HírekRendezvények

Dalnoki Bence Bocuse d’Or bronzérmes menüsorából kóstolhattunk

A 2023-as Bocuse d’Or világverseny bronzszobrosa, Dalnoki Bence séf exkluzív eseményen adott ízelítőt a Lyonban díjazott fogásaiból. A különleges étkeket egy interaktív show keretében tálalta, és nemcsak gasztronómiai titkokba avatta be az újságírókat, hanem további terveiről is beszélt. Személyes küldetésének tartja, hogy utat mutasson tapasztalatával a fiatal generációknak, ezért többek között egy mentorprogram elindítását is tervezi.

A Bocuse d'Or versenyen bemutatott ételekkel várta a szakma krémjét Dalnoki Bence és munkatársai. GasztroMagazin 2023.

A magyar gasztronómia történetében új időszámítás kezdődött az idén január 23-án, Lyonban: bronzszobrot nyert a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjében. Dalnoki Bence február közepén újra munkába állt. Tudja, hogy a példátlan siker kötelez és felelősséggel jár.

“Hatalmas mérföldkő ez a siker nemcsak a magyar Bocuse d’Or versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében is. Sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van az eredményünk mögött. Ez a bronzszobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén” – összegezte a séf az elmúlt időszakot és jövőbeli terveit.

Habár a két Michelin csillagos Stand étterem étlapján szerepel már két tétel a konyhaművészet elismert menüsorából, de ő szeretett volna megmutatni néhányat az alkotásai közül a sajtó képviselőinek, beavatva őket egy-egy műhelytitokba. A „Szeresd a zöldségeket!”, a „Ropogós sütőtök Halloween”, vagy a „Mindennap egy alma, az orvost távol tartja!” fantázianév mögött különleges gasztronómiai technikák és tudományos ismeretek vannak, amelyeket az újságírókból álló publikum minden egyes kóstoláskor érezhetett.

A Bocuse d'Or versenyen bemutatott ételekkel várta a szakma krémjét Dalnoki Bence és munkatársai. GasztroMagazin 2023.

A látványos eseményen szinte forrt a levegő a munka hevében. Új formát öltött az alma, pürésedett a sütőtök, számos izgalmas konyhai eljárásra fény derült – a szerencsés meghívottak a molekuláris gasztronómia rejtelmeibe is bepillantást kaptak.

A METRO áruház Gasztroakadémiájának látványkonyha-terme nemcsak ízekkel és illatokkal telt meg: a díjnyertes séf interaktív előadással is színesítette a látottakat. A jelenlévők megtudhatták, hogyan lehet szarvasgombát készíteni szarvasgomba nélkül, vagy akár kaviárt varázsolni növényi alapon. Dalnoki Bence, mint a legnagyobb bűvészek, illuzionisták, elkápráztatta a közönséget, de minden csodájának a titkát nem árulta el. Terveiről azonban szívesen beszélt.

A Bocuse d'Or versenyen bemutatott ételekkel várta a szakma krémjét Dalnoki Bence és munkatársai. GasztroMagazin 2023.
Ropogós sütőtök

“Rövidesen megjelenik a magyar Bocuse d’Or kiadvány, amelyben a különleges fogásaink receptjeit is bemutatjuk. Célom, hogy a mindennapi munkában továbbra is folyamatosan fejlődhessek, és példámon keresztül szeretném a fiatal generáció tehetséges tagjait is a vendéglátás irányába terelni, utat mutatva nekik, ahogyan nekem is utat mutattak mentoraim. Terveim között szerepel egy mentorprogram elindítása is a fiatalok számára” – árulta el a bronzszobros séf.

Az országos mentorprogram kidolgozásában a sajtóeseményt is szervező Nest Communications lesz a partnere. “A tehetséges, sokra hivatott alkotók támogatását mindig kiemelten fontosnak tartottuk. Azt gondoljuk, Dalnoki Bence és csapatának sikere újabb hatalmas lökést adhat a magyar gasztronómiának, példáján keresztül pedig számos tehetséges fiatalt győzhetünk meg, hogy ezt a pályát válassza és további értékeket teremtsen” – fogalmaz Énekes Bence, a Nest Communications tulajdonos-ügyvezetője.

A Bocuse d'Or versenyen bemutatott ételekkel várta a szakma krémjét Dalnoki Bence és munkatársai. GasztroMagazin 2023.
Szeresd a zöldségeket!
Különleges fogások

A “Szeresd a zöldségeket!” fogás egy hűvös sütőtök leves, sütőtökkel töltött roppanós uborka, petrezselyem és zsenge torma kombinációja, lágy zabkrémmel és grill olajban marinált zöldborsóval. A “Ropogós sütőtök Halloween” fantázianév egy serpenyőben sült tojás flant takar, gombákkal és hagymával, savanyított sütőtökkel, citromos kakukkfűvel és krémes tojássárgájával, valamint Érlelt Balaton sajtszósszal, sütőtökkel és tökmagolajjal. A “Mindennap egy alma, az orvost távol tartja!” pedig egy vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta tökmaggal, ropogós “föld” kíséretében, robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoróval és citromos verbénával.

A Bocuse d'Or versenyen bemutatott ételekkel várta a szakma krémjét Dalnoki Bence és munkatársai. GasztroMagazin 2023.
Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!

Fotó: Fekete Antonio Designfood

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .