BárCocktailok

Örök klasszikusok és merészen újítók

Mi lesz a trend 2024 nyarán a koktélok tekintetében?

Ahogy a gasztronómia világában, úgy a koktélok terén is jönnek-mennek a trendek. Új ízek, színek, hozzávalók, illatok kerülnek a fókuszba évről-évre. A város legmagasabb pontján lévő páratlan panorámával rendelkező VIRTU Bár azonban az örök klasszikusokat helyezi a reflektorfénybe. Azokat, melyek minden gond nélkül állják az idő próbáját.

1806. Ekkor jelent meg először egy amerikai újságban a cocktail szó nyomtatásban.

Így indultak világhódító útjukra ezek az italkülönlegességek. A bártenderek alapműve pedig a mai napig egy Jerry Thomas nevezetű pultos koktélkönyve, aki először tekintett az italkeverésre különálló szakmaként.

Klasszikusok és újítások a VIRTU Bárban. Steier Máté vezető bartender. GasztroMagazin 2024.

„Az évtizedek során rengeteget formálódtak a kezdeti italok, hiszen folyamatosan külső tényezők befolyásolták megjelenésüket. Nincs még egy olyan területe a gasztronómiának, amit a gazdasági helyzet, a világban uralkodó háborús viszonyok, az alapanyaghiány és a vendégek ízlése ennyire befolyásolna. Mára azonban már biztonsággal beszélhetünk klasszikusokról és alapkoktélokról, hiszen ezek az ízkombinációk azóta bevésték magukat az összes magára valamit is adó koktélbár itallapjának hasábjaira. A világ bármely pontján el tudja készíteni őket egy bártender!” – fejti ki véleményét Steier Máté a VIRTU Bár bártendere. „A klasszikusok időtállóak. Egy jó szakember tudja és megérti, hogy azt úgy kell készíteni, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Viszont egy jó szakember azt is tudja, mikor és hogyan nyúljon hozzá, hogy meg tudja mutatni a saját egyéniségét is. A VIRTU Bárban örömmel tisztelgünk a nagy klasszikusok és azok ismert változatai előtt, de az általunk újragondolt formában is megtalálhatóak az itallapon.” – folytatja.

Szőlőpálinka permet és szivar illatú füst – magyarosan újragondolt klasszikusok

A bár – annak ellenére, hogy a VIRTU-ban egy különálló élménypontként tekintenek rá – szorosan együttműködik az étteremmel, annak szerves részét képezi. Így identitása is szorosan kapcsolódik hozzá.

Klasszikusok és újítások a VIRTU Bárban. GasztroMagazin 2024.

„Séfünk, Lendvai Levente a hagyományőrzés hatalmas híve. Ezt mi klasszikus koktélok bemutatásával tudjuk legjobban követni. A bárban mi is nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományok megőrzésére, köztük a hazai tradíciókra. Bár nemzetközi ízeket akartunk, az étteremhez hasonlóan a bárban is kiemelten kezeljük a magyar, illetve a környező területek alapanyagait. A mi arany középutunk az lett, hogy megalkottuk az öt legnagyobb klasszikus koktél különböző változatait a nemzetközi, illetve a magyar ízlésnek megfelelően is. Ennek köszönhető, hogy pálinkát, keserű likőröket, valamint egyéb magyaros hozzávalókat – mint a szivar illatú füst – is felhasználtunk egy-egy Old Fashioned, Negroni, Martini, Daiquiri, vagy Margarita variációhoz.” – árulja el a koncepció alapját a bártender.

Az Old Fashioned magyarosan újragondolt variációjának alapja például két szőlő alapú vulcan brandy, extraként a poharat pedig szőlőpálinka permettel fújják ki.

A Negronit az egyik verzióban whisky alappal készítik, míg a magyar variáció rum alapú, amihez jön a bitter és egy kis csokoládé. A szervírozása is igazán különleges: egy üveg pipában szolgálják fel, a palackba szivar illatú füstöt zárnak és egy kocka étcsokoládét kínálnak mellé.

Klasszikusok és újítások a VIRTU Bárban. GasztroMagazin 2024.

A Martini magyarosan újragondolt változata a Medúza fantázianévvel ellátott kékes-zöldes színű ital lett, amely a vizet szimbolizálja, harmonizálva a bárpult Dunára hajazó kialakításával. A végeredmény licsi martini lett mézzel, egy kis chilivel és gyömbérrel, ami hajaz a Medúza szúrósságára is.

Klasszikusok és újítások a VIRTU Bárban. GasztroMagazin 2024.

A Daiquiri újragondolt magyar vonatkozású változata az Eufória nevet kapta, melyet eper alakú pohárban szolgálnak fel epres-rebarbarás ízvilágban.

Klasszikusok és újítások a VIRTU Bárban. GasztroMagazin 2024.

A Margarita negyedik variációját Bebocitának nevezte el a VIRTU csapata. Az italban a tequilát egy másfajta agávé alapú Mezcalra cserélték és jalapenós matcha-habbal szervírozzák.

Klasszikusok és újítások a VIRTU Bárban. GasztroMagazin 2024.

A főváros legmagasabb pontján, a felhők magasságában található koktélbár nemcsak Budapesten, de az egész régióban egyedülállónak számít, hiszen egyénre szabott koktélvariációkat is rendelhetnek a vendégek, amihez csupán néhány kérdésre kell válaszolniuk.

Részletek: https://virturestaurant.com/koktel/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .