A juhászkampó, a fokos és az elmaradhatatlan pulik
Színes-magyaros karnevált rendeztek a belvárosban
Zsinóros szőrű pulikutyák, hagyományőrző juhászok és lelkes érdeklődők lepték el október második hétvégéjén a belvárost, ahol a magyaros karnevál zárásaként a résztvevők közösen leplezték le és avatták fel Szőke-Gábor Miklós legújabb, „Bodri” névre keresztelt repülő pulit ábrázoló szobrát.
A Puli & Juhász étterem és a Paprika Revue House
közös szervezésben családias, magyaros és szívmelengető hétvégére invitálta az érdeklődőket, akik – a név kötelez- közelebb kerülhettek a pásztorkultúra két meghatározó szimbólumához.
A program a Magyar Puli Klub közreműködésével indult: a szervezet szakértői meséltek a fajta történetéről, jellegzetességeiről és arról, hogyan vált a puli a magyar identitás egyik szimbólumává. A lelkes érdeklődők a pulisimogatóban személyesen is megismerkedhettek a barátságos négylábúakkal, miközben a Bakonyból érkezett pásztorok a juhászélet mindennapjait, ruházatát és munkaeszközeit mutatták be. A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes művészeti vezetője, valamint a Paprika Revue House táncosai népdalokkal, autentikus muzsikával és tánccal gondoskodtak a juhászhagyományok hangulatos felelevenítéséről.

Az előadáson többek között kiderült, hogy a többévszázados terelésnek és nyájőrzésnek köszönhetően a fajta intelligenciája kiemelkedő, imád feladatokat kapni és problémákat megoldani, ugyanakkor arra is fény derült, hogy a parancsokat illetően szelektív a hallása. Ha egymás után többször kérik ugyanarra, egy idő után hajlamos nem teljesíteni a feladatot.
A rendezvényen a laikusok számára tisztázódott, nem minden pásztor juhász, de minden juhász pásztor, ugyanis a hagyományos magyar társadalomban a pásztorok között is volt egyfajta rangsor, amelynek élén a gulyás állt, mivel a szarvasmarha volt a legnagyobb érték. Őket követték a csikósok, akik a lovakat legeltették és terelték, majd a juhász következett, aki a juhok gondozásával foglalkozott, a sort pedig a kanász/kondás, a disznók őrzője zárta.
A puli szépségverseny díjátadója, a pásztorbemutató és juhászfelvonulás, valamint népdal bemutatót követően a délelőtt csúcspontjaként Szőke Gábor Miklós „Bodri” nevű puli-szobrát is felavatták, amely a fajta hűségét, bölcsességét és szerethetőségét formálja meg. A szobor a puli örökségének és a pásztorhagyománynak állít méltó emléket, és egyben szimbolikusan köti össze a múltat a jelennel.

A rendezvény során a helyszínről és a vendégváró falatokról a Paprika Revue House és a Puli & Juhász étterem közösen gondoskodott. A Paprika Revue House a Semsei Gastronomy és a Stifler Csoport közös víziójának egyik legfontosabb része, a belváros szívében létrehozott, három egységből álló, a vidéki magyar életérzést megidéző beruházás harmadik, záró eleme. A három egység, a BudaPest Bites lángosozó, a Puli & Juhász belvárosi csárda és a Paprika Revue House külön-külön tematikával várja a vendégeit, de a kiváló minőség és vendégszeretet fontos közös jellemzőjük.
Semsei Rudolf:
„A pásztoréletet és pulikat bemutató rendezvényünkkel nem pusztán a magyar népi kultúra értékeit szerettük volna felvonultatni, hanem egyben fontos mérföldkőhöz is érkeztünk. Ez a délelőtt a mi ünnepünk is.” – mondta el a Semsei Gastronomy cégcsoport alapító-tulajdonosa. „Mikor elhatároztuk, hogy létrehozzuk ezt az egyedülálló, magyarosan lüktető gasztrokomplexumot a Dob utcában, még nem is sejtettük, mennyire hiánypótló vállalást tettünk. A három egység, a Paprika Revue House, a Puli & Juhász csárda és a Budapest Bites lángosozó, nem csak az ételeken keresztül, de a szívélyes vendéglátással és egyedi programokkal is bizonyítja, hogy a tradicionális vidéki kultúra a belvárosban is kiválóan megállja a helyét. Szeretnénk, ha a hozzánk betérők nemcsak egy este emlékével, hanem egy darabka Magyarországgal térnének haza!”

