Könyv

Michel Roux: Tojásvarázs – avagy mindent a tojásról

Michel Roux, az ikonikus séf a francia konyha szakértője volt. Több mint 30 éve ő volt az első séf, akinek az étterme három Michelin csillagot érdemelt ki Nagy-Britanniában. A Tojásvarázs c. könyvében több mint 130 receptet kínál, közel 300 oldalon és 13 fejezetben, két csoportra osztva. Az első 6 fejezet a tojást, mint önálló ételt mutatja be. A további fejezetek a tojás kulináris tulajdonságait és erejét használják fel különféle ételek, például előételek, rágcsálnivalók, desszertek és szószok kialakítására. Itt az ideje, hogy felfedezzük a legjobb tojásszakácskönyvet, és elkészítsünk néhány csodálatos receptet!

A tojás a legegyszerűbb és egyben legteljesebb étel, rendkívül tápláló és kellően sokoldalú a leggyorsabb étkezéshez is. A tojás a cukrászat és desszertkészítés nélkülözhetetlen alapanyaga. Michael Roux – Michelin-csillagos séfként a világ konyhaművészetének szenvedélyes felfedezője – új megvilágításba helyezi az egyik legrégebbi alapanyagunkat. A fejezetekben szó van többek között tojásfőzési stílusokról, sütésről, buggyantásról, a tökéletes omlett, palacsinta, szuflé, habcsók és puding elkészítéséről. Az olyan klasszikus receptek, mint a hollandi szósz, a Benedict tojás és a citromszuflé modern csavart kapnak, míg Michel eredeti receptjei új ízkombinációkkal vagy könnyedebb, egyszerűbb főzési stílussal készülnek.

Íme néhány recept, amelyet érdemes kipróbálni, hiszen Michel Roux már világhírűvé tette őket:

1:Főtt és Mollet tojás [kemény és lágy főtt!]

2:Buggyantott tojások

3:Tükörtojások: Ropogós tükörtojás Darphin Potatoes spenóttal; vagy Pirítósra sült fürjtojás mustáros hollandival

4:Rántották: Rántotta füstölt lazaccal; vagy Rebarbarás rántotta

5:Sült tojások: sült tojás csirkemájjal és mogyoróhagymával borban; vagy sült tojás füstölt sonkával és pirított mogyoróval

6:Tojásban gazdag péksütemények és tészta: Aszalt szilva tartlet, vagy Tagliatelle fiatal tavaszi zöldségekkel

A Tojásvarázsban található receptek könnyen elkészíthetők. Rövid összetevőlisták, egy oldalnyi leírás, amely mindenki számára egyértelmű.

A 150 lenyűgöző fényképpel illusztrált, modern és könnyed stílusú szakácskönyv, igazi klasszikus, ami nem hiányozhat a magyar konyhákból sem! Innentől kezdve sokan biztosan máshogyan fognak gondolni a tojásra, hiszen mint látjuk majd, kimeríthetetlen ötletforrás.

Michel Roux: Tojásvarázs. Mindent a tojásról! GasztroMagazin 2022.

###

A szerzőről

Michel Roux (1941–2020) legendás séf volt, a francia konyha egyik legnagyobb képviselője. Híres éttermében, a The Waterside Inn at Bray-ben több mint három évtizeden át birtokolt három Michelin-csillagot. Karrierje rendkívül sikeres volt, amióta 1967-ben bátyjával, Alberttel megnyitotta első éttermét, az elismert londoni Le Gavroche-t.

Számtalan gasztronómiai kitüntetésben részesült, 2002-ben OBE-t, valamint Chevalier de la Legion d’Honneur-díjat kapott. Számos sikeres könyvet írt, köztük a Tojásvarázs (2005 – magyarul 2022 márciusiában jelent meg a T.bálint Kiadó gondozásában), a Tésztavarázs (2007- magyarul 2011-ben jelent meg a T.bálint kiadó gondozásában), a Mártásvarázs (2009), a Desszertvarázs (2011) és a A francia konyha lényege (2014). Több televíziós sorozatban szerepelt. A 2012-ben készült The Roux Legacy című filmben vezető ételkritikusok és híres szakácsok úgy nyilatkoztak, hogy a Roux család meghatározó volt az Egyesült Királyság kulináris életében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .