Balatoni BorrégióBorászatBorászokHelyszínekHírekProgramok

Dobosi Birtokközpont – A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

A Balaton-felvidéken, a Nivegy-völgy apró falvainak egyikén, Szentantalfán tudják jól, hogy aki mer nagyot álmodni, az csodát tud alkotni.

Megismerve a Dobosi Birtok történetét, a Dobosi borokat, és az új Birtokközpontot, valóban nem nehéz hinni a csodákban! Donóbosi Birtokközpont Fine Bistro. GasztroMagazin 2021.

Az utánozhatatlan és feledhetetlen Nivegy-völgy

Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó – ez az öt falu alkotja a Nivegy-völgyet, amit három oldalról dombok ölelnek körbe, Délről pedig a Balaton zár le. A Balaton-felvidéknek ez a része kevésbé ismert, ennek köszönhetően itt meg tudott maradni a helynek egyfajta azonosságtudata. Kialakult egyfajta völgyi identitás, ahol a falvak nem versenyeznek egymással, inkább egységben gondolkoznak, hiszen lehet, hogy valaki az egyik faluban lakik, de a másikhoz tartozik a szőlője vagy a pincéje, így egy a lényeg: hogy Nivegy-völgyi.  Az összefogás nagyon jellemző itt, van egy láthatatlan kapocs, ami összetartja a csapatot, és bár a vendégek ezt nem is igazán látják, érzik, hogy van a helynek egy egészen magával ragadó aurája.

 Donóbosi Birtokközpont Fine Bistro. GasztroMagazin 2021.

Valóra vált a családi álom: megnyílt a Dobosi Birtokközpont

Itt, a gondozott szőlők, a dombok között megbúvó falvak és a messzeségben megcsillanó Balaton aranyháromszögében nyitott meg 2020 őszén a Dobosi Birtokközpont.

Donóbosi Birtokközpont Vendégszobák. GasztroMagazin 2021.

A családunknak húsz éve van egy álma, ezt sikerült most megvalósítanunk, amikor tavaly ősszel megnyitottuk a Birtokközpontunkat. A ’90-es évek végén kezdtünk el palackos borokat készíteni, onnantól egyre többen ismerték és szerették a borainkat, de amikor eljöttek a faluban lévő borkóstoló helyiségünkbe, sokszor kérdezték, hogy hol vannak a szőlők. Mindig arra vágytunk, hogy legyen egy olyan épületünk, ami kint van a szőlőben, és ahol nem csak a borokat tudjuk megmutatni, de az ültetvényt, a Balatont, a bennünket körülvevő nyugalmat is. Hosszas tervezés után készült el a Birtokközpontunk, ahol nem csak a szőlőfeldolgozás történik, de komolyabb vendéglátásra is lehetőségünk nyílt. Itt kapott helyet a 9 darab 4 csillagos szobánk, ahol a vendégeink meg tudnak szállni, és itt indítottunk el egy ígéretes konyhát is. Azt viszont fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem szállodaként, és nem étteremként szeretnénk üzemelni, hanem egy olyan borászatként, ahol meg lehet szállni és ahol jókat lehet enni, de a lényeg mégiscsak a bor.” – Dobosi Győző

Donóbosi Birtokközpont Konferenciaterem. GasztroMagazin 2021.

A 70 fő fogadására alkalmas új vendéglátó egységben a rendezvény turizmus felé is nyitnak, így főleg ősztől tavaszig lehetőség lesz csapatépítő tréningek, kisebb konferenciák megtartására is. A kis konferenciaterem a vendégtértől el van különítve, így nyugodtan lehet tárgyalni, beszélgetni, játszani, később pedig élvezni a páratlan vendéglátást.

 

Egy osztrák Séf & fine bistro konyha

A Birtok konyhája egy külön fejezet, nagyon büszkék vagyunk rá. Tavaly október 30-án volt a zártkörű megnyitónk, de akkor már sejteni lehetett, hogy hamarosan be kell majd zárnunk. Úgy gondoltuk, hogy tavaszig ráérünk majd átgondolni az egész koncepciót így, hogy már elkészült az épület, és nem csak tervrajzon látjuk. Volt egy olyan kijelentésem, hogy ha besétál hozzánk egy séf, hogy ő itt szeretne főzni, akkor lesz melegkonyhánk, ha nem, akkor csak a rendezvényekre lesznek komolyabb ételeink. És akkor egy novemberi napon besétált hozzánk Deutschmann Klaus… A balatoni vendéglátásban ma ő az egyik legkomolyabb ismeretekkel rendelkező séf, aki több Michelin csillagos étteremben is dolgozott korábban. Ő egyébként osztrák, de már a családjával együtt Magyarországon élnek, a szomszédos Monoszlón.

Donóbosi Birtokközpont. Fine Bistro. GasztroMagazin 2021.

Éppen eljött a korábbi munkahelyéről, és azt mondta, hogy van egy jó koncepciója, amit szívesen megvalósítana nálunk, mert ismeri és szereti a borainkat, a helyet pedig nagyon szépnek találja. Emberléptékű konyhában gondolkozott, ahol minőségi alapanyagokból minőségi ételeket készít, ez egyezett a mi elképzeléseinkkel is. Közösen megtaláltuk azt a fine bistro vonalat, amivel mindannyian tudunk azonosulni. A Nivegy-völgyben nem szeretnénk fine dining-ot kínálni, de a hagyományos konyhánál egy kicsit többre vágytunk. Kéthetente változik az étlapunk, külön van ebéd és vacsora menünk, így az itt megszálló vendégeink is tudnak választani. Minden étel mellé van borajánlásunk, hiszen mégiscsak ez a fő profilunk. Ennek ellenére nem étteremként funkcionálunk, tehát nyáron, csúcsidőben is legfeljebb öt napon van melegkonyhánk, de hidegtálakat a hét bármely napján fel tudunk szolgálni a borkóstolókhoz, pincelátogatásokhoz. – Dobosi Győző

Donóbosi Birtokközpont. Fine Bistro. GasztroMagazin 2021.

A (nem is olyan távoli) jövő

Tervekből, álmokból soha nem fogy ki a család. A birtok mellé most éppen egy panoráma wellnesst építtetnek, ahonnan a kevésbé barátságos időben is meg tudják majd mutatni a Balaton szépségét azoknak, akik a panoráma szaunában, jacuzziban múlatják majd az idejüket. Remélik, hogy minél többen megismerik a tónak azt az arcát, amit ők annyira szeretnek, és amit egy rövid nyaralás során nem biztos, hogy fel lehet fedezni.

Donóbosi Birtokközpont. Fine Bistro. GasztroMagazin 2021.

>>> Facebook oldal <<<

>>> Weboldal <<<

Hol található a Dobosi Birtokközpont?  Haraszt dűlő, Szentantalfa, 8272
Megközelítés:

Autóval: https://goo.gl/maps/UaWp6yrvt1wTg3Y47

Asztalfoglalás: +36703169122 / info@dobosi.com

Instagram: https://www.instagram.com/dobosipinceszet/

Ha a kikapcsolódáshoz és feltöltődéshez számodra is fontos a jó bor, a gasztronómia és a nyugalom, látogass el mihamarabb a Dobosi Birtokközpontba!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .