Magyar whiskeyWhiskey

A magyar whiskey újjászületése – A pörbölyi Gemenc Whiskey

Szőke Lajos a Gemenc Whiskey alapítója, már régóta kísérletezik whiskey előállításával. A dedikált whiskey lepárlás hivatalosan 2015-ben indult a tolna megyei Pörbölyön a Gemenc Distillery-ben.

Mi az a whiskey? Vagy whisky?

A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whiskyk a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek. (wikipedia)

A mai magyar whiskey változatai

Az újkori magyar whiskey gyökerei: 1969-ben, az átkosban, elindul a népszerű Club 99 skót whisky gyártása 560.000 db 0,7 –es palack/ év mennyiségben. Aztán a rendszerváltással eltűnik a polcokról a márka, hogy aztán a pálinkafőzdékben szülessen újra a műfaj. 2014-ben piacra dobja a Békési Pálinkafőzde a 12 éves Békési Single Malt Whiskeyt és egy évre rá pedig az Agárdi Pálinkafőzde is piacra dobja a maga 12 éves Single Malt Whiskyjét 1200 palackos limitált palackkal. Ami Szőke Lajost és műintézményét megkülönbözteti a többi magyar whiskey-kezdeményezéstől, hogy ő kifejezetten csak whiskeyvel foglalkozik a lepárlójában.

Állandósult kísérletezés

Szőke Lajos mindig is vágyott a különlegesre, az egyediségre. Jó pálinkafőzde akad már egy néhány országunkban, de whiskeyre dedikált főzde rajta kívül nincs. 2011-ben teljesen egyedül indult el a whiskey lepárlás rejtelmeinek felderítésére, mivel itthon nemigen voltak erre vonatkozó szakmai tapasztalatok. 2015-ben indult hivatalosan az engedélyezett whiskey lepárlás Pörbölyön. Sok próbafőzést kellett a tulajdonos-lepárlómesternek végigvinnie, amíg kialakult a megfelelő metódus. A kísérletezés nem áll le, mivel a kisüzemi méretek lehetővé teszik az állandó újításokat. Mintegy 10 féle gabonából kísérletezik és ezeknek a keverése, cefrézési, főzési, érlelési technikái végtelenül sok lehetőséget adnak Szőke Lajos kezébe.

Cél: a magyar gabona whiskey megalkotása

Cégalapítóként két új szakmát kell megtanulni és elsajátítani, – a gabona szeszkészítést és a hordós szeszérlelést. Tervem, hogy magyar grain whiskeyt készítek. Az amerikai és osztrák készítők a példaképeim. Kukoricát, rozst, árpát használok alapanyagnak, – az árpából malátát is készítek. (gemencwhiskey.hu)

A gabona párlatok 65%-os szesztartalommal kerülnek bele a hordókba (55l, 110l és 225l) és magas hőmérsékleten, aktívan érleli őket Szőke Lajos. Mintegy 9,3%-os az „angyalok jussa” vagyis a párolgási veszteség. Nem engednek a 48-ból, vagyis 48%-osan palackoznak, ennyire állítják a szesztartalmat. A lepárlómester szerint, már félév után értékelhető egy párlat, de whiskeyként 3 éves korában hozható forgalomba. Emiatt a három év miatt lesz hivatalosan 2018-ban palackozható Gemenc Whiskey.

A szakmai kóstolás egy borbárban

A VinoPiano Borbárban, rangos szakmai plénum előtt 6 féle gabonapárlatot kóstoltunk meg. Angerman László sommelier bajnok (2016) és Tüü Péter sommelier bajnok (2017) is velünk kortyolt.

A minták 1,5-2 éves korúak voltak, a végső állapot a harmadik évben várható. Hordóminták, tehát mintegy 65%-os alkohol tartalommal rendelkeztek.

  1. Kadarka barell finish: 40% árpa és 60% kukorica, 2 éve van új tölgyfahordóban, (közepes pörkölésű) féléve kadarkás hordóban. Erőteljes fás karakter, aztán szabadul belőle a fügés, karamelles illat és ízjegy. Dohány, étcsokis vonulatokat is felvillant a finishben.
  2. 40% árpa és 60% kukorica, csak tölgyfahordóban 2 év, rumos-puncsos jegyekkel. Mintha egy puncsfagyiból szabadult volna fel az illat, erőteljes a rumos áthallás, intenzívebb a kadarkahordós társánál. (100 palack a Whisky Showra (okt.14-15.) 0,2-es kiszerelésben, kóstolható)
  3. 50% kukorica és 50% tritikálé (tritikálé: a rozs és a búza keresztezésével létrehozott gabona) Kétféle fából készült hordóban (pirított akác palást+ két végén égetett tölgy), Füstös, akácméz, akácvirág, gyantás, kukoricás a végén édes kesernyével búcsúzik.

4.tritikálé 100%, csak (A főzésnél fűszerként egy kevés cirok, sárgaköles, zab kerül bele) 110 literes hordóban érlelődik, igazi különlegesség. Elegáns, gyümölcsös illatok, kávés ízzel, karamellás, marcipános. Krémes és fűszeres, közepesen hosszú.

  1. malt, malátás füstös-sós jegyekkel, nagyon intenzíven támad, jódozott fa, még sokat kell érnie, de ígéretes.
  2. rozs 100%, jelenleg már tokaji hordóban érlelve, kellemesen karamellás, lágy és krémes utóízzel, a legselymesebb gabonapárlat. Felfedezhető még némi vajasság és édesfűszerek.

Vár a magyar whiskey vára

Érdemes ellátogatni Szőke Lajoshoz, Pörbölyre a whiskey főzdébe, ahol a lepárlómester személyesen kalauzol. Ha szerencsénk van, akkor az éppen zajló lepárlási műveletekbe is bepillantást, illetve beszippantást nyerhetünk. Már csak egy szűk esztendő és a 3 éves gabonapárlatokat is megkóstolhatjuk, (vagyis whiskeyt) kimondhatjuk, hogy a legújabb kori magyar whiskey kultúra egy újabb mérföldkövéhez fogunk érkezni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .