HírekVersenyek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok a világdöntőben, Abu Dhabiban

A Global Chefs Challenge az a verseny, ahol a világ legjobb szakácsai találkoznak, hogy megmérettessenek három versenykategóriában: a Global Chefs Challenge-ben, a Global Pastry Chefs Challenge-ben és a Global Young Chefs Challenge-ben.

A kulináris világbajnokságon és a Worldchefs regionális elődöntőjén elért csúcsteljesítmény alapján kerül ki a végső TOP 20 döntős ország. A Global Chef Challenge döntőjében a legjobbak gyűlnek össze, hogy megmutassák a konyhaművészet mesterségét.

Adamek Balázs és Kocsis Marcell, a Wordchefs világverseny 8. helyzeett magyar szakácscsapat tagjai. GasztroMagazin 2022.

A verseny főszervezője a Szakácsegyesületek Világszövetsége (Word Association of Chefs Societes – Worldchefs). A világszövetséget 1928-ban August Escoffier elnökletével 17 nemzet alapította a Sorbonne-on. Ma már 112 ország szakácsegyesülete tagja szerte a világból közel, 12 millió szakemberrel. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség büszke arra, hogy megalakulása óta aktív részesei a Világszövetség munkájának.

Adamek Balázs korábban elért eredményei alapján (Malajzia Global Chefs Challenge 10. hely, Nemzeti Válogatott kiváló szereplése a luxembourgi kulináris világbajnokságon) automatikusan kvalifikálta magát a 2022-es Abu Dhabi világdöntőbe. Ennek köszönhetően ő képviselte hazánkat Kocsis Marcell commis segítségével, felkészítőjük Volenter István volt. A versenyszabályzatban mindig az előre megadott, kötelező alapanyagok köré kell felépíteni a 4 fogásos fine dining menüt. A menü elkészítésére 5 óra áll rendelkezésre a versenyzőknek.

Idén kötelező alapanyagként használniuk kellett halibut halat, borjú- mirigyet, borjúnyakat, borjú- bélszínt, Koppert Cress és Les Vergers Boiron termékeket, Valrhona csokoládét és Dilmah teát.

A menü egy vegán előételből, egy halételből, borjú felhasználásával elkészített főételből és desszertből áll. A fogásokból 12-12 adagot kell készíteniük: 8 vendég a konyhájuk előtt megterített asztalnál kóstolja meg az ételeket, 3-at a zsűri tagjai kapnak meg, egy adagot pedig a fotózás kedvéért készítenek el.

A magyar csapat vegán előétele: sült zeller. GasztroMagazin 2022.

A magyar csapat előétele: halibut filé kaviárral. GasztroMagazin 2022.

A Wordchefs világverseny magyar csapat főétele: borjúbélszín volt borjúterrine-nel, borjúmiriggyel töltött hagymával, burgonyapürével, gombatarte-tal és borjújus-vel. GasztroMagazin 2022.

A Wordchefs szakács világverseny magyar csapat desszertje: csokoládé mousse málnazselével, citrusos mangósaláta,  teagyöngyök és fűszeres málna fagylalt. GasztroMagazin 2022.

Balázs és Marcell vegán menüjében szerepelt sült zeller dióval és almával, marinált spárgával és kókuszos zellerszósszal. A halas tányéron halibut filé volt kaviárral, karfiollal és uborkával. A főétel borjúbélszín volt borjúterrine-nel, borjúmiriggyel töltött hagymával, burgonyapürével, gombatarte-tal és borjújus-vel. A fiúk desszertes tányérja színekben pompázott. Szerepet kapott rajta csokoládé mousse málnazselével, citrusos mangósaláta,  teagyöngyök és fűszeres málna fagylalt.

Az eredményeket a gálavacsorán hirdette ki a zsűri a kongresszus közel 2000 delegáltja előtt. Balázs és Marcell a WACS Global Chef Challenge versenysorozat eddigi legjobb magyar eredményét érte el: csupán hét, óriási hagyományokkal rendelkező csapat előzte meg őket.Wordchefs szakács világverseny végeredmény 2022. A magyar csapat 8. helyezett. GasztroMagazin 2022.

Krivács András úgy értékelt: „véget ért egy fejezet és a közel egyéves folyamatos munkának meglett az eredménye. Ezt a csapatot a kitartás és a tanulás iránti vágy jellemzi. Büszke vagyok mindenkire, aki valamilyen formában segítette a versenyzőinket. Szeretném megköszönni kollégáink munkáját, önzetlen támogatását, ami ösztönzően hatott rájuk a menü megalkotásánál. Köszönöm a kollégáknak, hogy segítettek bennünket a szervezési és lebonyolítási feladatainkban, végül és nem utolsósorban pedig a családjainknak, hogy sokszor nélkülöznek, nélkülöztek bennünket – tette hozzá az elnök.”

Köszönjük mindenki jó kívánságát, szurkolását és gratulációját!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .