Programok

Terra Hungaricorum kóstoló ∙ Magyar borok fesztiválja

* A „hungarikum” borok legnagyobb kóstolója Budapesten *
2024. április 20. (szombat), 15.30–20.30 óra ∙ Petőfi Irodalmi Múzeum

www.facebook.com/terrahungaricum

KÖZEL 30 KIÁLLÍTÓ, ~ 100 TÉTEL, EXTRA BORBEMUTATÓK

Első alkalommal kerül megrendezésre a Terra Hungaricorum kóstoló. A Terra Hungaricorum Alapítvány és partnerszervezetei (Tájoló Tradíció és Innováció Alapítvány, Furmint Február, Magyar BOR Intézet) kiemelten fontosnak tartják borászati hagyományaink ápolását, a hungarikumnak tekinthető fajták népszerűsítését.

Célunk az, hogy legyen egy rendszeres seregszemléje, kiemelt eseménye a hungarikum fajtáknak, különös tekintettel a ma még kis területen termesztett régi magyar fajtákra.
2024. április 20-án, szombaton, 15.30 óra és 20.30 óra között a hungarikum borok legnagyobb kóstolója, rögtön egy méltó helyszínen kerül megrendezésre: a Petőfi Irodalmi Múzeumban, (A kóstoló előtt tartunk szűk körben egy zártkörű szakmai találkozót, ahol a régi Kárpát-medencei fajták helyzetét, jövőbeli lehetőségeit vitatjuk meg a meghívott résztvevőkkel.)

Az ősi Kárpát-medencei magyar fajták kapcsán három meghatározó borászt mindenképpen meg kell említeni. Szentesi József számos kihalt régi magyar fajta feltámasztásában játszott fontos szerepet, és lettek sikeresek újból olyan szőlők, mint a Csókaszőlő, a Tihanyi kék vagy a Laska. (A Pázmándon és Nadapon dolgozó szakembert a borász szakma Borászok borászának választotta 2013-ban).

Hasonlóan fontos fajtamegőrzési munkát végez Andrási László Somlón. Végül, de nem utolsó sorban Maurer Oszkár délvidéki borászunk, aki nem csak a délvidéki/szerémségi különleges régi fajták visszatelepítésének misszióját végzi (fajtái közül különösen érdekes az egyik legrégebben ültetett Bakator szőlője), de számos borszakmai kezdeményezés alapítója is volt (Terra Hungarica; Kárpát-medencei borászok egyesülete stb.). Idén újra a Borászok borásza díj jelöltje.

Terra Hungaricorum Boregyetem – ingyenes bemutató-kóstolók, középpontjában régi Kárpát-medencei szőlő- és borfajtáink, illetve újkori magyar nemesítések lesznek:

− a Csókaszólő arcai (az egyik legkülönlege4sebb régi Kárpát-medencei kékszőlő-fajta a Csóka),
− Somló és a régi Kárpát-medencei Sárfehér fajtánk,
− egyik legizgalmasabb újkori nemesítésünk, a Turán.

* Külön emlékasztalokon tisztelgünk neves szőlőnemesítő legendáink munkássága előtt:
∙ Bakonyi Károly (1920-2010), világhíres nemesítése a Cserszegi fűszeres,
∙ Csizmazia Darab József (1918-2013), legsikeresebb nemesítése a Turán,
∙ Király Ferenc (1911-1982), kedvelt nemesítései a Zenit, a Zengő, a Rózsakő. a Vulcanus,
∙ Kozma Pál (1920-2004), különleges nemesítései a Rubintos vagy a Magyar frankos.

Ismerjék meg az ősi Kárpát-medencei fajtákat és az újkori magyar nemesítéseket!

A Terra Hunaricorum kóstolón kiváló belhoni és külhoni borászok vesznek részt. A kiállítók neve és az általuk bemutatott borok listája a Facebook eseményen olvasható: www.facebook.com/events/7509982419048134

Jegyek

Egy belépőért közel 100 bor szabadon kóstolható!
Elővételes jegyek: https://forms.gle/mqn7LeUZWcmefyow7
Elővételes jegyek: 9.900 Ft / fő ártól.
Érdemes a jegyeket elővételben megvásárolni, mert a helyszín befogadóképessége korlátozott!
További információk: www.facebook.com/events/7509982419048134

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .