pasta konyhájába, Alessandro Smanio birodalmába.

Alessandro Smanio a rejtett drágakövek felfedezésének szerelmese, aki úgy véli, hogy egy étel semmi a mögötte rejlő kiváló csapat nélkül. Kiváló olasz és magyar kollégák dolgoznak a keze alá, ő a konyha kulcsfontosságú motorja, aki sok energiát és szeretetet ad a csapatnak. Náluk olyan a konyha, mint egy igazi nagy olasz család.

ENTERIŐR

Habár az étterem minden tekintetben a lazaságra törekszik, mégsem egy kockás terítős, tradicionális kis olasz trattoria hangulatát kelti a berendezés. A koncepció az volt, hogy egy kellemes, melegséget árasztó, de modern, minimalista belső teret alakítsanak ki, mely harmonizál az étteremnek helyet adó Iberostar Hotel hangulatával és designjával. A belsőépítész Harmat Anna arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy az étterem enteriőrjében is tükröződjön a természetesség, az egyszerűség és modernitás. Ezért is használt elsősorban bőrt és fát a belső terek kialakításánál. Uralkodó anyag még a kő és a réz. A természetes anyagok használata ugyanolyan fontos volt az enteriőr megalkotásakor, mint a NA’ PASTA konyhájában.

Az étterem enteriőrjének megalkotásakor is a nemes anyagokkal megvalósuló egyszerű felületek voltak a cél.
Az étterem enteriőrjének megalkotásakor is a nemes anyagokkal megvalósuló egyszerű felületek voltak a cél.

A széles üvegablakok által, a belső és a külső terek egyesülnek, így a vendégek a melegebb évszakokban kint is étkezhetnek. A benti részen kb. 60 fő tud egyszerre étkezni. A vendégtér kiegészül a hotelből is megközelíthető bárral, valamint a bejáratnál található fizz bárral. Bent egy látványkonyha teszi lehetővé, hogy a vendégek végig figyelemmel kísérhessék a szakácsok munkáját, mely még teljesebbé teszi az étkezési élményt.

Tavasztól kora őszig a tágas teraszon is várják a vendégeket, mely a Szabadság térre és az interaktív szökőkútra néz. Ez a forgalomtól elzárt, csendes, nyugodt környezetben található, így biztosítva az intimitást, de mégis központi helyen, a város szívében, ami szintén ritkaság a belvárosban. A Na Pasta Bisztró terasza az egyik legnagyobb terasz a központban. Júniustól 120 férőhelyes teraszt alakítanak ki az étterem előtt a Szabadság tér felöli oldalon.

SPECIALITÁSOK

A rendkívül gazdag tészta és pizza választékon túl, fontos kiemelni, hogy a gluténmentes tészták is kimagaslóan finomak, melyek hosszas kísérletezések eredményei. A tésztaételek mellett megtalálhatóak a steak húsok, a kacsa, a csirke, a bárány és a disznóhús is. A halkedvelő vendégek is megtalálják a kedvükre valót. Minden ételt eredeti olasz recept alapján készítenek, melyek kiegészülnek Smanio séf kreativitásával. Az étterem kedvez a champagne és borkedvelőknek is. Igyekeznek a jól ismert magyar és olasz borok mellett olyan különlegességeket is tartani, melyek kevésbé ismertek a magyar vendégek számára.

Olasz borokban is igen erős a felhozatal. A kiszolgálást is az étterem erősségei között kell említenünk!
Olasz borokban is igen erős a felhozatal. A kiszolgálást is az étterem erősségei között kell említenünk!

A fizz bar is gondosan összeválogatott repertoárral várja a buborék szerelmeseit. A kínálatban szerepel a Franciacorta, Champagne és a Cava is, csak hogy egy párat említsünk. A koktélbár is kiváló, prémium minőségű szeszesitalokkal dolgozik. Tartanak különlegességeket, kisebb családi lepárlók kézműves alkoholjait is, melyek még egyedibbé, karakteresebbé teszik a bár italkínálatát.

A la carte étlap mellett reggel 7-től 10 óráig bőséges reggeli menükkel is várja vendégeit a Na Pasta Bisztró. A tojásételek közül kiemelendő a frittata (zöldséges tojáslepény), mely egy igazi hamisítatlan olasz reggeli étel. Délben elsősorban a környező irodákban dolgozókra gondolva alakították ki kétfogásos ebédmenüjüket, melyet 1480 Ft-ért kínálnak.

Június közepétől tervezik az a la carte menü mellé egy heti, úgynevezett séf ajánlatát is bevezetni, mellyel még változatosabbá, színesebbé kívánják tenni kínálatukat.

Az étterem bárja.
Az étterem bárja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .