Gasztronómiai arcképcsarnokHírekProgramok

Az idei Gundel-díjasok Borbás Marcsi és Macsinka János

2022. évi Gundel Károly-díjasok:

Borbás Marcsi

2000-ben a Főtér című országjáró magazin műsorvezetője. 2002-ben csatlakozott a frissen alakult Hír TV stábjához, ahol a csatorna egyik arca lett.
2011-ben visszatért a Magyar Televízióhoz, ahol saját műsort kapott, Gasztroangyal címmel. A műsor hatalmas siker lett, rövid idő alatt vált népszerűvé, A Gasztroangyal története során 333 epizód készült, melyekben a főszerepet a kiváló hazai alapanyagok, az egyedülálló Kárpát-medencei régiók, az elfeledett receptek, és hagyományainkat híven őrző emberek kapták. A műsor hatására komoly mozgalmak alakultak a bemutatott helyszínek felkeresésére, és egyre többen kezdték el keresni a helyi termelők által készített kézműves élelmiszereket.

Borbás Marcsi, a Gundel Károly-díj idei egyik díjazottja és Kovács László, a Vendéglátó Ipartestület elnöke. GasztroMagazin 2022.

2018-tól a Duna TV-n futó Borbás Marcsi szakácskönyve című műsor főszerkesztője és műsorvezetője. A sorozat a magyar gasztronómia legfontosabb receptjeit igyekszik megmutatni és továbbadni a nézőknek, miközben az ország legkiválóbb séfjeit is emberi közelségbe hozza.
2019 decemberében alapította az egy.hu internetes platformot, mely fontos, sokakat érintő témákkal foglalkozik, mindemellett pedig a gasztronómia, a kertművelés és a turizmus is fontos szerepet kap benne. Nagy sikerrel fut a Kertem online sorozata, melyben őrségi kertjének fejlődését mutatja be. Képet kapunk belőle a hagyományos és az innovatív kiskerti gazdálkodás módszereiről, valamint a saját, vegyszermentes élelmiszer megtermelésének sikereiről és
buktatóiról. A sorozat része a „Konyhám”, melyben pedig hétről hétre ötletes és változatos recepteket mutat be.
Szakácskönyvei: Egy nap, egy recept, A sűrűje, A sűrűje 2., Édes békeidők, Magyarország finom. Szívem csücske ország sarka. Őrség, Vendvidék, Göcsej, Balaton "mellyéke", Zselic, Magyarország finom – Vadregényes kelet. Magyarország finom – a határon túl és azon is túl – Erdély. Elismerései: Borászok barátja (2014), Pro Turismo (2014), A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2017), Budapestért díj (2018), Szalai Annamária-médiadíj (2018), Prima Primissima közönségdíj (2021).

Macsinka János, a Gundel Károly-díj idei egyik díjazottja és Kovács László, a Vendéglátó Ipartestület elnöke. GasztroMagazin 2022.

Macsinka János

A szakmát Eger legjobb éttermeiben sajátította el és fiatal kora ellenére sok kiváló étterem séfjeként bizonyíthatott (Unikornis Étterem, Talizmán Vendéglő). Több évet töltött külföldön, főleg Olaszországban, ahol több mint 5 év munka után végigjárva a ranglétrát, tapasztalt séfként tért haza. A megszerzett tudását a magyar vidéki gasztronómia megújításában kamatoztatta. 1999-ben az Imola cégcsoport tulajdonosai csábították haza, ekkor nyitották meg az Imola Udvarházat, ami nem sokra rá már Magyarország Top 10 étterme között szerepelt. 2009-ben úgy döntött, kipróbálja magát más területen is, több nívós szálloda és étterem tanácsadó séfjeként is dolgozott (Bambara Hotel Shiraz
Hotel), miközben részt vett Tokaj-Hegyalja gasztronómiájának a megújításában is. 2014-ben létrehozta saját vállalkozását, a Macok Bisztrót. Itt találta meg a saját stílusát, amelyre később egy regionális konyhát épített fel. Rövid idő alatt Eger legjobb étterme lett, majd Magyarország legjobb vidéki éttermei közé nőtte ki magát. Munkáját számos elismeréssel ismerte el a szakma (Gault&Millau, Dining Guide), számára mégis a vendég értékelése a legfontosabb: „Ha a vendégeim jól érzik magukat, én is jól érzem magam.” Több mint 20 éve gyakorlati oktatóént vesz részt az utánpótlás képzésében, vizsgaelnöki feladatokat is ellát, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsga elnöke. Elismerései: Eger Város Pro Agria díj, VOSZ Heves Megyei Prima Primissima szakmai díj. A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és a PGA tagja.

Gundel Károly-díj 2022. GasztroMagazin 2022.

A díjról

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

Eddigi díjazottak:

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.
Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.
Csapody Balázs – 2017.
Rosenstein Tibor – 2018.
Meskál Tibor, Szulló Szabina – Széll Tamás – 2019.
dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.
Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2022.

A kitüntetési bizottságról

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

Tagjai:

a Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Magyar Éttermi Szövetség
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
Magyar Éttermi Mesterek Klubja
Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság
Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete
Stílusos Vidéki Éttermiség
Pannon Gasztronómiai Akadémia
a Gundel család egy képviselője
Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Gundel Étterem

A díj ünnepélyes átadásáról

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2022. október 16-án, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, a Gundel Étteremben (1146 Budapest, Gundel Károly út 4.)

A pandémia miatt, két év kihagyás után a Gálaebéden kerülnek átadásra a 2020. évi díjak dr. Csizmadia László (posztumusz) és Molnár Attila, a 2021. évi díjak Berkes Gyula és a Dudás testvérek részére, valamint az idei díjazott részére is.

A gálaebéd házigazdája: Gundel Takács Gábor, szakmai mentora Bíró Lajos, sommelier: Fabók Mihály lesz.

A Gálaebéd 6 fogásból álló menüsoráról a Gundel Étterem, az Aranykaviár Étterem, a Biarritz Étterem, és az Anyukám mondta Étterem chéfjei gondoskodnak.

A belépőjegy ára 45.000, MVI-tagoknak 35.000 forint.

Jegyigénylés: galaebed@gmail.com és tel.: 20/523-9934.

A gálaebéd menüsora:

Előétel:

Füstölt kacsamáj, karamellizált hagyma, mangó, áfonya
Katona György – Biarritz Étterem, Budapest

Leves:

Palócleves bárányból
Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest

Főétel I.:

Sült tokhal, spenótos derelye, kapros folyami rákragu
Nyíri Szása és Kanász László – Arany Kaviár Étterem, Budapest

Főétel II.:

Szarvas bélszín, gombák, gesztenye, boróka
Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – AnyukámMondta Étterem, Encs

Desszert:

Gundel palacsinta
Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest
A gálaebéd szervező bizottsága:

Bíró Lajos (Buja Disznók)
Kovács László (MVI elnök, La Fiesta Party Service Kft.)
Balázs József (Tacuba Café)
Bíró Bernadett (MVI főtitkár)
Fehér-Kaplár Mónika (MVI rendezvényszervezés)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .