HírekRendezvények

15 ország szakemberei adnak elő a THE kongresszusán

A Tokaj-Hegyalja Egyetem egyik fontos célkitűzése a nemzetközileg is egyedi szőlész-borász képzés megalapozása. Ehhez a neves hazai szakemberek felvonultatása mellett elengedhetetlen a kutatások (a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel) és a külföldi szaktekintélyek bevonása is. Ebben a szellemben szervezi meg az egyetem november 13. és 16. között a Tokaj Wine Congress-t (TWC) Sárospatakon, a világörökségi tokaji borvidéki környezetben.

A fenntarthatóságé a jövő

Mára egyértelművé vált, hogy a fenntartható megoldások nélkül elképzelhetetlen az agrárium jövője. Klímaváltozás sújtja a termőhelyeket (bármilyen kiválóak is azok), gazdasági válságok nehezítik a piacokat (akármilyen erős is egy márka), járványok adják fel a leckét a turisztikai desztinációknak, hogy csak párat említsünk az aktuális kihívások közül. Hogyan hat mindez a fajtaválasztékra, művelésmódokra, a bormarketingre vagy éppen a piacszervezésre?

A TWC ezeket a kérdéseket szőlészeti, borászati, borpiaci és turizmus-vendéglátási tematikájú szekciókban járja körül, hiánypótló alapossággal; egyúttal a megoldásokat is megvitatva a bő három napos kongresszuson.

Az öt tematikus szekciót a THE tanszékvezetői, oktatói vezetik majd, de 110 neves előadó érkezik Sárospatakra 15 országból (pl. Enrico Peterlunger Udinéből, Georgios Kotseridis Athénból, Florian Bauer Dél-Afrikából, Albert Mas, Joan Miquel Canals és Albert Bordons Katalóniából).
Az eseményt a kongresszus két fővédnöke, Prof. Dr. Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Csányi Sándor a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg november 13-án.

Az ágazat minden szereplőjének hasznos

A szőlő- és borágazat dinamikus változásai közepette az első és legfontosabb lépés a közös gondolkodás és tudásmegosztás. Az angol nyelvű szekciókra és az azokat követő kerekasztalokra, workshopokra a Tokaj-Hegyalja Egyetem vár minden érdeklődőt, aki szeretne lépést tartani a szakma mai trendjeivel. A kerekasztal-beszélgetéseken olyan témák kerülnek majd a fókuszba, mint az organikus és biodinamukus szőlőtermesztési megoldások, a borvidéki turizmus fejlesztése vagy az elmúlt években megerősődő
pezsgőborok által felvetődő kérdések. Egyúttal kiváló lehetőség ez az eszmecserén túl a szakmaközi kapcsolatépítésre is elismert külföldi és hazai szakemberek társaságában.

A novemberi esemény fő helyszíne a Tokaj-Hegyalja Egyetem épülete és A Művelődés Háza Sárospatakon (vagyis a Makovecz tér), de olyan festői helyszíneken is zajlanak majd izgalmas szakmai programok, mint a Rákóczi Szüretelőház Tarcalon, a Gróf Degenfeld Kastélyszálló, a Henye Borászat vagy a Grand Tokaj szegi pincéje.

A teljes program és a regisztráció a https://twcs.hu oldalon érhető el (regisztráció vége: október 15).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .