Bárok és borokHírekSörök

A lélek egészségére * A Panonnhalmi Főapátság sörfőzdéje

Az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését már a középkortól kezdve az egyházi sörfőzés alapozta meg. A Pannonhalmi Főapátság és a sör kapcsolatát közel ezer évre visszamenően, a XI. századtól őrzi a levéltár. A pergamenlapok és kódexek sűrűn írt sorai között – a megfelelő latintudás birtokában ­– sörfőzőmestereknek kiadott engedélyek, napszámosok béreként szolgáló söröshordók és elszámolási listák formájában olvashatunk a kapcsolatról, ami összekötötte a főapátság életét a sörrel.

Amit ezekből a dokumentumokból nem tudhatunk meg, az a középkori sör valódi formája, íze. Ezzel kapcsolatban az Európa-szerte a sörfőzés központját jelentő kolostorok fennmaradt receptúrája és történeti hagyománya áll a rendelkezésünkre.

A levéltári emlékek nyomán 2014-ben merült fel először, hogy a Pannonhalmi Főapátság újraindítsa a helyi sörfőzést. A 2020-ban útjára induló termékcsaládot több év előkészítés, az infrastruktúra kialakítása és belga apátsági sörfőzdébe tett látogatások alapozták meg.

A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéje. Blonde belga sör. GasztroMagazin 2020.

„Abban biztosak voltunk, hogy autentikus apátsági söröket szeretnénk főzni. Tudtuk, hogy a belga sörök kiforrott édeskés ízlésvilága régóta kedvelt idehaza és receptúrájukat hosszú évszázadok alatt tökéletesítették” – mesélt a sörfőzde gondolatának megszületéséről Márk Atya.

„A meglévő bencés ismeretségeink mentén indult el a gondolkozás, miként lehetne velük, illetve a trappistákkal kapcsolatot építeni, eszmét cserélni. Több apátsági sörfőzdével vettük fel a kapcsolatot, és bíztunk a pozitív fogadtatásban. Az, hogy az egyik legkisebb, a külvilág felé csak mérsékelten nyitott, és közben talán a legnagyobb hírnevű westvleteren-i Szent Sixtus apátság fog elsők között pozitívan reagálni, az minden várakozásunkat felülmúlta.”

Wesvleterenben a főzés minden mozzanatába betekintést engedtek a pannonhalmi delegációnak. Nem titkolóztak, mindenben segítettek, jó szándékkal diskuráltak a magyarokkal a legmélyebb szakmai kérdésekről is.

A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéje. Blonde belga sör. GasztroMagazin 2020.

Az utazás elvezetett Achel-be is, ahol jelenleg nincs trappista közösség, (az apátság épületének egy részét egy katolikus lelkiségi mozgalom használja), a sörfőzde által mégis fennmaradhatott a trappista szellemiség. Koningshoeven -ahol a La Trappe készül-, egy igazi nagyüzem, több 150 ezer hektolitert meghaladó termelés folyik.
A harmadik helyszín, Zundert meglátogatása azért volt érdekes, mert néhány éve indult a sörfőzde és gyógynövényeket is használnak a gyártás folyamán. A pontos összetételt természetesen titkosan kezelik.

A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjében készülő sörök természetesen magukban hordozzák az apátság életében generációkon át öröklődő kézműves hagyományt, a fűszernövények ismeretét, a borászatban szerzett megannyi tapasztalatot és a tökéletességre törekvést.

Tihanyi Fülöp, a sörfőzde fiatal sörfőző mestere alakította ki a végleges receptúrát, amire büszkén mondja, hogy bár mindenben megfelel a klasszikus belga apátsági sörök kívánalmainak, mégis a saját ízlése és kreativitása érezhető ki belőle.

„A sörfőzés zárt rendszeren történik, a palackozás pedig aszeptikus körülmények között, a sör ízjegyeit megkímélő technológiával. Kiváló minőségű, magyar gyártmányú ZIPs főzőberendezéseket használunk, amelyek a legkorszerűbb technológiával készültek.” – mondta Tihanyi Fülöp, sörfőző mester, a Pannonhalmi Bencés Alumni tagja, aki fiatal kora ellenére egyetemi oktatóként, majd kisüzemi sörfőzdékben sörfőző laboránsként sajátította el a sörkészítés tudományát.

A nagy gonddal összeválogatott alapanyagok, a kemény munkával kigondolt és felépített modern főzde, a pótolhatatlan trappista jótanácsok és a bencésekre jellemző aprólékosság így együtt alakította ki azt a receptet, ami méltóképpen építkezik a Főapátság termékeinek hagyományára.

###

A sörről

2020-ban egy négytagú, belga típusú apátsági sörökből álló család kerül piacra (Blonde, Dubbel, Tripel, Quadrupel). 2021-től minden évben várhatóak szezonális és exkluzív sörkülönlegességek.

BLONDE

Belga típusú, apátsági, szűretlen világos sör

Illatában keveredik a komló fűszeressége és az élesztő gyümölcsös jellege. Ízében egyszerre jelenik meg a maláta édeskés karaktere és a komló enyhén citrusos keserűsége, melyet száraz, frissítő kortyérzet követ. Fogyasztása 9-11°C-on javasolt!

Alkohol: 5% (V/V)

Balling: 12 B°

DUBBEL (2020 októbertől várható)

Belga típusú, apátsági, felsőerjesztésű szűretlen barna sör

Visszafogottan komlózott keserűsége teret enged a belga kandiscukor karamellás édességének és a malátás ízjegyeknek. Az élesztőnek köszönhetően jellegzetes banános, mazsolás illatok társulnak a krémes habhoz, melyek egy enyhén alkoholos, kerek kortyérzetet eredményeznek. Fogyasztása 12-16 °C-on javasolt!

TRIPEL (2020 októbertől várható)

Belga típusú, apátsági, felsőerjesztésű, magas alkoholtartalmú szűretlen világos sör
Magas alkoholtartalma ellenére inkább a komló citrusos, gyümölcsös és az élesztő fűszeres illata jellemzi ezt az aranysárga sört. Komlózottsága enyhén keserű, de jellegzetes ízt ad a sörnek, ami egy közepesen testes, száraz kortyérzetet eredményez. Fogyasztása 7-9 °C-on javasolt!

QUADRUPEL

Belga típusú, apátsági, magas alkoholtartalmú barna sör. Erőteljes malátás, karamellás illatok jellemzik, amelyek szépen összesimulnak az élesztő karakteres jellegével. A maláta és a belga kandiscukor édessége a magas alkoholtartalommal társulva egy kerek, közepesen száraz kortyérzetet eredményez, visszafogott keserűséggel. Fogyasztása 12-16 °C-on javasolt! Alkohol: 10% (V/V) Balling: 21,5 B°

###

Forgalmazás:

•  A Pannonhalmi Főapátság apatsagitermekek.hu webshopjában;

•  A Főapátság vendéglátóegységeiben és ajándékboltjaiban Pannonhalmán és Budapesten;

• Vendéglátóhelyek és delikáteszek elsősorban Budapesten, Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton környékén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .