ÉtteremajánlóHírekVersenyek

Fényesen ragyognak a csillagok a magyar égen a MICHELIN Guide 2022-es kiadásában

  • A MICHELIN Guide Hungary első kiadása 62 éttermet ajánl
  • 2 új kétcsillagos és 2 új egycsillagos étterem szerepel az első országszintű válogatásban
  • 4 étterem kapott MICHELIN Green Star elismerést a fenntartható gasztronómia melletti elköteleződéséért

A MICHELIN Guide 1992 óta van jelen Budapest városában, de a MICHELIN felügyelői már évek óta figyelemmel kísérik az éttermeket az ország minden részében. Ma pedig örömmel mutatták be az első, Magyarország egészére kiterjedő MICHELIN Guide kiadványt, amely egyaránt tartalmaz új kulináris és zöld MICHELIN-csillagos éttermeket, valamint a gurmék felfedezésére váró gyöngyszemeket.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az első MICHELIN Guide Hungary kiadványt, amely rávilágít arra, hogy a tehetség az ország minden részén megtalálható. Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre” – emelte ki Gwendal Poullennec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója. „A felügyelőink egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat. Mind a 62 étterem csapata büszke lehet arra, hogy bekerültek a MICHELIN Guide válogatásába.”

A MICHELIN Guide Hungary 2022-es kiadása kettő éttermet tartott két MICHELIN-csillagra érdemesnek:

Platán Gourmet (Kreatív), új kétcsillagos: A tatai vár falai alatti pincékben elrejtve Pesti István egy kis csapatot vezet egy meghitt étteremben, amelynek fő jellemzője a nyitott konyhája. A fogások kreatívok és precízek, kifinomultságot nyújtanak a tökéletes egyensúlyban lévő ízeken és textúrákon keresztül. Ezt a kifinomultságot pedig két MICHELIN-csillaggal ismerték el, amely stabil helyet biztosít az étteremnek a nemzetközi kulináris térképen.

Stand (Modern konyha), új kétcsillagos: A konyhafőnök tulajdonosok, Széll Tamás és Szulló Szabina éttermének szíve az üveghomlokzattal rendelkező konyha, ahol szorosan együttműködve a csapat tagjaival olyan vonzó fogásokat készítenek, amelyek ízében és állagában is tekintélyes mélységet és kifinomultságat nyújtanak. A magyar örökség iránt tanúsított szenvedély és tisztelet minden ételbe beleivódik és az eredmény egy mesterien és szimpatikusan kiegyensúlyozott étlap, amely bár modern, mégis megjeleníti a magyar konyha csodálatos hagyományos ízeit és textúráit, és ez az, ami lenyűgözte a felügyelőket.

7 étterem kapott egy MICHELIN-csillagot:

42 (Modern konyha), új csillag: Barna Ádám a budapesti St Andrea étteremből ment át az ország egyik északi városába, és máris komoly hírnevet szerzett magának. A hátteret egy modern külsőt kapott városi ház szolgáltatja, ahol a vendégek két kóstolómenü közül választhatnak, amelyek a hagyományt és a modern megközelítést ötvözik. Ádám magyar gyökerek iránti tisztelete a kreatív, kifinomult és olykor játékos, de mindig zamatos ételekben mutatkozik meg.

Rumour (Kreatív), új csillag: Az első MICHELIN-csillagát a sanghaji Taian Table étteremben szerezte Rácz Jenő, aki hazavágyott Magyarországra, és megnyitotta saját éttermét. Az elrendezés – a nyitott konyha köré épült pult – lehetővé teszi a vendégek számára, hogy élvezzék azt a nyugodt és magabiztos szenvedélyt, amit a chef demonstrál. A kóstolómenü 11 fogása kreatív és modern ételekből áll, amelyek kifinomultak és tökéletes egyensúlyban vannak.

Babel (Modern konyha): A Babel a hagyomány és a modern megközelítés tökéletes ötvözete. A falain még láthatóak az 1838-as nagy pesti árvíz nyomai, de a hely mégis sikkes és stílusos a tulajdonos, Hubert Hlatky-Schlihter szenvedélyének és Dékány Annamária belsőépítésznek köszönhetően. A konyha jellege is hasonló: a többfogásos kóstolómenü újragondolt és érzékeny elemekből áll, amelyek gondosan kiegyensúlyozott ízvilágú ételeket tartalmaznak, és amelyek utalnak a magyar örökségre is.

Borkonyha Kitchen (Modern konyha): Ez a visszafogott megjelenésű étterem a Bazilika közelében található, és bár a hagyományosnak kinéző hely nem ígér túl sokat, hiba lenne elsétálni mellette. A konyha csúcsminőségű alapanyagokkal dolgozik, melyekkel a legnagyobb tisztelettel bánnak, és ez teszi lehetővé, hogy ragyogjanak. Az ételeken érezhető a finom magyar hatás, a fogások átgondoltak és mesterien kivitelezettek, az ízek figyelemre méltóan intenzívek. A borok itt is kulcsfontosságúak, százféle közül választhatunk, amelyeknek negyede kimérve is elérhető.

Costes (Modern konyha): Elegancia és kifinomultság vezeti a Costes hangulatát az átgondolt dekorációtól a gondosan felépített kiszolgálásig. Kérjünk helyet a fő helyiség elejében a térélmény elérése érdekében, aztán adjuk át magunkat a lelkes várakozásnak, miközben a sommelier bemutatja a kivételes, főként magyar borokból álló válogatást. A modern, hatfogásos kóstolómenü ügyesen ötvözi a világ minden tájáról származó ízeket, olyan felejthetetlen fogásokat megalkotva, amelyek nem csupán lenyűgözően néznek ki élénk színeikkel és művészi stílusukkal, de tele vannak vibráló, egymást kiegészítő ízekkel.

essência (Modern konyha): A portugál konyhafőnök-tulajdonos Tiago, és magyar felesége, Éva egy szívélyesen vezetett, ízeiben eltérő éttermet hozott létre a város szívében. Egy kis, boltíves ablakokkal teli világos helyiség vezet az értékes asztalok mellett a nyitott konyháig egy meghittebb terembe, ahol a kék és fehér csempedíszítés emlékeztet Tiago örökségére. Választhatunk a portugál és a magyar menü közül, vagy dönthetünk a kóstolómenü mellett, amely mindkettőt ötvözi– szó szerint a legjobbat nyújtva mindkét világból-. Az ételek magabiztosan megtervezettek és elegánsak, és Tiagónak ügyes érzéke van a fűszerezés egyensúlyának megteremtéséhez.

Salt (Modern konyha): Egy boutique hotelen belül helyezkedik el ez a kicsi, szofisztikált étterem, amelynek nyitott konyhája a stílusosan megvilágított terem szerves része. A polcokon színes befőttekkel, zöldségekkel és fűszerekkel teli edények sorakoznak, a vaj, a szalonna és a mangalicasonka pedig házon belül készül. A menü összetett, tökéletesen megalkotott fogásokból áll – melyek közül sokuk egy klasszikus magyar recept újragondolt verziója –, és az asztalok mind a fával borított pultra néznek, ahol a chefek ügyesen és mesterien állítják össze a fogásokat.

6 étterem csatlakozik a MICHELIN Guide Hungary válogatásához Bib Gourmand elismeréssel

A Bib Gourmand elismerés azt jelzi, hogy a gurmék visszafogott árakon élvezhetik a gasztronómiai élményeket a következő éttermekben:

Anyukám Mondta (olasz)

Casa Christa (modern konyha)

Kistücsök (hagyományos konyha)

Macok (modern konyha)

Mór24 (modern konyha)

Sparhelt (hagyományos konyha).

Négy étterem kapott zöld MICHELIN-csillag elismerést a fenntarthatóság iránti inspiráló elkötelezettségéért.

A MICHELIN Green Star a szakma élvonalába tartozó éttermeket emeli ki, amikor a fenntartható gasztronómia érdekében bevezetett gyakorlatokról van szó. Az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére, emellett európai textilekkel, és helyben készült kerámiákkal dolgoznak. Az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely és a Salt lenyűgözték a MICHELIN felügyelőit, és leteszik a fenntarthatóbb gasztronómiához és jövőhöz vezető út alapköveit.

3 különleges elismerés is napvilágra került

Mialatt a MICHELIN Guide kulináris elismerései az éttermek teljes egészeire vonatkoznak, a MICHELIN különleges elismerései azokat az egyéneket emelik ki, akik végtelen szenvedélyüknek és elismerésre méltó képességeiknek köszönhetően képesek felejthetetlenné tenni az éttermi élményt.

Ebben az évben a kiváló kiszolgálásért járó Welcome and Service Award elismerést Kvasznicza Flóra és Kvasznicza Ferenc kapják (az őriszentpéteri Pajta étteremből), akik lenyűgözték a MICHELIN Guide felügyelőit hiteles vendégszeretetükkel és azzal a képességükkel, hogy a vendégek igényeit előre megérzik.

Langó Tamás (a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étteremben) kapja a Sommelier Award díjat, a másokra is átragadó lelkesedéséért aziránt, hogy olyan gondosan kiválasztott borpárosításokat mutat be, amelyeknek nehéz ellenállni, és amelyek tökéletes harmóniában vannak a szezonális menüvel.

Végül a legjobb fiatal chefnek járó Young Chef Award elismerést Mizsei János (Mák étterem, Budapest) kapja, annak elismeréseként, hogy kiegyensúlyozott, ízekkel teli, eredeti és szofisztikált fogásokat alkot.

A 2022-es MICHELIN Guide Hungary összefoglalva:
  • kiválasztott étterem, amelyek közül:
  • 2 két MICHELIN-csillagos étterem
  • 7 egy MICHELIN-csillagos étterem
  • 6 MICHELIN Bib Gourmand elismerést kapott étterem
  • 4 MICHELIN Green Star elismerést kapott étterem

 

A MICHELIN Guide Hungary 2022:

Platán Gourmet

Tata ¤¤
Stand Budapest ¤¤
     
42 Esztergom ¤
Babel Budapest ¤
Borkonyha Winekitchen Budapest ¤
Costes Budapest ¤
essência Budapest ¤
Rumour Budapest ¤
Salt Budapest ¤
     
Anyukám Mondta Encs Bib Gourmand
Casa Christa Balatonszőlős Bib Gourmand
Kistücsök Balatonszemes Bib Gourmand
Macok Eger Bib Gourmand
Mór24 Balatonfüred Bib Gourmand
Sparhelt Balatonfüred Bib Gourmand
     
67 Sigma Székesfehérvár Ajánlott
84 Bisztró Kapolcs Ajánlott
A Konyhám Stúdió 365 Fonyód Ajánlott
Alabárdos Szeged Ajánlott
Alkimista Kulináris Műhely Szeged Ajánlott
Almalomb Hosszúhetény Ajánlott
Arany Kaviár Budapest Ajánlott
Avalon Miskolc Ajánlott
Clarisse Tura Ajánlott
Costes Downtown Budapest Ajánlott
FELIX Kitchen & Bar Budapest Ajánlott
füge Tihany Ajánlott
Graefl Major Kétútköz Poroszló Ajánlott
Hoppá! Bistro Budapest Ajánlott
Horgonyzó Kisvendéglő Tiszalök Ajánlott
Hosszú Tányér Hosszúhetény Ajánlott
IKON Debrecen Ajánlott
Kővirág Köveskál Ajánlott
Kreinbacher Birtok Somlóvásárhely Ajánlott
LAMAREDA Győr Ajánlott
Laurel Budapest Ajánlott
Lokal47 Kéthely Ajánlott
Mák Budapest Ajánlott
Morzsa Pécs Ajánlott
Natura Hill Zebegény Ajánlott
Neked Főztem Zánka Ajánlott
Nobu Budapest Budapest Ajánlott
Onyx Műhely Budapest Ajánlott
Öreg Prés Mór Ajánlott
Pajta Őriszentpéter Ajánlott
Pasztell Budapest Ajánlott
Platán Bisztró Tata Ajánlott
Rézmozsár Kiskunhalas Ajánlott
Rókusfalvy Fogadó Etyek Ajánlott
Rutin Budaörs Ajánlott
Sauska 48 Villány Ajánlott
Spago by Wolfgang Puck Budapest Ajánlott
St. Andrea Budapest Ajánlott
Stand25 Bisztró Budapest Ajánlott
Textúra Budapest Ajánlott
Tihanyi Vinarius Tihany Ajánlott
Umo Budapest Ajánlott
Végállomás Bistro&Wine Miskolc Ajánlott
Víg Molnár Csárda Csopak Ajánlott
Villa Kabala Szigliget Ajánlott
Zelna Borbár és Vinotéka Balatonfüred Ajánlott
Zip’s Miskolc Ajánlott

###

A Michelin Csoportról

A Michelin küldetése a fenntartható mobilitás szolgálata: a világ egyik vezető abroncsgyártója a hatékony szállítmányozás és utazás elősegítésére gumiabroncsokat tervez, gyárt és értékesít, illetve kínál a termékhez kapcsolódó szolgáltatásokat, a hatékony mobilitást segítő megoldásokat. Munkánkkal arra törekszünk, hogy az utazás során kivételes élményben részesítsük ügyfeleinket. A Michelin ezen kívül a gépjárműgyártás számára fejleszt csúcstechnológiás alapanyagokat. A cégközpont a franciaországi Clermont-Ferrand-ban található, a Michelin 170 országban rendelkezik kereskedelmi képviselettel, több mint 123 600 főt foglalkoztat, és 71 termelőegységet működtet világszerte. 2020-ben mintegy 170 millió abroncsot gyártottunk. (www.michelin.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .