HírekVersenyek

Magyarország legjobb kenyerei és sétáló süteménye

A Magyar Pékszövetség idei Kenyérversenyére ötvenhat nevezés érkezett

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt. Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában, a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.

Szent István-mapi Kenyérverseny zsűrizés. GasztroMagazin 2022.

A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása.

A sajtótájékoztatót Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, Ilonka Boldizsár a Pékek és Cukrászok Világszövetségének örökös tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke nyitotta meg. Az elnök úr beszédében kiemelte, már az első megmérettetésen ötvenhat ígéretes termékkel neveztek be az ország legjobb pékségei. A második körös nyilvános eseményen az öttagú szakmai zsűri két résztvevővel bővült. Felkai Beáta az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályvezetője és Dr.Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer-takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója csatlakozott a sütőipari szakemberekhez. Az ítészek a rendezvényen huszonöt terméket kóstoltak végig két óra leforgása alatt.

Szent István-mapi Kenyérverseny zsűrizés. Ilonka Boldizsár beszéde.. GasztroMagazin 2022.

A győztes termékekkel a nagyközönség augusztus 19-21. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei mottója a gabona. A látogatók betekintést nyernek a különböző búzafajták világába, izgalmas hazai lisztekkel találkozhatnak az itthon működő malmok kínálataiból.

Három kategóriában lehetett versenyezni a Kenyérversenyre:

· Szent István napi kenyér

· Innovatív kenyér

· Sétáló sütemény (új versenyszám ebben az évben)

Szent István-mapi Kenyérverseny zsűrizés. Gulyás Kenyér. GasztroMagazin 2022.

A Szent István napi Kenyér kategória verseny kenyerei:

· Gulyás Kenyér

· Pásztor Kenyér

· Mangalicazsíros kovászos Kenyér

· Szent Istváni Matyó Vekni

· Durum Kovászos Kenyér

· Ünnepi Cipócska

· Egyházi Kenyér

· Kerepes Szíve

· Szabolcsi Kovászos

Szent István-mapi Kenyérverseny zsűrizés. Levendulás Kenyér. GasztroMagazin 2022.

Az Innovatív kategória verseny kenyerei:

· Római Carrot Kenyér

· Burgonyás-lenmagos Áldás

· Kukoricás-magvas Vekni

· Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér

· Kendermagos alakor

· Ringló Cipó

· Erdei Munkás Kenyér

· Kriszti Levendulás Kenyere

· Batátás Kenyér

Szent István-mapi Kenyérverseny zsűrizés. Szabolcsi Kovászos Kenyér. GasztroMagazin 2022.

A Sétáló Sütemény versenytermékei:

· Zabos-szilvás Papucs

· Fahéjas Croffin

· Kelbimbós Forgó

· Körtés Fonat

· Túrós-barackos Szelet

·  Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs

·  Epres fonat

A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri. A sajtó képviselői az esemény során megnézhetik, megkóstolhatják azt a repertoárt, amiből az idei év nyertes kenyere kerül kiválasztásra. Az első helyezést elért Szent István napi Kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be.

A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet – ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.

A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen.

A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek.

A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén, csak azok tudnak igazán sikeresek lenni, akik fejlesztenek, időt és energiát fordítanak a folyamatos tanulásra. A magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még a nehéz idők ellenére (háborús helyzet, a gazdasági válság, folyamatosan emelkedő költségek, szabályzati rendszerváltozások) is helyt állnak és kiemelt helyen kezelik a termékfejlesztést. Ez tette lehetővé, hogy az idei évben ötvenhat termékkel neveztek, minőségi kenyereket sütöttek és örömmel fogadták az új kategóriát, ahol az izgalmas ízek párosultak a különleges megjelenéssel.

A megmérettetésen a szakma képviselői nemcsak arra fordítottak energiát, amire szükség volt, hanem tettek egy bátor lépést és a jövőbe tekintettek. Ennek egyik oka, hogy a pékek felismerték, a fogyasztókat csak minőségi termékek előállításával és újdonságok bevezetésével lehet megtartani. Azok a vállalkozások, amelyek képesek újítani, többszörösen nyereséget könyvelhetnek el. A pékségek, akik részt vesznek a kenyérversenyen megteremtik maguknak a lehetőséget, hogy termékeiket népszerűsítsék, új fogyasztói körrel bővüljenek, hiszen ez egy remek lehetőség arra, hogy az Ízek Utcája rendezvényen személyesen is találkozzanak a fogyasztókkal.

A Magyar Pékszövetség méltán büszke a hazai pékekre, akik minden helyzetben helyt állnak és biztosítják az egyik alapvető élelmiszerünket, a kenyeret, ami minden család asztalán megtalálható az étkezések során. Jelenleg olyan hazai és globális folyamatok zajlanak a világban, amik gyökeresen megváltoztatják a sütőipari szakágazatot. A nehézségek ellenére próbálunk pozitívak maradni, mert a vásárlóknak szükségünk van ránk és a minőségi sütőipari termékekre egyaránt.

A második körös zsűri tagjai:

· Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője

· Dr. Pleva György, az Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője,   főállatorvos

· Ilonka Boldizsár – a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja

· Gyenge Katalin – a balatonkenesei Katica Pékség és Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje

· Nardai Anita- a Magyar Pékek Fejedelmi Rendfője, pékmester, a Falatnyi Pékség ügyvezetője, a Közép Dunántúli térségben

· Kászpári Károly – Baranya-Somogy-Tolna megye régió elnöke, Fristen Kft. ügyvezetője

· Király István – Bács-Kiskun megye régió elnöke, Király Pék és Társa Bt. alapítója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .