A Pannonia Bio a klímasemlegességet célzó Green Deal előtt jár

Új bioüzemet avattak Dunaföldváron

A Pannonia Bio Zrt. Nagy István agrárminiszter és Süli János miniszter jelenlétében adta át új termelőegységét Dunaföldváron, amely Európa legnagyobb gabona biofinomító üzeme. A Pannonia Grow elnevezésű új egységben előállított 15.000 tonna szerves talajjavító termék előnyös helyzetbe hozza a magyar gazdákat. Ezen túlmenően kitűnően szolgálja az európai mezőgazdaság fenntarthatóbbá és zöldebbé tételét célzó “termőföldtől az asztalig” agrárstratégia céljait.

Lényegében új lehetőségeket teremt a biogazdálkodás számára itthon is.

A Pannonia Bio már most is több százezer tonna GMO-mentes takarmányt állít elő, amely javítja az európai állattenyésztés élelmiszerbiztonságát. A vállalat ezen fölül több százezer tonna hagyományos és fejlett bioüzemanyagot is előállít.

A Pannonia Bio Nagy István agrárminiszter és Süli János miniszter jelenlétében adta át új termelőegységét, amely a vállalat hároméves fejlesztési tervének részeként épült meg. Süli János tárca nélküli miniszter, a térség országgyűlési képviselője a vállalat és a térség kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatát emelte ki az üzemátadó kapcsán.

Biofinomítót adtak át Dunaföldváron. GasztroMagazin 2021.

„Dunaföldvár és a Duna-menti Kiemelt Fejlesztési Térség hangsúlyozottan fontos a számunkra: csak a közútfejlesztéseket számba véve 60 kilométernyi új út épül, illetve több mint 330 kilométernyi utat újítunk fel – emelte ki beszédében a miniszter. Régiónkban régóta nem tapasztalt infrastruktúra-fejlesztés zajlik. Ennek köszönhetően térségünk egyre vonzóbb a beruházni vágyók körében. Dunaföldvár iparának fejlődését jól jelzi a mai üzemegység-átadás is. A Pannonia Bio Zrt. a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója. Olyan innovatív cég, amely az elmúlt járványidőszakban jelentős szerepet kapott a koronavírus elleni védekezésben is. A biofinomító ingyenesen biztosított – általa gyártott – fertőtlenítőszereket a hazai kórházak és egészségügyi intézmények számára.”

A miniszter elmondta, hogy a kormány tagjaként és országgyűlési képviselőként is azon dolgozik, hogy segítsék a helyi emberek boldogulását. „Ha a cégek nyereségesek maradnak, versenyképes béreket biztosítanak. A villamos energia árát pedig – a Paks II. projektnek köszönhetően is – hosszú távon alacsonyan tudjuk tartani. Biztos és kiszámítható jövő vár térségünkre, így Dunaföldvárra és a Pannonia Bio Zrt-re is – tette hozzá Süli János.”

Nagy István agrárminiszter szerint mai termelőegység átadása egy igazi közép-európai sikertörténet, a céltudatos értékteremtési szándék, a kitartás, a magyar adottságok és a helyi erőforrások találkozása.

“A Pannonia Bio Zrt. 2012 óta erős motorja a magyar agráriumnak és ezzel a nemzetgazdaságunknak is. Dunaföldvár Magyarország egyik fő kukoricatermesztő régiójában van. Az agrárium gerincét adó családi vállalkozások itt is fontos szereplők, akik, az üzem felvásárló kapacitásának hála, stabil kereslettel számolhatnak” – mondta el az agrárminiszter.

Nagy István felhívta a figyelmet, hogy hazánk Franciaország és Németország után az EU harmadik legnagyobb bioetanol előállítója.

Az egy főre jutó etanoltermelést tekintve Magyarország globálisan a harmadik helyet foglalja el, csak Brazília és az USA előz meg ebben minket. Az európai felhasználás 17 százalékát a magyar üzemek biztosítják. Hozzátette: az itthon megtermelt kukoricát nem terményként, hanem hozzáadott értékkel, feldolgozott termékként exportáljuk. Ez jelentős gazdasági előny. Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy közösen építjük a 21.század elvárásainak megfelelő agráriumot, amely mindig a helyi gazdaságot támogatja, zöld, fenntartható és környezetbarát.

„A környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a világban mindenhol, így nálunk is hasznos lehet újragondolni a termelés, a feldolgozás és a felhasználás szempontjait a mezőgazdaságban. A fosszilis nyersanyagok és a petrolkémiai technológiák mellett érdemes nagyobb teret adni a bioenergetikának és a biomassza-alapú termékek előállításának” – fogalmazott Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója a bio minősítéssel rendelkező, szerves talajjavító terméket előállító új gyáregység átadóján. „Egyre inkább az látszik, hogy ez az irány jelentheti a kertészek, gazdák, illetve az egész agrárium számára az egyik legígéretesebb alternatívát. A miénkhez hasonló biofinomító üzemek kiszámítható keresletet garantálnak a mezőgazdasági termelők számára. A dunaföldvári a kontinens legnagyobb gabona biofinomító üzeme, amely a termelési hatékonyságot illetően is a világ élmezőnyéhez tartozik. Ennél fogva csökkenti a hazai mezőgazdasági termelők kockázatait és ösztönzően hat további beruházásaikra.”

A szakember hozzátette, hogy a vállalat gyártási innovációi lehetővé teszik a takarmánykukorica minden összetevőjének – köztük a rost és egyéb származékok – hasznosítását. A feldolgozás során nem marad hátra hulladék, vagyis helyben megvalósul a körforgásos gazdálkodás. A termények feldolgozásával Európa szerte keresett termékeket, többek közt a fosszilis energiahordozókat kiváltó biogázt, bioetanolt, GMO-mentes magas fehérjetartalmú állati takarmányt és kukoricaolajat, valamint mostantól magas szervesanyag tartalmú fermentált talajjavítót is előállítanak Magyarországon. A Pannonia Bio harmincnál is több országba exportál. A magyar alapanyagból készült termékek iránt óriási a kereslet. Az Európai Unió mezőgazdaságának fehérjehiányának csökkentésével az európai élelmiszerbiztonságot is erősíti a Tolna megyei gyár.

A vállalat a zöld gondolkodást saját működésénél és az általa gyártott termékeknél egyaránt előtérbe helyezi.

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia elveivel, illetve Magyarország klímastratégiájával összhangban az energiahatékonyság komoly hangsúlyt kap a tevékenységükben. Nem csupán a gyártási folyamatoknál ügyelnek az energiafelhasználás mértékére, valamint a klímabarát szempontokra. Az előállított bioetanol értékesítésével is hozzájárulnak az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez, beleértve ebben a széndioxid szennyeződés radikális visszaszorítását is. A Pannonia Bio által előállított bioüzemanyag évente 800 000 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg az EU közlekedési szektorában.

A jelenlegi beruházás része a Pannonia Bio 2020-ban indult 3 éves fejlesztési tervének, aminek a következő állomása egy világszinten is újdonságnak számító árpafeldolgozó üzem létesítése lesz.

A most átadott üzemet 3,5 milliárd forintból valósította meg a vállalat, saját és piaci banki forrásból. Ugyanezen fejlesztési terv keretében, a megvalósult energiahatékonysági és megújuló energia felhasználási beruházások eredményeként nagyságrendileg 25%-kal csökken az üzem fosszilis alapú energiafelhasználása. A Pannonia Bio éves szinten több, mint 500 millió euróval (közel 156 milliárd forinttal) járul hozzá a magyar GDP-hez.

A Pannonia Bio Zrt. több mint ötezer munkahely létrejöttéhez járult hozzá a térségben. A dunaföldvári üzemben folyamatos bővülés mellett több, mint 300-an dolgoznak. Az új gyáregység átadásával 10 újabb állás jött létre. Ennek köszönhetően a régió legnagyobb foglalkoztatói közé tartoznak. A vállalat munkaerőigényének is köszönhetően az üzem környezetében megállt a korábban súlyos problémákat előrevetítő elvándorlás. A Tolna-, Bács-Kiskun és Fejér megyében élő munkavállalóknak egyaránt perspektívát jelent a vállalat.

A Pannonia Bio, amely élen jár az új bio-alapú technológiák fejlesztésében, többféle terméket előállító biofinomítót üzemeltet Magyarországon 2012 óta, a Tolna megyei Dunaföldváron. Az azóta eltelt időszakban közel háromszorosára emelte termelőkapacitását a cég. Napjainkban takarmány-, élelmiszer-ipari és, egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolaj alapú termékek alternatívájaként. A felhalmozódott mérnöki szakértelem és a gabonaalapú biotechnológia használata folyamatos lehetőséget biztosít új, innovatív termékcsaládok létrehozására

A Duna partján található finomító évente több mint 1,2 millió tonna gabona feldolgozásával a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője.

Több százezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 10 ezer tonna feletti mennyiségű kukoricaolajat termel. A fehérjében gazdag állati takarmány előállítása hozzájárul az európai élelmiszerbiztonsághoz. A vállalat éves szinten több mint 500 millió euróval (több mint 156 milliárd forinttal) járul hozzá a magyar GDP-hez, és több mint 5 ezer – főként vidéki – munkahely megtartásához járul hozzá a 300 fős alkalmazotti státuszban lévő kollégája mellett.

Ez Európa legnagyobb egy telephelyen található biofinomító üzeme, egyben a körforgásos gazdálkodás úttörője Magyarországon. Az üzem a klímaváltozás hatásainak mérséklésére törekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .