ÁsványvizekHírek

Új üzem, új ásványvíz, új palack

Megérkezett az Oonly cserepalackos ásványvíz Pannonhalmáról

Hazánkba is berobban a refPET, az igazán környezettudatos újratölthető műanyagpalack-megoldás

Az Oonly Tisztán Víz Kft. Pannonhalmán nyitott palackozó üzemet, ahol január közepén legördültek Magyarország első ásványvizes refPET cserepalackjai a gyártószalagról. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly természetes ásványvíz a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon. Az újratölthető refPET cserepalack egyre több országban jelenik meg, elterjedése kiváló alternatíva a fenntarthatóbb fogyasztás felé vezető úton. Az Oonly ásványvíz mostantól megtalálható a kifli.hu kínálatában.

Az Oonly Tisztán Víz Kft. Pannonhalmán egy innovatív, 1,5 milliárd forint értékű palackozó üzemet hozott létre, amely naponta akár több százezer palack legyártására képes. A márka úttörő a hazai ásványvízpiacon, hiszen ez az első, igazán környezettudatos cserepalackos ásványvíz a háztartási fogyasztásra szánt termékek között.

Környezettudatos innováció a palackos víz piacon

Az Oonly cserepalackok átlagosan 25-ször tölthetőek újra, mielőtt újrahasznosítják őket és újból refPET palackok készülnek az alapanyagból. Ezzel a megoldással egy palack életciklusa sokkal hosszabb, mint az egyszer használatos PET-palackoké. Egyetlen cserepalack a 25 újratöltési ciklus alatt 37,5 liter víz elfogyasztását garantálja, ezzel több, mint 80%-kal kevesebb műanyagot használnak fel a teljes életciklus alatt, mint egy egyszer használatos PET-palack esetében.

Oonly cserepalackos ásványvíz Pannonhalmáról. GasztroMagazin 2024.

„Magyarországon a háztartások ásványvízfogyasztásának közel 100%-a egyszer használatos PET-palackokkal történik. Kutatásaink ugyanakkor megerősítették, hogy jelentős fogyasztói igény van olyan jövőtudatos megoldásokra, amelyek tekintettel vannak környezetünkre. Az Oonly hazánkban elsőként kínál újratölthető, cserepalackos természetes ásványvizet a háztartások számára is megfelelő kiszerelésben. Szeretnénk, hogy Európa más országaihoz hasonlóan itthon is teret nyerjen a környezettudatos ásványvízfogyasztás. Kiváló víz, fenntartható cserepalackban – mi ebben hiszünk. A csomagolási hulladékokat minimalizálni kell, erre pedig a palackmosás és újratöltés a legjobb megoldás. Az átütő hulladékcsökkentési sikerhez és karbonlábnyomunk redukálásához nemzetközileg már bizonyítottan működő, valóban zöld megoldások kellenek” – nyilatkozta Polony István, az Oonly ügyvezető igazgatója.

Az Oonly újratölthető cserepalackos termékei jó alternatívák az olyan fogyasztók számára, akik aktívan szeretnék óvni környezetüket, azonban nem szeretnének lemondani a természetes ásványvízről és annak jótékony hatásairól. A Pannonhalmán fakadó forrás az Alpokalja kristálytiszta, kiváló ásványianyag tartalommal rendelkező vizét biztosítja.

Az Oonly ásványvíz különlegessége,

hogy a hazai ásványvíz márkák között kiemelkedően magas, – literenként 33 mg-os – metakovasav és 54,5 mg-os természetes magnéziumtartalommal rendelkezik. Az Oonly ásványvíz természetes formában biztosítja a folyamatos magnéziumpótlást. Szervezetünk számára a magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely az izmok, az ízületek és a csontok egészségéhez is elengedhetetlen, míg a metakovasav sejtregeneráló, elősegíti a haj, a köröm, a bőr megújulását, illetve táplálja a bőrt.

“Magyarországon az éves 3,3 milliárd darab italcsomagolás több mint fele műanyag palackos, így hatalmas potenciál rejlik a fenntartható megoldást kínáló újratölthető palackokban, az úgynevezett refPET-ben. Manapság hazánkban is egyre nagyobb az érdeklődés a fenntartható, zöld termékek iránt, remélhetőleg teret nyer a többutas palackok használata” – mondta el a refPET palackok kapcsán Bajnóczki Csongor, a Denkstatt vezető fenntarthatósági tanácsadója.

Az Oonly termékei 1,5 literes kiszerelésben, szénsavmentes és szénsavas verzióban érhetőek el január 22-től a kifli.hu kínálatában.

Amikor a régi jó megoldások visszatérnek

2024. január 1-től Magyarországon is elindult a kötelező visszaváltási rendszer, mely szerint az üzletek betétdíjat fognak felszámolni az üveg, alumínium és PET-palackos üvegekre, amit a vásárló akkor kap vissza, ha a palackokat elviszi egy visszaváltópontra. A visszaváltással ugyan a termék betétdíj visszajár, de maga a csomagolás ettől még úgynevezett egyutas marad. Környezetkímélőbb és jövőtudatos megoldásként az Oonly nemcsak illeszkedik a betétdíjas rendszerbe, de feléleszti a többutas cserepalackok múltját is.

Oonly cserepalackos ásványvíz Pannonhalmáról. GasztroMagazin 2024.

Hazánkban az 1980-as évekre nyúlik vissza a cserepalackos visszaváltó rendszer, amely akkoriban többek között az üdítőknél, ásványvizeknél, tejesüvegeknél és szódás szifonok esetében működött kiválóan, majd a 90-es évek során a globális kereskedelem és egyszerhasználatos termékek begyűrűzésével megszűnt.

Az Oonly cserepalackjait visszaváltás után a gyárba szállítják, ahol magas hőfokon, csíramentesítő eljárásnak alávetve megtisztítják, majd újratöltik ásványvízzel, és kezdődik a ciklus elölről.

###

Az Oonly-ról

Az Oonly Tisztán Víz Kft.-t 2019-ben alapította Polony István. A magánvállalkozás első cserepalackos ásványvíz termékei 2021-ben pilot jelleggel kerültek be a kifli.hu online kiskereskedelmi áruház kínálatába. Az első palackokban szintén hazai, ám még nem saját forrású ásványvíz került. Az Oonly új, Pannonhalmán található újratölthető 1,5 literes kiszerelésű ásványvíz-palackozó üzemének éves gyártókapacitása több, mint 50 millió darab. Az Oonly Tisztán Víz Kft. 2022-es árbevétele 15 millió forint volt. A cég jelenleg 13 alkalmazottal működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .