GasztronómiaGasztronómiai képzésVendéglátás

A METRO ismeretterjesztő missziója

A 13 hazai üzlettel rendelkező METRO több, mint nagykereskedelem: nagy múltra tekint vissza az általa végzett ismeretterjesztő, szakmai utánpótlást célzó tevékenysége is. Ennek részeként forgatott a vállalat videós tananyagot is a vendéglátóipari tanulók felkészülését segítendő – a videók a tanévkezdéssel ismét aktuálissá válnak.

250 percből 240-re készít fel a METRO oktatóanyaga

A turizmus – vendéglátás ágazati alapvizsgájának gyakorlati részéhez három terület négy tananyagának magabiztos ismerete szükséges: a vizsgázó meghatározott főételt és desszertet készít, előkészíti a vendégteret és fogadja a vendégeket, majd egy alkoholmentes koktélt készít részükre. Az ágazati vizsga teljes 250 percéből – a portfólió bemutatásának 10 percét leszámítva – 240-re tudnak felkészíteni a vizsgatételeket teljes egészében lefedő mozgóképes oktatóanyagok. Négyféle főételt, ugyanennyi desszertet, valamint alkoholmentes koktélt tanulhatnak meg elkészíteni a diákok a videók alapján, valamint a szabályszerű terítést is megismerhetik. Ugyan az ágazati alapvizsgában nem szerepel, de az oktatóvideók között a szabályszerű kávékészítésről szóló hatrészes tananyag is szerepel, tudva, hogy a lelkiismeretes szakoktatók erre is nagy hangsúlyt fektetnek a képzés során.

Tudásmegosztó központ: a METRO Gasztroakadémia

A videókat a METRO tudásmegosztó központjában és képzőhelyén, a budaörsi METRO Gasztroakadémián vették fel. A szakács tananyagot a fiatal séftehetség Pohner Ádám prezentálta, a leendő cukrászoknak Korponai Péter kreatív cukrász segít, a pincér-vendégtéri vizsgaanyagot Pap Zoltán mutatja be, a koktélkeverés mesterségébe  Szombati Zsolt mixer vezet be. Kiegészítő tananyagként a professzionális kávékészítés rejtelmeibe Szabó László barista enged betekintést. A már pályán lévő gyakorló vendéglátósok számáraegyébként folyamatosan kínálnak tematikus továbbképzéseket a METRO által forgalmazott konyhai eszközök bemutatóhelyéül is szolgál oktatókonyhában. A képzések lépést tartanak a trendekkel – a növekvő számú húsmentes étrendet követők igényeit szem előtt tartva például minden konyhai képzésen kapcsolódó növényi alapú alternatívát is megismerhetnek a résztvevők.

A jövő szakácsait támogatják

A METRO Gasztroakadémia rendszeresen helyet ad szakmai középiskolába járó diákok részvételével zajló versenyeknek, pályaorientációs programoknak, melyek megvalósulását támogatóként is segíti. Kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű tanulókat oktató iskolák bevonására, illetve a tehetséggondozásra, népszerű szakmai fórumaikon pedig előszeretettel mutatnak be az oktatás területén megvalósult jó gyakorlatokat. A fenntartható gasztronómia ügyét a nagykereskedelem egyedülálló módon komplex módszertani programmal és évente adományozott díjjal, valamint tematikus szakmai fórummal támogatja. Edukációs célzattal indította el a vállalat a METRO Backstage podcast-sorozatot is, melyet az áruházlánc Youtube és Spotify csatornáján keresztül lehet elérni: a gasztronómiai szakemberekkel folytatott beszélgetések hasznos szakmai háttéranyagot adnak egy-egy témában való elmélyülésre.

Az összesen 18 videó elérhető a Youtube-on:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLTHKboT3muieUkrYgPlETde-wEgpiLBGy  

METRO Backstage podcast a Youtube-on:

METRO Backstage podcast a Spotify-on: https://podcasters.spotify.com/pod/show/metrobackstage

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .