Izgalmas gasztrohétvége a Balatonnál

Másodjára nyitja meg kapuit Köveskál a Furmintnak.
A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Mi a Kő, Káli Kövek, Káli Art Inn, Kővirág – összefogásából született meg a Köveskáli Furmint Napok ötlete, amely immár második alkalommal kerül megrendezésre február 22-24 között. Az esemény nemcsak a balaton-parti Furmintokra szeretné felhívni a figyelmet, hanem arra is, hogy az egész nyáron teltházzal üzemelő Köveskál télen is nyitott ajtókkal és meleg vendégszeretettel várja a kirándulókat.

Míg pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb Furmintjait, a közönség a Káli Art Inn, a Kővirág, illetve a Mi a Kőben kezdheti meg az ismerkedést a térség legjelentősebb Furmintjaival. A gasztronómiai élmények mellett pedig a helyi Művelődési Ház Lakásszínházzal várja az extravagancia kedvelőit.

Az éttermekben, valamint a falu két végében található pincészeteknél – Káli Kövek és Pálffy Pince – másnap folytatódik a kötetlen borozás illetve falatozás. Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek. Az első műsorsávban a balatoni Furmintokról lehet meghallgatni a borrégió legjelentősebb Furmint-termelőinek előadásait, ezután pedig olyan érdekes témák kerülnek napirendre, mint a Furmintból készült pezsgő vagy a fajta házasíthatósága, de bepillantást nyerhetünk a Furminttal is foglalkozó borásznők életébe is. Az előadásokra jegyek a készlet erejéig kaphatóak.

Érdemes szállást foglalni a faluban vagy a környéken, hiszen a szervezők vasárnapra is készülnek érdekes programokkal. Az éttermek kínálata közül lehet választani brunchot vagy akár pezsgős gourmet reggelit is, aki pedig szívesen indítaná egy kis testmozgással a napot, dűlőtúra keretein belül kerülhet közelebb a szőlőtermesztés szépségeihez.

Részletes program:

2019. Február 22. 

Káli Art Inn, Kővirág, Mi a Kő: Furmintra hangolt borvacsora

Február 23

12:00-13:30 Pálffy Pince – Balatoni Furmintok

Beszélget: Pálffy Gyula (Pálffy Pince), Sümegi Gábor (Skrabski Pince), Barcza Bálint (Barcza Pincészet)

Moderátor: Pampetrics Milán (Pampetrics Borkereskedés)

12:00-13:30 Káli Kövek – Balatoni Furmintok

Beszélget: Szabó Gyula (Káli Kövek Borászat), Sike Balázs (Skizo Borház), Spiegelberg István (Spiegelberg Kézműves Borpince)

Moderátor: Tóth Ádám (Pláne Badacsony)

12:00-13:30 Káli Art Inn – Balatoni Furmintok

Beszélget: Trombitás Tamás (Trombitás Borház), Ruppert Márton (Gilvesy Pincészet), Cartwright Eva (Somlói Borok Boltja)

Moderátor: Juhász Krisztián (Borkonyha, Textúra)

15:00-16:30 Pálffy Pince – Furmintok és Buborékok

Beszélget: Pálffy Gyula (Pálffy Pince), Várszegi György (Kreinbacher Birtok), Baranyai Péter (Garamvári Szőlőbirtok), Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis)

Moderátor: Blazsovszky Péter (Babel Budapest)

15:00-16:30 Káli Kövek – A Furmint mint házasítás

Beszélget: Szabó Gyula (Káli Kövek Borászat), Jásdi Attila (Jásdi Pince), Homonna Attila (Homonna Birtok), Pálffy Attila (Pálffy Pince), Egly Márk (Egly Szőlőbirtok és Pincészet)

Moderátor: Kézdy Dániel (Aszu Prime, Furmint Február)

15:00-16:30 KÁLI ART INN – Gyengébb? Nem! – Furmintok

Beszélget: Laposa Zsófia (Laposa Birtok), Ujvári Vivien (Barta Pince), Zsirai Kata (Zsirai Pincészet), Berecz Stephanie (Kikelet Pince)

Moderátor: Szabó Edit (Borsmenta)

Az előadásokon a részvétel regisztrációhoz kötött!

Kísérőprogramok

Kővirág, Mi a Kő: Furmintra hangolt menüsor elérhető a rendezvény egész ideje alatt

Pálffy Pince, Káli Kövek: kötetlen borozás

Káli Art Inn: ültetett Furmint borvacsora, Juhász Krisztián (Borkonyha) sommelier részvételével

Február 24.

Pálffy Pince: Pezsgős reggeli, dűlőtúra

Káli Kövek: Afterparty (kávé, tea, süti, gyógysör), dűlőtúra

Mi A Kő: “Huncut Malacságok” brunch

Káli Art Inn: “Messze földön híres” ültetett reggeli helyi termékekkel, saját házi lekvárokkal, tojással, friss narancslével, kávéval, teával

Kővirág: Pezsgős gourmet reggeli

 

Facebook linkek:

Köveskáli Furmint Napok:https://www.facebook.com/events/213871879493165/

Furmintozzunk! Hány Gyula fér el egy borbárban?! https://www.facebook.com/events/350773818840866/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .