HírekVersenyek

Grigoris Kikis a SPYCA regionális győztese!

Számos izgalmas gasztronómiai fordulót és kulináris bemutatót követően a dél-kelet európai és mediterrán régió tehetséges fiatal séfjei közül Grigoris Kikist választották a 2022. november 8-án, Zágrábban megrendezett S.Pellegrino Young Chef Academy verseny regionális győztesének.

Grigoris Kikis – aki tehetségével kilenc másik, a világ minden tájáról érkező séfet utasított maga mögé -, a verseny következő állomásaként a Milánóban megrendezett nagydöntőn mérettetheti meg magát 2023-ban. A versenyen Kovács Dominik, a MÁK Bistro egykori séfje – aki jelenleg a Christie’s Urban Bistro reggelizőt vezeti – képviselte Magyarországot.

Grigoris Kikis A tőkehal története. GasztroMagazin 2022.

Grigoris a „Tőkehal története” fantázianevű egyedi fogásával nyerte el a rangos helyi zsűri elismerését. Ebben a görög gasztronómiai kultúra hagyományait és modernitását ötvözte. Ételével azt próbálta bizonyítani, hogy az egyszerű dolgoknak is számos árnyalata lehet, inspirációért pedig érdemes a saját gyökereink és történelmünk felé fordulni.

 Grigoris Kikis a SPYCA idei regionális győztese. GasztroMagazin 2022.

„A SPYCA verseny egyedülálló lehetőséget biztosított számomra, hogy feszegessem a saját határaimat, és megmutassam egy kreatívabb oldalamat. Szórakoztató és inspiráló élmény volt megannyi tehetséges, feltörekvő séffel, résztvevővel, mentorral és zsűritaggal találkozni, együtt ötletelni, valamint kapcsolatokat építeni. Számomra ez volt a verseny legjobb része. Hálás vagyok a S.Pellegrinónak, hogy részt vehettem. Köszönöm mindenkinek, aki hitt bennem, és segített, hogy azzá a séffé váljak, aki ma vagyok. Ez a két díj, amit a kezemben tartok, őket is illeti. Találkozunk Milánóban!” – mondta Grigoris Kikis, a dél-kelet európai és mediterrán régió döntőjének idei győztese.

Grigoris Kikis útját a milánói nagydöntőig Georgianna Hiliadaki szakmai mentorként kíséri végig.

Georgianna a két Michelin-csillagos athéni étterem, a Funky Gourmet, valamint a londoni Opso, Ino és PittaBun éttermek társalapítója és séfje. A szakember a Best Chef Awards értékelése alapján 2017-ben a világ ötödik legjobb női séfje volt. 2017-2019 között három egymást követő évben a legjobb női séfnek választották Athénban. Hiliadaki séf útmutatásával és támogatásával segíti a tehetség egyedi fogásainak tökéletesítését és a sikeres felkészülést.

A talaj gyökerei. Ivan Tartaro tányérja a SPYCA regionális döntőjén. GasztroMagazin 2022.

A 2019/21-es szériához hasonlóan, az idei verseny során is négy kategóriában hirdetnek győztest. A fődíj mellett a Food Made Good programot működtető Fenntartható Éttermek Szövetsége által megszavazott S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjat, a verseny mentorai által megszavazott Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díjat, és a Fine Dining Lovers online közössége által megszavazott Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat is kiosztják.

Grigoris Kikis mellett, aki a 2022-23-as S.Pellegrino Young Chef Academy verseny fődíjáért szállhat harcba, további két fiatal séfet is díjaztak. Ők is egy lépéssel közelebb kerültek a milánói nagydöntőhöz.

  • Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj – Žiga Koprivc és fogása: “Csak te és én”
  • Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díj: – Ivan Tartaro és ételkülönlegessége: „A talaj gyökerei”
  • Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj – Grigoris Kikis és kreációja: „A tőkehal története”

Csak Te és én. Ziga Koprivc tányérja a SPYCA regionális döntőjén. GasztroMagazin 2022.

A gasztronómiai határokat átívelő, fiatalokat támogató tehetségkutatóról további információk a https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/ weboldalon olvashatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .