GasztronómiaHírekKonyhaművészet

Magyar győzelem a nemzetközi szakácsversenyen

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, Pacsai Martin nyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett verseny második helyén Jure Dretnik, míg harmadik helyén Tim Guadanigno szlovén hallgatók végeztek.

A nyertesek fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el előre meghatározott idő alatt a többi versenyzővel egyetemben.
A két és fél órás professzionális munka után egy ún. háziasszonyi feladat is várta a versenyzőket. Itt egy  fél óra alatt, egyszerűen elkészíthető, háztartásban is megfőzhető ételt kellett alkotniuk.

Pacsai Martin, a verseny győztese ezzel a két étellel tudott a többiek fölé kerekedni.
Pacsai Martin, a verseny győztese ezzel a két étellel tudott a többiek fölé kerekedni.

Az idei versenyen 4 nemzet összesen 7 képviselője, köztük 2 magyar BGE-s hallgató – Pacsai Martin és Tóth Attila – mérte össze tudását. A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanabból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával készítettek el kétféle versenyételt, majd azokat élő szóban is bemutatták a zsűrinek.

A verseny dobogósai. A bal szélén és középen a szlovénn versenyzők, míg a jobb szélen a győztes Pacsai Martin.
A verseny dobogósai. A bal szélén és középen a szlovén versenyzők, míg a jobb szélen a győztes Pacsai Martin.

Az első három helyezett:

·  1. helyezett: Pacsai Martin, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország

·  2. helyezett: Jure Dretnik, College of Hospitality and Tourism Maribor, Szlovénia

·  3. helyezett: Tim Guadanigno, Higher Vocational College for Hospitality and Tourism Bled, Szlovénia

Folyik a munka az egyetem tankonyháján. A képen a későbbi dobogósok keze alatt izzik a munka.
Folyik a munka az egyetem tankonyháján. A képen a későbbi dobogósok keze alatt izzik a munka.

A kelet-európai döntő első helyezettje meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, melyet 2019. június 7-én, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban rendeznek.

Az első helyezett magyar versenyző Pacsai Martin profi étele az akasztói sziki ponty és homárhab csicsóka és kapor variációkkal volt, a „háziasszonyi étele” pedig posírozott ponty rántott sütőtökkel és citrusokkal.

Pacsai Martin, a 2019. évi Olivier Roellinger nemzetközi szakács verseny közép-európai elődöntőjének győztese, a BGE végzős hallgatója.
Pacsai Martin, a 2019. évi Olivier Roellinger nemzetközi szakács verseny kelet-európai versenyének győztese, a BGE végzős hallgatója.

A későbbi győztest jóval az eredményhirdetés előtt kérdeztük indíttatásairól, versenyről, esélyeiről.
A keszthelyi születésű, végzős egyetemista elmondta, már gyermekkorában ott mozgolódott nagypapája balatoni büféjének lángos- és kolbászrengetegében. Személyes inspirációja, hogy részt vehessen a magyar gasztronómia felemelkedésében. Aktuális teljesítményét jónak értékeli, de maximalistaként látja az elkövetett hibákat is.

A győztes étel tálalását lépésről lépésre követheti nyomon a GasztroMagazin Pinterest oldalán

„Büszkék vagyunk rá és egyben elismerés Egyetemünk számára, hogy az idén is mi rendezhettük meg e rangos nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. Hallgatónk első helyezése pedig ismét bebizonyította, hogy kiváló gasztronómiai képzést kínálunk. A versenyt életre hívó szervezetek célja összhangban áll a BGE céljaival, hiszen a turizmus, a vendéglátás és a kereskedelem területén, oktatási és kutatási tevékenységünk során is kiemelten foglalkozunk a fenntartható fejlődéssel, a biodiverzitás megőrzésével” – mondta el Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK nyugalmazott docense, az Olivier Roellinger nemzetközi szakács verseny hazai atyja.
Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK nyugalmazott docense, az Olivier Roellinger nemzetközi szakács verseny hazai atyja.

A verseny magyarországi meghonosítóját, Dr Sándor Dénest a megmérettetés múltjáról és jövőjéről kérdeztem.
Mint a BGE KVIK nyugalmazott docense elmondta, 2016-ban nyílt lehetőség arra, hogy részt vehessenek ezen a versenyen nem francia indulók is.  Kapva az alkalmon, nem csupán a jelentkezést küldték el, de megkezdték egy magyar versenyző tudatos felkészítését is. Czompa Fanni akkor a Észak és kelet-európai Lengyelországban rendezett versenyen 3. helyezést ért el, míg egy évvel később Szűcs Dániel egyenesen megnyerte megnyerte az akkor kelet-európai versenyt!
Ezen sikerek adtak önbizalmat ahhoz, hogy felajánlották a verseny névadójának, legyen a következő Észak és kelet- európai szekció Budapesten.  Nagy örömükre 2018-ban már idehaza rendezhették a területi versenyt, sőt annak sikere nyomán idén is!
Sándor Dénes is kiemelte a fenntartható fejlődésen belül a halak és a tenger gyümölcseinek felhasználását. Külön elismerésnek tartja ugyanakkor, hogy az eredeti kiírást módosítva a magyarországi selejtezőn lehetővé tették édesvízi halak felhasználását is.  Élve a lehetőséggel, mindkét magyar versenyző hazai halakkal, akasztói sziki ponttyal és tokhallal indulhatott.
Nagy lehetőségnek tartja azt, hogy a versenyre felfigyelhetnek a szakma szereplői mellett a szakoktatás résztvevői, sőt akár a háziasszonyok is. Rájuk is gondoltak a verseny tematikájának megalkotásával, a „háziasszonyi” receptek kidolgozásával.

A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.

Vomberg Frigyes a professzionális értékelők között ülve az éttermi tányérokat ítélte. A zsűri tagjaként nagyon érdekesnek látta a versenyt.  Látott kaotikus tányérokat, ahol sem az ízek, sem a textúrák nem alkottak egységet, de elismerésre érdemes termékeket is kóstolhatott. Néhány tételt kis módosítással bárhol bemutathatónak ítélt.
A versenyt inspirálónak értékelte. A halak viszonylagos ismeretlensége miatt vélte hasznosnak az elkészítésükkel való megismerkedést.

Az Arany Kaviár Étterem tulajdonosa és szakmai vezetője, Nyíri Szása is előre mutatónak látta a kezdeményezést. Kiemelte a tanulók tanulók számára szervezett versenyek fontosságát.
Ezek kényszerítik őket a kreatív gondolkodásra, az adott témában való elmélyülésre. – mondta. A nemzetközi versenyek megmutatják, ki mit gondol egy-egy témáról.
A legfontosabbnak a megmérettetések gyakorlat-központúságát nevezte, hiszen nem csupán megtanulni kell az anyagot, de alaposan begyakorolni is.

A szakács verseny színtere, a BGE KVIK Alkotmány utcai tankonyhája.
A szakács verseny színtere, a BGE KVIK Alkotmány utcai tankonyhája.

A verseny nemzetközi zsűritagjai:

·         Gérard Marquoin, Ex-President of the competition „One of the best apprentices in Europe”

·         Michel Mouisel, Ferrandi-Paris

·         Jean-Baptiste Gailly, Catering school of Dinard

A zsűri tagjai a felszolgált ételt szemlélik, szagolják, kóstolják - ám legelébb is lefotózzák. Hiába, új világot élünk!
A zsűri tagjai a felszolgált ételt szemlélik, szagolják, kóstolják – ám legeléőb is lefotózzák. Hiába, új világot élünk!

A verseny magyar zsűritagjai:

·         Andrejszky Zoltán, The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhája

·         Gran József, AccorHotels Hungary

·         Lipták György, Flow Specialty Coffee Bar Bistro

·         Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem

·         Palotás Péter, The Fishmarket

·         Szári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)

·         Szűcs Dániel, korábbi aranyérmes versenyző és BGE KVIK hallgató

·         Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia

·         Zírig Árpád, Magyar Konyha

.         Tischler Petra, Fishmonger Főzőiskolák háziasszonya, The Fishmarket vezető értékesítője

Ne feledkezzünk meg az esemény láthatatlan epizódszereplőiről sem: íme a terítés és a szakszerű felszolgálás mesterei.
Ne feledkezzünk meg az esemény láthatatlan epizódszereplőiről sem: íme a terítés és a szakszerű felszolgálás mesterei.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése.

A tavalyi nagy sikerű verseny után idén is a BGE KVIK adott otthont e rangos nemzetközi versenynek, melynek témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .