ÉtteremHelyszínekHírek

UMO: Dél-amerikai füst a Budai Vár aljában

A budai Ponty utcában található UMO Étterem teraszán mától belobban a grillben tűz és kezdetét veszi egy egész nyáron át tartó dél-amerikai kulináris utazás, ahol minden hónapban más és más dél-amerikai ország kulináris csemegéivel várják a vendégeket. Az étterem hangulatos terasza természetes hátteret ad a dél-amerikai kultúra és a gasztronómia élvezetének.

A Molnár Fanni (tulajdonos – üzletvezető) és a kolumbiai származású José Guerrero (kutató- fejlesztő séf) baszkföldi találkozásából létrejött, a Michelin kalauz által is ajánlott, UMO Étterem mától megnyitja teraszát a dél-amerikai hangulatra és ízekre vágyó vendégek számára.

A budai Ponty utcában található étterem mára szinte teljes egészében dél-amerikai séfekből álló csapatának nem más a küldetése, minthogy megmutassák, a grill, mint konyhaművészeti ág határtalan, de természetes világát (erre utal a névválasztás is, a spanyol UMO szó jelentése füst).

Az UMO menedzsmentje. GasztroMagazin 2024.

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.

Az UMO latin-amerikai konyhája túllép a hagyományosnak gondolt „guacamole és tacos” párosán, hiszen sokan nem tudják, de a valódi latin-amerikai konyha az érzelmekről szól – Argentínától Mexikóig rengeteg alapanyag, ökoszisztéma és kultúra van, ettől tud ennyire változatos lenni a gasztronómia.

Az UMO egyedisége az emberi értékekben és a lélek ízeiben rejlik, ahol minden dél-amerikai séfnek megvan a maga egyénisége és története. Ezeknek a történeteknek, hagyományoknak, tradícióknak és természetesen a kiváló alapanyagoknak az ötvözetéből születnek az étterem ételei, mint például a nyitás óta az étlapon szereplő, örökérvényű Ceviche Manabita, ami az ecuadori származású Xavier (az UMO egyik séfje) nagyszüleinek titkos receptje alapján készül.

Az UMO meújult étlapja: Txuleton-hús. GasztroMagazin 2024.

Az étlapon szereplő ételek (hús, hal és vegetáriánus) kivétel nélkül szabad tűzön készülnek és természetesen ízharmóniában hozzájuk illő dél-amerikai borok és különleges latin koktélok közül választhatnak a vendégek.

“Tűz, víz, föld, levegő – ezek az UMO alkotó elemei, nélkülük nem létezne a füst. Ráadásul maga a négy alapelem sem létezhet önmagában, folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással, minden organizmusnak ez az alapja. A tűz a grill miatt is nagyon fontos része az UMO-nak; a föld pedig, amiből az alapanyagokat nyerjük, a hazai termékeket is jelenti.”  – magyarázza Molnár Fanni, tulajdonos és üzletvezető.

A kolumbiai származású kutató és fejlesztő séf, José Guerrero számára pedig szinte mindennél fontosabb volt, hogy az étteremi alapanyagok terén magyar kistermelői alternatívákat is használjanak a dél-amerikai alapanyagok mellett, ezzel fenntartható módon hatást gyakorolva a helyi magyar kistermelői gazdálkodására.

Az UMO megújult étlapja. GasztroMagazin 2024.

“Az UMO a kulináris örökségünkről, az ízek harmóniájáról, a különleges konyhatechnikákról és a személyes, családi gyökereinkről szól.”- vallja Jose Guerrero, kutató-fejlesztő séf.

Az UMO csapata küldetésének tartja, hogy megmutassa a különböző latin-amerikai országok gasztronómiájának varázsát, ezért havonta egy újabb dél-amerikai ország ételei kerülnek az étlapra. Elsőként Peru kulináris örökségével találkozhatnak a vendégek, megismerhetik a perui konyha japán fuzionális érintettségét, ami a helyi tradíciókat és alapanyagokat öleli fel.

Az egyedülálló étterem 60 fős teraszának látványkonyhájánál valódi dél-amerikai hangulatban élvezhetik a vendégek az alapelemek és az alapanyagok fúziójából létrejövő gasztronómiai kalandot, aminek hangulatát esténként elmaradhatatlan, a hely koncepciójához stílusban illeszkedő élőzenével teszi teljessé az UMO venezuelai származású rezidens DJ-je.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .