CukrászatHírekVersenyek

Az Év Bejglije 2023. verseny eredményei

ADVENTI PIRKADAT, DIÓS és MÁKOS

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén negyedik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.
Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai voltak:

Auguszt Flóra cukrász – Belvárosi Auguszt Cukrászda, Budapest
Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
Barta Enikő cukrász – Desszert by Sugar & Candy, Szeged
Gyuris László cukrászmester – A Cappella Cukrászda, Szeged
Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető és egyben cukrász kolléga
Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Kiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászat, Lajosmizse
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
Mészáros Gábor cukrászmester – Mészáros Cukrászda, Szombathely
Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.
Idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörösáfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Íme a versenyeredmények:

Hagyományos diós kategóriában aranyérmes, Az Év Bejglije 2023 a budapesti Édes Szelet Cukrászda bejglije. GasztroMagazin 2023.

Hagyományos diós kategóriában:
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Lengyel Gabriella – Édes Szelet cukrászda, Budapest
Ezüstérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Bronzérmes: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc

Hagyományos mákos kategóriában aranyérmes, Az Év Bejglije 2023 a a gyomaenrődi Desszert Center bejglije. GasztroMagazin 2023.
Hagyományos mákos kategóriában:
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Ínyenc kategóriában aranyérmes, Az Év Bejglije 2023 a siófoki Dinasztia Cukrászda bejglije. GasztroMagazin 2023.

Ínyenc kategóriában:
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Adventi pirkadat – Millei Renátó, Dinasztia Cukrászda, Siófok
Ezüstérmes: Kelet Kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő Cukrászda, Nagykanizsa
Bronzérmes: Földimogyorós füge – Borongics Anett, Süti Butik, Nagykanizsa
A különböző kategóriákban is dobogós, legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Az Év Ínyenc Bejglije, az Adventi pirkadat egy hagyományos bejgli tésztával és kardamommal fűszerezett aszalt vörösáfonyás – mandulapralinés töltelékkel készült bejgli különlegesség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .