HírekWhisky

A világ legrégebbi skót whisky-je az Avalonban!

Közel kétszáz éves palackozott ritkaság érkezik az Avalon Park Michelin-tányér ajánlott éttermébe. A világ legrégebbijének titulált, véletlenül felfedezett 40 palack skót whisky árverezése december 5-én ért véget. A 8-as számú palackot az Avalon Ristorante nyerte a liciten – egyik rekordösszegért – 18.000 fontért, azaz több mint 8 millió forintnak megfelelő összegért.

Blair Castle Scotch Whisky Bottle No.08

Kivéteels whisky ritkaságot vásárolt az Avalon Ristorante. GasztroMagazin 2023.

Ez a whisky felér egy időutazással, hiszen a liciten megnyert skót whisky egyike annak a negyvennek, amelyekre Pertshire-ben, a 750 éves Blair Castle egy pinceajtaja mögött bukkantak 2022 végén. A palackok felfedezésekor egy plakettet is találtak mellettük, amely „small still” whiskyként jelöli őket 1833-as lepárlási évvel, 1841-es palackozással és 1932-es újrapalackozással. Amennyiben a dátumok valósak, az azt jelenti, hogy a palackok a legrégebbi ismert (évjárat szerinti) skót whiskyt tartalmazzák.

Néhány palack a Blair Castle látógatói számára lesz kiállítva, bemutatva a hely örökségét és a skót whisky iparhoz való fűződését. 24 palackot azonban a whisky-t kedvelők világának szélesebb köre elé szerettek volna tárni, ennek keretében pedig ez a bizonyos 24 palack egy exkluzív aukció keretében talált tulajdonosra. Az aukció december 5-én hajnalban zárult, a 8-as számú palack az Avalon Resort & SPA Michelin ajánlott étterméhez került.

Kivéteels whisky ritkaságot vásárolt az Avalon Ristorante. GasztroMagazin 2023.

Poncsák Pál, az Avalon Resort & SPA szállodaigazgatója:

„Mikor éjjel 2-kor lezárult az aukció, és megtudtuk, hogy miénk az egyik palack, leírhatatlan volt az örömünk. Ezután azonban jött a következő kihívás. Három napon belül át kell vegyük ezt a whisky-különlegességet, ami csak speciális körülmények között érkezhet az étterembe. Repülővel természetesen ez a tétel nem szállítható, a sértetlenségét csak a szárazföldi szállítás tudja garantálni. Az Avalon Ristorante csapata már dolgozik a whisky kóstolójának koncepcióján, ennek részleteit hamarosan közzétesszük közösségi oldalainkon.”

A park éttermei és exkluzív borszalonja számos igazi ritkaságszámba megnő italt rejt. A park prémium italkínálata a legkülönlegesebb nedűkkel emeli az Avalon gasztronómiáját a kulináris élvezetek egyedülálló birodalmává. A teljesség igénye nélkül felsorolva, olyan unikális és/vagy limitált kiadású italokat kóstolhatnak a vendégek, mint a Macallan Whisky, a Talisker Single Malt Scotch Whisky, vagy a Havanna Club 1519. Ez a prémium italsor egészült most ki ezzel az új tétellel, melyet hamarosan egy erre az alkalomra kidolgozott koncepció szerint kóstolhatnak meg az Avalon Ristorante vendégei.

Kivéteels whisky ritkaságot vásárolt az Avalon Ristorante. GasztroMagazin 2023.

A képen:

A Blair Castle vagyonkezelője, Bertie Troughton, Keren Guthrie, levéltáros és a Whisky Auctioneer főkurátora és whisky specialista Joe Wilson.

A képek forrása: Steve Brown/DC Thomson

https://www.thecourier.co.uk/fp/lifestyle/food-drink/4761725/perthshire-blair-castle-10k-scotlands-oldest-whisky/

Az Avalon Park gasztronómiai sokszínűsége nem csak változatos ételkínálata miatt örvend világszinten elismert népszerűségnek. Rendkívül széles borválasztékát többízben díjazta már a Wine Spectator Restaurant Awards kétpoharas minősítéssel. Ezt kizárólag azok az éttermek kapnak meg, melyek borlapja komoly szakmai tartalomról tesz tanúbizonyságot: legalább 350 különböző tétel szerepel a kínálatban a legjobb régiók legkiemelkedőbb termelőinek, több évjáratra kiterjedő széles borválasztékával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .