Gasztronómiai kislexikonPezsgő

A pezsgőspalackok méretei, fajtái

Pezsgőspalackok különféle méretekben és formákban léteznek, amelyeket a pezsgő tárolására, érlelésére és bemutatására terveztek. Az alább felsoroltak néhány gyakori pezsgőspalack típus:

Mini palack: piccolo vagy negyed palack néven is ismert. A név olasz eredetű, jelentése kicsi. 20 cl űrtartalmával a mini palack egyenlő egy hagyományos champagne palack negyedével. Jól használható ajándékképpen vagy gyors aperitifként.

Fél palack (37.5cl) A feles üveget sok néven említhetjük. Ismert Demi palackként Franciaországban, vagy Fillette-ként, ami kislányt jelent. Négy pohár pezsgő nyerhető ki belőle.Ez a palackméret nagyszerű lehet ajándékképpen, vagy kétfős ünnepléshez.

Champagne-palack: A hagyományos champagne-palack hosszú nyakkal és vastag üveggel rendelkezik, hogy ellenálljon a pezsgőben jelentkező magas nyomásnak. A legtöbb pezsgőt ebben a palacktípusban érlelik és értékesítik. Űrmérete 0,75 l. Nagyjából 6 pohár pezsgő nyerhető ki belőle.
Ezek a palackok a legtöbbször hasonló formájúak, bár néhány márka szereti küllemében is megkülönböztetni magát a vetélytársaitól.

Magnum palack: A magnum palack dupla űrtartalmú, mint a hagyományos champagne-palack (1,5 liter). Mérete megfelel két hagyományos palackénak, 12 pohár pezsgő tölthető ki belőle. A nagyobb méret lehetővé teszi, hogy a pezsgő tovább érlelődjön a palackban, valamint alkalmasabbá teszi az ünnepek vagy különleges alkalmak megünneplésére.

A pezsgőgyártók és -szakértők a Magnum méretet találják a leginkább alkalmasnak a champagne érlelésére, mivel a levegő-folyadék arány alacsonyabb, mint a kisebb méretek esetében.

Jeroboam palack: A jeroboam palack a standard champagne-palackhoz képest négyszeres űrtartalommal (3 liter) rendelkezik. Ez egy nagyobb méretű pezsgőspalack, amelyet gyakran különleges eseményekre vagy nagyobb összejövetelekre tartogatnak. Nevét a XIX. század első felében kapta Jeroboam izraeli királyról.

Methuselah palack: A methuselah palack nyolcszoros űrtartalommal (6 liter) bír. Ez egy nagyon nagy méretű pezsgőspalack, amely általában ünnepi alkalmakra vagy ritka pezsgők tárolására szolgál.

A palackméret a nevét Matuzsálemről, Noé őséről kapta, aki a szerinte 969 évig élt.

Salmanazar, Balthazar és Nebuchadnezzar palackok: Ezek a pezsgőspalackok még nagyobb méretűek, rendkívül ritkák és gyakran a pezsgő házak különleges kiadásaihoz vagy különleges rendezvényekhez készülnek. A Salmanazar 12 liter, a Balthazar 16 liter, míg a Nebuchadnezzar akár 20 literes űrtartalommal rendelkezik.

A Salmanazar a nevét a híres asszír királyról, III. Salmanazarról (K.e. 858-824), a híres birodalomépítőről nyerte.

Úgy tartják, Baltazár egyike a három bölcsnek, akik ajándékot mutattak be Jézusnak. Más értelmezésben ez a Baltazár inkább Babylon utolsó királya

A Nabukodonozor palack a nevét Babylon legnagyobb királyáról kapta, akinek birodalma a nyugati világ kulturális központjává vált. Mérete megegyezik cca 20 hagyományos palack méretével, ezzel a legnagyobb mainstream champagne palack. Igen alkalmas hatalmas lakomák kísérőjeként, vagy állami ünnepek méltó megünneplésére.

Ezek csak néhány példa a pezsgőspalackok különböző típusaira, de léteznek még ennél is nagyobb méretű palackok is! Ilyen például a Melchizedek (30 liter) vagy a Midas (40-50 liter). A pezsgőspalackok különleges méreteik és formáik révén hozzájárulnak a pezsgő hangulatának és ünnepi jellegének megfelelő bemutatásához.

Mint látjuk, a legnagyobb méretű pezsgősüvegek nevüket bibliai királyokról és személyekről nyerték, akik nagyságot és hatalmat sugallnak.

Zmák Tibor

Képek: The Champagne Company

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .