Idén jubileumi hagyományőrző Böllérfesztivál Kakucson

A Pest megyei községben szervezett rendezvény nagy népszerűségnek örvend, évente többezer érdeklődő látogat ki, hogy finomabbnál finomabb ételeket kóstolhassanak. A családok apraját-nagyját szórakoztató programokkal, sztárvendégekkel várják. A színvonalas gasztronómiai és zenei programsorozatot idén már tizedik alkalommal szervezik meg február 26-án a Kakucs-Szabadidőparkban, ahol 30 csapat méri össze erejét, a finomságokat pedig az ismert szervezetek szakmai zsűrije díjazza.

A magyar konyha egyik tradíciója a téli évszakban a kamrák megtöltése érdekében a disznóvágás. A szervezők a hagyományok ápolása és az értékek átadása céljából évek óta megrendezik a böllérversenyt a Kárpát-medencében élő, a disznóvágás szokásait őrző csapatok számára. A rendezők szándéka, hogy a különleges alkalommal a fiatalok körében tovább népszerűsítsék a közép-magyarországi régió tradícióinak gondozását, valamint a hungarikumok és a sertésfeldolgozás fontosságát. A Szabadidőparkba látogatók kézműves és élelmiszeripari terméket is találnak. Ezekkel az értékekkel és elgondolással a Kakucsi Nemzeti Hagyományőrző Böllérfesztivál az ország egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát.

Hagyományőrző Böllérfesztivál Kakucson. GasztroMagazin 2022.

A főszervező és a Hagyományőrzés a Gasztronómiáért Egyesület elnöke, Hörömpő István részletezte, mi a szándékuk a fesztivállal:

– Az a célunk, hogy ápoljuk a népi, gasztronómiai hagyományokat, értékeket, elődeink étkezési szokásait, a magyarok gasztronómiai kultúrájának tiszteletét és megőrzését határon innen és túl. Továbbá egyesítsük a gasztronómia kedvelőit, a közösség teremtés e formájának elkötelezett híveit, támogassuk más gasztronómiai kultúrák, szokások, hagyományok megismerését, illetve saját kultúránk megismertetését másokkal. Segíteni szeretnénk a határokon átívelő, gasztronómiai, népi hagyományok ápolásának kapcsolat- és közösségteremtő erején alapuló barátságok megkötését és megszilárdítását.

A népi, jellegzetes ruhába öltözött csapatok ebben az évben is megmérettetik magukat az ízlésesen berendezett udvarokon, a legjobbakat több kategóriában is díjazzák. A verseny keretében a résztvevő csoportoknál a disznóvágás fő terméke, a kolbász, a hurka, a toros tál minősége, tálalási szépsége, íze mellett értékelik a népi hagyományok őrzését, a sertés feldolgozásának szakszerűségét, a hagyományoknak megfelelően az úgynevezett „fogó-pálinka” kínálását.

A gyerekek számára is készülnek izgalmas programokkal, meglepetésekkel, így minden korosztály számára tökéletes szórakozási lehetőség.

Tervezett programok:

07:00 Ünnepi megnyitó ágyúszóval – a verseny kezdete

Délelőtti programok közt szerepel:

–   07:30 Látványos disznóvágás, régi idők felidézése, fogópálinka kóstolás

–   08:00-tól Disznótoros ételek készítése, kóstolása

–   10:00-12.00 Öntevékeny művészi csoportok bemutatása

–   12:00 Men in Brass műsora

–   13:00 Galát Norbert fellépése

–   14:00 Sógorok fellépése

–  15:00 Sihell Ferry – Henna fellépése

–  16.00 Eredményhirdetés

– 17:30 L.L. Junior koncert

– 18.30 Cool Riders Band koncert

A rendezvény szakmai partnere dr. Nagy István, agrárminiszter, az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .