BorokHírekSommelier

MASOSZ – PAR EXCELLENCE – A nyertesek magukról

Kreinbacher Bírtok:

Értékes számunkra a sommelier szakma visszajelzése, hiszen ők az egyik legfontosabb szövetségeseink abban a küldetésben, ami 2014 őszén, pezsgőink bevezetésekor indult. Töretlenül azon dolgozunk, hogy a tradicionális pezsgőket újraértékeljék a borkedvelők és örömmel látjuk, hogy mára egyre több vendéglátóhely szívesen poharazza és ajánlja pezsgőinket, a fogyasztók pedig egyre tudatosabbak a választásban.

Hálásak vagyunk, hogy a kedvező visszajelzéseknek és nemzetközi elismeréseknek köszönhetően a somlói borvidék is több figyelmet kap. Somló jóval több, mint a juhfark otthona. Szőlőfajtái és a vulkanikus talaj összhangja igazán karakteres fehérborokat képes adni, amelyek modern stílusban elkészítve a borvidék egy új arcát mutatják meg.

Reméljük, ezt a változatosságot és a Birtok által képviselt stílust minél többen felfedezik maguknak. 

Heinemann Testvérek Kft.:

25 éve meghatározó importőre és forgalmazója a minőségi italoknak. Célunk, hogy folyamatosan fejlődő gasztronómia számára tudjuk kínálni széles választékot. Portfóliónk meghatározó eleme a minden igény kielégítő nemzetközi borkínálat. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fogyasztók számára elérhetővé tegyük a nemzetközi borok legjavát. A világ minden tájáról kínálunk borkülönlegességeket. Új-Zélandtól Ausztrálián át Dél-Afrikáig, Dél-Amerikától Kaliforniáig csakúgy, mint az ismert Óvilág csaknem összes kiemelkedő borvidékéről.

Feltett szándékunk, hogy partnereink és a fogyasztók ne úgy tekintsenek a nemzetközi borokra, mint a Magyar borok ellenfele hanem úgy, mint harmonikus   kiegészítője a hazai választéknak. Ennek érdekében néhány éve már hazai borválaszték kialakítását is megkezdtük így teljes kínálat rendelkezésére áll a gasztronómia részére.

Munkánk során a sommelier-kre úgy tekintünk, mint stratégiai partnerek, hiszen kulcsfontosságú szerep hárul rájuk a borkultúra fejlesztésében és abban, hogy a hazai borkedvelők minél több magas minőségű borkülönlegességekkel találkozzanak a gasztronómiában.

Anyukám mondta /Dudás-testvérek:    

Az encsi étteremet családi vállalkozásként üzemeltetjük. Helyi és olasz, kiemelkedő minőségű alapanyagokból, érthető, élvezhető fogásokat készítünk, és laza családias légkört igyekszünk teremteni. Éttermünk az elmúlt években csatlakozott az ország kiemelkedő éttermei közé. Mindig kézenfekvő volt számunkra, hogy előtérbe kell helyezni a Zemplén és a Tokaji borvidék adta terület sajátosságait. Az utóbbi években nagyon sok energiát fektettünk abba, hogy a bor és ital kínálatot az ételek színvonalára emeljük, így reprezentatív tokaji választék, champagne kínálat, valamint komoly magyar és elismert külföldi vörösborok kerültek a borlapra az alaposan kidolgozott étel és bor párosítások mellé. Külön figyelmet fordítottunk az izgalmas, kis palackszámú tételekre is. Célunk az volt, hogy az ide látogató vendégek a különleges fogások mellett, egy átfogó, hiteles képet kapjanak a borvidék borairól, ezért ez a díj számunkra ennek elismerését is jelenti. A siker mindenképpen közös, ehhez hozzájárult Orsolyák Attila szakmai elhivatottsága, munkája, a magyar gasztro- és borkultúra fejlődése és nem utolsó sorban a vendégek bizalma.

Bányai Gábor Botond:

Azt gondolom, hogy ez a díj nem nekem jár, hanem a BORIGO Magazinnak. 2003-ban, angol nyelvű magazinként kezdtük, 2004-re vált kéthavonta megjelenő stabil, magyar nyelvű orgánummá, és nem gondoltuk, hogy megéri a 80. számot, amely éppen ma jelent meg, benne a szokásos TOP100 mellett már egy éves Kalauzzal is. A 14 év alatt több tucat borászati és gasztronómiai szakíró tette hozzá legjobb tudását a kiadványhoz, ők mind benne vannak ebben a díjban. Mindvégig azon igyekeztünk, hogy a magazin minden részletében képviselje a szakmai hitelességet, és emellett egy olyan konzekvens borminősítési műhellyé váljon, amely nemzetközi koordináta rendszerben is értelmezhető. Örülünk, hogy folytathatjuk 2018-ban is ezt a misszót, amely jelenti a magyar bor jó hírének öregbítését is éppúgy, mint az újabb és újabb fogyasztói generációk felnevelését és edukálását. Személyesen nekem nagy öröm, hogy ezt a csapatot 14 éve vezethetem, az meg különösen, hogy a Magyar Sommelier Szövetség úgy gondolta, hogy megérdemlünk egy ilyen elismerést.

Földesi Gyula:

A nemrég 115 éves iskola a magyarországi középfokú (szakmunkás, technikus) borász szakember-képzés elsőszámú intézménye.

A szakmai képzés erőssége a gyakorlatorientált, a termelés különböző formáit bemutató-biztosító képzési lehetőség. Ennek fő területei a labor – minőségbiztosítási terület, a Budafoki Tangazdaság (3,5 ha) és a 2014-ben kezelésre átvett Szigetcsépi Tanüzem, melynek területe 250 ha.

A borász képzést immár 3 éve kiegészíti az élelmiszeripari technikus oktatás. Maximálisan támaszkodunk a budafoki pincészetek gyakorlatozási lehetőségeire. Emellett minden végzős tanulónk vizsgabort készít saját maga által.

Kiváló lehetőségeinknek köszönhetően nagy számban jelentkeznek OKJ-s tanfolyamos képzéseinkre a felnőtt generáció képviselői is.

Tanulóink többször jelezték, hogy a borász tanulmányaikhoz szívesen vállalnának továbbképzést a sommelier területen is. Ennek kidolgozása jelenleg folyamatban van. Szeretnénk felmenő rendszerben borász alapokon nyugvó, jól felkészült „borpincéreket”képezni, közösen a sommelier szakmával.

 

 

  1. december 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .