Gasztronómia

A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, hogy nálunk nem népszerű? Talán a hiányzó ismeretek? A méhészek mögött nem áll nagy tőke, a mézet nem reklámozza senki, nem úgy, mint a csokoládét, cukorkát.

A méz csak akkor fejti ki jó hatását, ha rendszeresen fogyasztjuk!

Tévhitek

Az a jó méz, mely folyékony. A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. Az előbbi elősegíti, az utóbbi gátolja. Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7:1 között mozog, ezért marad sokáig folyékony. A repceméz egy hónap múlva már ikrás, azaz kristályos. Ilyenkor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más. A fogyasztók ezt gyakran „cukrosodásnak” vélik, és azt hiszik, hogy a méhész cukrot tett a mézbe.
A skandináv országokban a sűrű, krém-mézet részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, nem folyik le a kenyérről, könnyen kenhető.
Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait.

Az üveg címkéjén különböző dátumokat olvashatunk: eláll 6 hónapig, egy évig. Tévedés, a méz korlátlan ideig eláll. A változás a halmazállapotban lép fel először, besűrűsödik. A vitamin- és enzimtartalom lassan csökken és másfél év múlva lesz jelentősen kevesebb. De azon túl is ízletes és fogyasztható marad. A folyamat lassítása érdekében érdemes a mézet sötét helyen tárolni.

Ön melyiket szereti? – az akácot – hangzik a legtöbb esetben a válasz, és kiderül, hogy másfajta mézet az illető nem is kóstolt. A magyar vásárló konzervatív: ha nem kap akácmézet, mást meg sem próbál, még akkor sem, ha az olcsóbb. Viszont van a piacokon 5-6 féle, országosan 20-25 különböző fajta, például: olajfűméz, baltacimméz, aranyvesszőméz, édesharmatméz, medvehagymaméz, gesztenyeméz, repceméz, facéliaméz, mustárméz, pusztai kutyatejméz…

Táplálkozási értéke
Sokan azt hiszik, hogy a méz csupán édesség. Nem, annál sokkal több, összetett és sokoldalú táplálék. Olyan változatos, hogy nem is ismerjük minden tulajdonságát és a különböző fajtájú mézek összetételét. A szakemberek tapasztalata szerint az a jó, ha napi rendszerességgel néhány kanál mézet fogyasztunk.
A méz szárazanyagának 85-95%-át gyümölcs- és szőlőcukor alkotja, ezek könnyen felszívódnak. 8-10 féle szénhidrátot tartalmaz, pl. szacharózt, maltózt, oligoszacharidokat, enzimeket: invertáz, diasztáz, kataláz, glükoz-oxidáz, peroxidáz, redukáz. A hatféle szerves sav (hangyasav, ecetsav, glukonsav, propionsav, pirosszőlősav, benzoesav) az emésztést segítik, növelik az étvágyat.
Száznál többféle aromaanyag fordul elő a mézben. Gazdag ásványi anyagokban, található benne: vas, réz, kén, foszfor, kálium, nátrium, mangán, kalcium, szilícium, magnézium, klór, cink. A 18 féle aminosav 1-1,5 %-ot tesz ki benne.

Vitaminokból keveset tartalmaz, és a mennyiségük sem jelentős (C-, B1-, B2-vitamin és nikotinsavamid). A méz 18-19%-nyi víztartalma kizárólag a virágból kerül be, a növények sejtjein többszörösen átszűrt talajvíz. A színanyagok is befolyásolják az ember egészségét: a flavonoidok biztosítják a propolisz és a sárgavirágú gyógynövények sokoldalú élettani hatását.

A baktériumokkal is felveszi a küzdelmet (a méh átalakító tevékenységéhez használt enzim adja a baktériumölő hatást). A folyékony mézet eredményesen használhatjuk horzsolt felületű vagy zúzódásos sebek gyógyításához. A mézzel bekent felületet nem kell bekötni.

A méz enyhe hashajtó, használatához nem szokik hozzá a szervezet. A cukrok gyorsan és átalakulás nélkül felszívódnak, ezért hamar megszünteti az izomfáradságot. Terhességi hányásban szenvedők is fogyaszthatják. A méz nyugtató és altató hatása régóta ismert (lefekvés előtt egy pohár langyos tejbe egy kanál méz). A kozmetikában is hasznát vehetjük, arcpakolások, krémek fontos alkotószere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .