BorokHírekProgramok

Ismerkedés öt lépésben – Gasztroszínház

Kezdjük egy játékkal. Képzelj el egy akkora borosüveget, amiben minden bor elfér, amit valaha megittál. Ha nem becsüljük túl vagy alul magunkat, akkor sacc per kábé az Észak-Budai Hőerőmű tornyának megfelelő méretű palackot kapunk. Most pedig képzeld el azt a bort, aminek tökéletesen emlékszel az ízére, illatára, és hogy mikor ittad, miért ittad. Az már jóval kisebb üveg lenne, ugye?
A gondolatébresztő játékot csütörtök este a Hírös Gasztroszínház által előadott Fiú, leány, bor című darab jóvoltából volt lehetőségem hallani. A produkciónak az Aranytíz adott otthont. A rendezvényterem aulájában az alkalom könnyedségének megfelelően terített asztaloknál foglalhattunk helyet, némi harapnivaló társaságában, az aláfestő zenét szolgáló gitáros hangolását hallgatva.

Gasztroszínház az Aranytízben. Szép Ernő darabja a Koch Borászat kíséretében. GasztroMagazin 2018.
Gasztroszínház az Aranytízben. Szép Ernő darabja a Koch Borászat kíséretében. GasztroMagazin 2018.

Az estet Fehér Anna és Sárosi Gábor nyitották meg rövid beszédeikkel. Anna a Koch borászat munkatársaként volt mentorunk a kulturális élmény során, Gábor a Gasztroszínház igazgatójaként mutatta be nekünk a társulatot. Mint megtudhattuk, a Hírös Gasztroszínház Kecskemétről induló magánszínház, amely kilépve a állandó színházak kissé merev falai közül, négyéves működése során az egész országot bejárta már. Céljuk, hogy előadásaikkal az ízek világát összehozzák a dráma világával, érzékeinkre és érzéseinkre egyaránt hatva ezáltal. Jelen esetben Szép Ernő magyar költő, író, színpadi szerző Fiú, leány című romantikus vígjátékának kétszereplős új feldolgozását volt szerencsénk megtekinteni, melyben a két fiatal megismerkedésének első pillanatait követhettünk végig.
A kerítő szerepében öt bort ismerhettünk meg.
Első kerítőnkben egy Cserszegi Fűszerest tisztelhetünk. Ha mesélnem kellene róla, két megállapításra emlékszek. Az egyik, a hölgy szerepet alakító Tolnai Hella színésznőé, aki az asztalához kéretlenül ülő színész, Bárnai Péter (Martfűi rém, hoppá!) kérdésére válaszol: „Hát ez… fehérbor!”. Hősszerelmesünkhöz hasonlóan ezzel mi sem lettünk beljebb, így inkább Fehér Anna szakértőnk szavait és a magam élményeit idézném. Igazán könnyed, gyümölcsös, nyárias bor. Kerek savak, hosszú lecsengés. Ebben a borban a citrusos jegyek, jó savszerkezet érvényesülnek. Fény felé fordítva áttetsző, csak azt láthatjuk a pohárban, aminek ott kell lennie. Röviden, finom, kellemes kezdés. Épp, mint mikor ismerkedünk valakivel, és eljutunk a koccintásig.

Gasztroszínház az Aranytízben. Szép Ernő darabja a Koch Borászat kíséretében. GasztroMagazin 2018.
Gasztroszínház az Aranytízben. Szép Ernő darabja a Koch Borászat kíséretében. GasztroMagazin 2018.

Második tételünk egy szépen csillogó Cabernet Sauvignon Rosé. Ahogy Fehér Annától megtudhattuk, a rosé ma a legnépszerűbb borfajta Magyarországon. Igényli is ezt a nagymértékű fogyasztást, ugyanis egy idő után elfárad, élvezeti értéke romlik, egy évnél tovább nem nagyon érdemes tárolni.
Hogy általában jó bor-e a rosé, azért erősen megoszlanak a vélemények: szerintem nem, mindenki más szerint igen. De ez a Hajós-Bajai Rosé kiváló volt! Nem buborékos, könnyed, ám az általam eddig kóstolt roséknál jóval tartalmasabb, és teltebb íz- és illatélményt nyújtott. Egyszerűen jó, na.
Párosunk közben a bemutatkozásig is elevickélt, és már épp a kibírhatatlan férfitípusokat tárgyalják, mikor a lehengerlően macsó alfahím bemutatása közben Hella borért kiált.
2015-ös Premium Kadarka kerül most az asztalra. A Kadarka egy nagyon érzékeny jószág, mert a szőlőt nehéz művelni, bora könnyen kibillen az egyensúlyából. Mondják, a hajlott hátú borászt kedveli, aki állandóan gubbaszt mellette, és a pillangó köhintésétől is óvja. Ha ez nem teljesül, könnyen jellegtelen borrá válik, amivel anno a nagyapáink „kadarkáztak”.  Tulajdonképpen átmenet a vörös és fehér borok világában, így ez nem vörös, hanem piros bor, kérem szépen. Maradjon köztünk, de Fehér Anna elárulta, a saját pincészetükből ez a kedvenc boruk. Kiválóan megy minden fűszeres, magyaros ételhez, kiváltképp a halászléhez. Speciel halászlé nem gőzölgött az asztalon (micsoda mulasztás…), de a finoman szelt kolbászkarikákkal remek volt, tanúsítom.
Színészeinket nem sokáig foglalkoztatja a halászlé vagy annak meg nem léte, hiszen már táncolnak is egymással. Az első és második tétel között már nyilvánvalóvá válhatott, hogy ahogyan erősödnek a borok, úgy kerül egyre közelebb egymáshoz a lány és a fiú. Mikor meglátom, hogy a pulton még két üveg vörös bor feszít büszkén, valamint az eddig is aláfestést adó zenészünk gitárjátéka is feltűnően egyre pergősebb, mosoly ül ki az arcomra. Kár, hogy a tánccal járó csókkísérlet pofonban végződik, és fagyos, elutasító hangulatban folytatódik.
Talán a 2013-as Cabernet Franc menti a menthetőt. Anna elmondása szerint az a jó évjárat, amelyik el van adva, de a 2013-as különlegesen jó volt. Előbbit a termelők, utóbbit mi, fogyasztók véssük az eszünkbe. A bor étcsokis, meggyes ízélményt nyújt, a Gerbeaud konyakmeggyét juttatja eszembe. Testes, férfias bor, ám nem „porzik”, ahogy mondani szokták – lendületes vörösborral van dolgunk. Hiába kötöttünk elsőre barátságot, az illata rejtély maradt a számomra, nem sikerült megfejtenem, mihez tudnám hasonlítani.

Gasztroszínház az Aranytízben. Szép Ernő darabja a Koch Borászat kíséretében. GasztroMagazin 2018.
Gasztroszínház az Aranytízben. Szép Ernő darabja a Koch Borászat kíséretében. GasztroMagazin 2018.

Kanyarodjunk vissza a cselekmények alakulásához, hiszen Hellát az egyik legjobb évjárat sem tudja társaságunkban tartani, és faképnél hagyja a magába roskadó Pétert. Letargikus pillanatában osztja meg velünk a játékot, mellyel kezdtem a cikkemet. Bizony, a rengeteg új ízzel a nyelvemen ténylegesen tartalommal telt meg az emlékeim közt való kutakodás, gondolkodóba ejtett. Az emberi kapcsolatokra vonatkozó síkot nem fejtegetem, mert közhelybe csap át; ezt a részt meghagyom Hamvas Bélának vagy Szép Ernőnek.
Ebben a jelentőségteljes hangulatban zárja esténket a 2013-as (ez már jól kezdődik) Cabernet Sauvignon Classicus. Társával, a kadarkával egyetemben számos díj büszke tulajdonosa, valamint egy apró tipp: a Portfolio.hu szerint a Koch Borászat Cuvée-jébe is érdemes befektetni. (Az biztos, hogy ez nem kriptopénz.) A bor tartalmas, magas minőségű, kiváló befejezése a napnak. Közben nem kerüli el a figyelmem, hogy a színésznő poharát is újratöltik. Sejtésem beigazolódik, hiszen Hella visszatér és helyet kér a közben magát összeszedő Péter mellett. Most fordított a felállás:
Hella: „Milyen bort iszol? ”
Péter:  „Hát ez…vörös bor…”
Hella: „Kicsit bővebben? ”
Péter: „Nagy borok készítésére alkalmas kiváló talajú, napfényes ültetvényeken született 2013-as Cabernet Sauvignon, mely…. ”
A gitáros könnyed játékából, valamint a felszabadult mosolyváltásból egyértelmű a happy end.

 

-ztt-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .