BorrendezvényÉtteremNeszmélyi borvidékProgramok

Nőnapi Turay-borkóstoló az N28-ban

„A terroir beszél, mi hallgatjuk”

Nőnapi borkóstoló a Turay család exkluzív tételeivel

Március 8-án az egész országban számos módon kedveskednek a hölgyeknek, hiszen ez a nap dedikáltan róluk szól. A kezdetben még a szavazati jogokhoz és az esélyegyenlőség megteremtéséhez kapcsolt kezdeményezés mára átalakult és igazi ünneppé vált, ahol a nők érdemeit méltatják világszerte. Március 8-án 18:30-kor az N28 Wine & Kitchen egy izgalmas, nőnapi borkóstolót szervez, ahol a Turay pincészet még kereskedelmi forgalomban nem kapható, exkluzív tételeit tölti pohárba.

Nőnapi Turay-borkóstoló az N28 Wine & Kitchen étteremben. GasztroMagazin 2023.
N28 Wine & Kitchen

A Neszmélyi borvidék a maga alig 1000 hektárjával jelenleg Magyarország legkisebb borvidékei közé tartozik. Bár a köztudatban kevésbé ismert, nemcsak nagyszerű éghajlattal és talajadottságokkal rendelkezik, de meseszép is. A Turay Családi Pincészetet működtető Turay család története pedig egészen a 17. századig nyúlik vissza. A pincét eredetileg a kapucinus rend építette hozzávetőleg 250 évvel ezelőtt. A birtokot bioorganikus gazdálkodás szerint művelik, a szüret kézi szedéssel, kíméletes feldolgozással történik és ennek köszönhetően kiváló minőségű színmustból alkothatnak. Az alkotás során pedig azon filozófiájukat tartják szem előtt, mely szerint „a terroir beszél, mi hallgatjuk”.

Nőnapi Turay-borkóstoló az N28 Wine & Kitchen étteremben. GasztroMagazin 2023.
Nőnapi borkóstoló
Turay Kamill, a pince vezető borásza személyesen látogat el a kóstolóra,

hogy ott Tamás Tibor, az N28 sommelier-je szakmai támogatásával bemutassa a még kereskedelmi forgalomban sem kapható tételeket. „A birtokon sokféle szőlőfajtát termelünk: rozália, olaszrizling, generosa, hárslevelű, pinot noir, cabernet sauvignon, a legújabb telepítést azonban teljesen rezisztens fajták alkotják: solaris, borsmenta, olaszrizling és kékfrankos. A legfontosabb cél, hogy a biodinamikus szemleletet a lehető legjobban megtanuljam és alkalmazni tudjam a szőlőben, a teljes birtokon és a pincében is. Hamarosan kezdődik az év, a metszéssel már készen vagyunk, reméljük, hogy az idei is olyan kiemelkedő év lesz, mint a tavalyi.”

Nőnapi Turay-borkóstoló az N28 Wine & Kitchen étteremben. GasztroMagazin 2023.
N28 Wine & Kitchen
Az N28 koncepciójának alapja,

hogy minél szélesebb körben mutassák be az olyan hazai borászatok kínálatát, ahol kistételes, néhol csupán pár száz, maximum ezer palackkal készült kuriózumokat készítenek, amihez máshogy nem jutna hozzá a borkedvelő közönség. Ráadásul ezeket nem csak helyben, pohárral lehet fogyasztani, hanem a polcokon sorakozó csodás palackok polci áron meg is vásárolhatóak, így, ha beleszeretünk egy tételbe, azonnal haza is vihetjük magunkkal.  Jelenleg közel 150 minőségi magyar bor, pezsgő és desszertbor sorakozik a borshopban, melyek zöme organikus szemléletű, certifikált natúr bor vagy természetközeli gazdálkodást végző kicsi pincészetek borai. Kivétel nélkül magas minőséget képviselnek. Az N28 számára fontos, hogy olyan borászokkal dolgozzon együtt, akik nem profit, hanem minőség orientáltak és a szőlőre inkább kedvesükként tekintenek, mint bevételi forrásra. Az N28-ban pedig az ételt a borokhoz párosítják, nem pedig fordítva.

Nőnapi Turay-borkóstoló az N28 Wine & Kitchen étteremben. GasztroMagazin 2023.
N28 Wine & Kitchen

„Azért is örülünk most ennek a kóstolónak az N28-ban, mert ugyanazt képviseljük. Nálunk sincs bor gasztronómia nélkül és nincs gasztronómia bor nélkül: a húgom, Turay Sára mestercukrásznak tanult és akként dolgozott, most már a pincénél vezeti a bisztró stílusú vendéglátást. Számunkra ezért rendkívül fontos, hogy a boraink ételekkel együtt (is) értelmezhetőek. Partnereink nagy része a csúcsgasztronómiában található, ahol a bor és étel párosa igazi művészeti alkotás” – mondta Turay Kamill.

Részletek és kóstolható tételek: https://www.facebook.com/events/932024098160435/?ref=newsfeed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .