HírekVersenyek

Újabb győztes a Young Chef Academy versenyén

Kiderült, ki kapta a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Különdíjat a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyen

Egy szingapúri fiatal séf kapta a közönségdíjat a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyén. A prémium ásványvízmárka által indított séfverseny 2023. október 4-5. között, Milánóban zajló nagydöntője előtt adták át a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat, amelyet Ian Goh bárányos fogásával érdemelt ki. Az Ázsiát képviselő, a versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal séf díjnyertes ételében nem csupán személyes meggyőződését, de örökségét is megjelenítette.

S.Pellegrino Ian Goh Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj. GasztroMagazin 2023.

Az ásványvízmárka kezdeményezésével olyan nemzetközi fiatal séftehetségeket kíván felkutatni, akik a jövőben a gasztronómia fejlődésének vezető alakjaivá válhatnak.

A fődíj mellett a versenyzők között három tematikus díjat is kiosztanak. Ezek egyike a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj, amelyet az a séf nyer el, aki a leginkább képes megmutatni személyes hitvallását az elkészített ételén keresztül, és akire a FineDiningLovers.com olvasói közül a legtöbben szavaznak. Ebben az évben ezt az elismerést a szingapúri Ian Goh nyerte el, az „Örökölt bárány” elnevezésű ételével. A fogás elkészítésében mentora, a szingapúri Michelin-csillagos Nae:um Étterem konyhafőnök-helyettese, Louis Han segítette a fiatal séfet. Ian Goh bárányos ételével lenyűgözte a szavazóközönséget, és 14 másik, a világ minden tájáról érkező tehetséges döntős versenyzőt utasított maga mögé.

„Ez az étel egyszerre tiszteleg a bárány iránti szeretetem és a hajnani örökségem előtt.”

– mondta a díjnyertes fogásról Goh, aki azt is elárulta, nem is lehetett volna tökéletesebb mentora Louis Han séfnél, hiszen 2016-ban ő maga is ugyanezért a címért versenyzett. „Hosszú órákat töltöttünk együtt. Tapasztalatával és tudásával pedig nem csak a szakmai felkészülésben segített, de megtanított arra is, hogyan legyen nagyobb önbizalmam és mentális állóképességem. Nagyszerű élmény részt venni a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyén, ami lehetőséget teremt a fiatal séfek számára, hogy megmutassák, mi rejlik bennük.”

Valeria Raimondi, a Fine Dining Lovers főszerkesztője örömét fejezte ki, hogy a magazin olvasóinak szavazatai alapján idén Ian Goh kapta a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat.

“Ez a díj az étel üzenetére, rejtett történetére és az általa közvetített értékekre fókuszál, ezzel is bizonyítva, hogy a kortárs konyhaművészet túlmutat az innovatív technikákon és a kifinomult alapanyagokon”.  Valeria Raimondi azt is hozzátette: „Mind tudjuk, mennyire fontos az erőteljes identitás, különösen egy fiatal séf számára, aki a nemzetközi gasztronómiai palettán szeretne feltűnni.”

Az ásványvízmárka kiemelt figyelmet fordít a gasztronómiai tehetségek következő generációjának oktatására, ezért a S.Pellegrino Young Chef Academy keretében inspiráló workshopok sorozatát hozta létre, amelyeken a három tematikus díj fiatal döntősei is lehetőséget kapnak, hogy az iparág szempontjából leglényegesebb témákat járják körbe. Ilyen volt az ” Identitás a tányéron” kerekasztal-beszélgetés is, amelynek során a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj döntősei a nemzetközi séfközösség ismert tagjaival – Henrique Sa Pessoa, Peter Gilmore, DeAille Tam, Selassie Atadika és Debora Fadul szakértőkkel, valamint Paola Miglio gasztronómiai újságíróval – vitatták meg, hogy a séfek miként vihetik bele saját identitásukat és személyiségüket az általuk készített ételekbe. A beszélgetés moderátora Tom Jenkins, a Fine Dining Lovers újságírója és az Akadémia képviselője volt.

Hogyan segít a főzés a séfek identitásának kialakításában, és hogyan teszi lehetővé számukra, hogy kifejezzék magukat? Hogyan lehet újítani a konyhában anélkül, hogy szem elől tévesztenék hivatásuk elsődleges feladatát, a jó étkezések megteremtését, valamint miként maradhatnak séfként egyediek? Ez csak néhány azon kérdések közül, amelyekre a séfek a tapasztalataik alapján keresték a válaszokat, és amelyek inspiráló vitát váltottak ki.

 Tom Jenkins a beszélgetés legfontosabb üzenetét emelte ki:

„A séfek életük különböző szakaszaiban, eltérő módon jutnak el a főzéshez, így nincs két egyforma karrierút. Ám amint rájönnek, hogy az ételeken keresztül kifejezhetik önmagukat, és beszélhetnek az őket formáról élményekről, akkor gyakorlatilag a konyhaművészet függőjévé válnak. Ahhoz, hogy megőrizhessék egyediségüket, fontos, hogy hűek maradjanak önmagukhoz, és kizárják a zajokat – ez nem azt jelenti, hogy a közösségi média nem hasznos eszköz, de a vezető séfek azt tanácsolják a fiataloknak, hogy ne hagyják magukat túlzottan befolyásolni az online térben látottak által. A szakácsművészetük egyedisége teszi őket azzá, akik – ebben mindenki egyetért -, ez a legnagyobb erősségük. Az innováció pedig nem csak a tányérra kerülő ételben nyilvánulhat meg; abban is újíthatnak a séfek, ahogyan az emberekkel bánnak, hiszen közös törekvésünk, hogy egy mindenki számára jobb iparágat hozzunk létre”

A versenyzőkről és a nagydöntőről további információk a verseny weboldalán olvashatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .