Hírek

Egy séf gasztronómiai utazása a világ legnépszerűbb zarándokútján

Camino kaland – Egy csomag zabkeksz és más semmi

Szepesi Gábor, a Michelin-ajánlott Avalon Ristorante corporate chefje nemrégiben egy lenyűgöző és inspiráló kalandra vállalkozott. Megjárta az El Camino-t, a híres zarándokutat, amely sokak számára a lelki megújulás és az önfejlesztés útjává vált. A séf kalandja során átélte az örömöt és a kihívásokat is, melyeket a Camino kínál, megfűszerezve mindezt egy egyedi, gasztronómiai perspektívával.

Az El Camino egy többszázéves zarándokút, amely Spanyolország északi részén, a Pyrenees-hegységtől Santiago de Compostela városáig húzódik. Ez a hosszú út nemcsak a spanyol kultúra, gasztronómia és történelem mély megértését teszi lehetővé. Egyúttal egy személyes kihívás és lelki tapasztalás is azok számára, akik belevágnak a kalandba. Az út során a zarándokok sokféle emberrel találkoznak. , Megtapasztalják a különböző területek változatos konyháit és megmérettetnek saját fizikai és lelki erejükben.

Szepesi Gábor Avalon Ristorante El Camino útja. GasztroMagazin 2023.

Erre az útra vállalkozott Szepesi Gábor is, akit elsősorban Spanyolország hű szeretete vonzott a kalandra:

 „Alapvetően nagyon szeretem Spanyolországot és a kihívásokat. Ez a kettő ebben az esetben egybevágott. Mondhatom, hogy egy nagyon régi bakancslistás vágyamat teljesíthettem. Bár eredetileg ez a listám végén szerepelt, mivel azt gondoltam, hogy pont a munkám miatt nem fogom tudni ezt megvalósítani, hiszen 5 hét távollét nem igazán volt opció eddig egyetlen munkahelyemen sem. Viszont most egy olyan erős csapat állt össze mögöttem, hogy meg tudtam tenni, és ezért mindenkinek rendkívül hálás vagyok utólag is.” – mondta hazatérte után a séf.

A Michelin-ajánlott étterem corporate chefjeként Szepesi Gábor számára a Camino megjárása új perspektívákat nyitott meg a kulináris művészetben is. Olyan spanyol városokon és vidékeken járt, ahol a hagyományos spanyol konyha és gasztronómia mélyen gyökerezik. Az út során megismerkedett a helyi ételekkel, azok elkészítésének módjával és a különböző régiók gasztronómiai sajátosságaival.

Szepesi Gábor Avalon Ristorante El Camino útja. GasztroMagazin 2023.

„Utam során mindig próbáltam a regionális ízeket keresni. Mindig meg is találtam ezeket. Egy séf számára mindig fontos, hogy mit eszik, hiszen minket mindig a kíváncsiság hajt. Nagyon izgalmas volt azt megtapasztalni, hogy ahogy haladtam az utam során, úgy változtak az alapanyagok és a szokások is. Talán a leglátványosabb példa erre az volt, hogy az ember onnan tudta, hogy Galíciába érkezett, hogy hirtelen a semmiből mindenhol ott voltak a „Pulperiák”, ahol a legfinomabb galíciai polipot tudtam enni. A piacokon gázzsámolyokon hatalmas fazekakban főzték a polipot. Ha a mi piacos ételünk a lángos, akkor a galíciaiknak ez a polip.” – idézte fel emlékeit a séf.

„Hiszem, hogy Magyarország is elindult már a gasztronómia El Caminóján”

Spanyolország szakmai szemmel is lenyűgözte a séfet. Egy olyan város volt a végcélja, melynek lélekszáma 100 000 fő alatt van, mégis 4 db 1 Michelin-csillagos, 4 db Michelin-ajánlott és 12 db Bib Gourmand minősítésű helyet tart fenn. Követendőnek tartja a spanyol példát és hiszi, hogy egy olyan területileg kis ország, mint Magyarország is tud gasztronómiai szempontból naggyá és meghatározóvá válni. A zarándokút során gyakran fogyasztotta az úgynevezett zarándok menüt, mely 3 fogásból állt és igen választékos volt, tele jó minőségű alapanyagokkal.

Szepesi Gábor Avalon Ristorante El Camino útja. GasztroMagazin 2023.

Csak a nagyobb városokban (Pamplona, Burgos, Leon, Astorga és Santiago de Compostela) tett kivételt, ahol a Michelin és a Repsol Guide által preferált helyeket keresett, hogy szakmai kíváncsiságát kielégítse.

„Amikor egy kisebb településen megláttam egy piros táblát, akkor is mindig megdobbant a szívem, pláne mikor szeptember 14-én érkezett a hír, hogy az Avalon Ristorantéval megtartottuk Michelin-ajánlásunkat. Tisztán emlékszem, hogy ekkor éppen Burgosban voltam.”  – idézi fel a legszebb pillanatok egyikét Szepesi Gábor.

Szepesi Gábor Avalon Ristorante El Camino útja. GasztroMagazin 2023.

És hogy mit visz magával egy Michelin-ajánlott hely séfje a csomagjában, ha megéhezik?

„Egy csomag zabkeksz volt nálam, amit haza is hoztam és azóta sem bontottam fel.”

A sok tapasztalat és lelki feltöltődés után egy valami biztos: az út során szerzett tapasztalatok és az összegyűjtött inspirációk hozzájárulnak az Avalon Ristorante étterem menüjének gazdagításához és új, izgalmas ízvilágok felfedezéséhez. A telet megújult étlappal indító Michelin-ajánlott étterem december 22-26-a között különleges karácsonyi menüvel is készül vendégei számára, melyhez egy varázslatos, ünnepi látványvilág is társul, hiszen jelenleg több, mint 50 000 karácsonyi gömb borítja az étterem téli kertjének mennyezetét, melyet egészen január elejéig lehet megcsodálni.

Szepesi Gábor Avalon Ristorante El Camino útja. GasztroMagazin 2023.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .