Hirdetés

Itt a farsang, jönnek az unikornisok!

Öt dolog, amit nem tudtál az egyszarvúakról

Van ország, ahol nemzeti állatként tekintenek rá, már sziklarajzokon is ábrázoltak, ünneplik a világnapját. Kevesen tudják, honnan is ered az elnevezés, ahogy azt is: bizonyos fajtája különleges táncra képes. A farsangi szezon közepén lerántjuk a jelmezt az egyik legnépszerűbb karakter ihletőjéről, az unikornisról.

1. Ünneplik a világnapját

Ha valaki megérdemli, hogy legyen világnapja, az az unikornis. Ez a vidám, meseszerű lény mindenkinek mosolyt csal az arcára, nem véletlen, hogy annyian választják farsangi jelmeznek. A csodás állatnak április 9-e állít hivatalosan is emléket, mi most kicsit előre szaladunk, és mutatunk róla néhány további érdekességet.

2. A skótok nemzeti állata

A legenda szerint az 1300-as évek környékén választották nemzeti állatuknak a skótok, méghozzá azért, mert azt gondolták, esélye lehet az oroszlánnal szemben. De miért kellene küzdenie egy unikornisnak a hatalmas ragadozóval? Hát azért, mert az állatok királya történetesen az angolok nemzeti állata. A 19. század közepéig egyébként nemcsak a skótok, hanem a nagy többség létező állatként tekintett az unikornisra. Egy francia kutató, George Cuvier bizonyította be, hogy csak legendáról van szó.

3. Narvál vs. unikornis

A középkorban lótesttel és lófejjel ábrázolták, az állat őzlábakon járt, oroszlánfarokkal verdeesett és persze csavaros szarva volt. Világszerte sok gazdag, arisztokrata család vásárolt magának méregdrága unikornisszarvat, mert úgy gondolták, ha porrá őrlik, varázsszert kapnak, amivel gyógyítani tudnak. Úgy hitték, az így készült ital fogyasztása fiatalon tartja őket. Az egész valójában a vikingek trükkje volt: a narválok szarvait, pontosabban agyaraikat adták el így.

4. Már sziklarajzokon is szerepelt

Több híres utazónál, többek között Eduard Rüppelnél és Fulgence Fresnelnél is szerepel az útileírások között, hogy Afrikában található sziklarajzokon már felfedeztek egyszarvúakat. Máshol inkább Indiát említik, mint „őshazát”, az igazság ezzel kapcsolatban valószínűleg sosem fog kiderülni. Az mindenesetre biztos, hogy az ókori irodalom már foglalkozott a témával: Arisztotelész és Ailianosz is írt róla, később pedig a Bibliában is szerepelt az egyszarvú.

4+1. Márpedig Rudikornis létezik!

Ha beleharapsz a Pöttyös Rudikornis Túró Rudiba, egy olyan világba léphetsz be, ami színes, vidám és egy kicsit őrült is. Néhány pillanatra kiszakadhatsz a valóságból, és elhiheted, hogy csodák márpedig léteznek. Az unikornis egy laza dab táncmozdulattal üzeni, hogy bármi jöjjön az életben, ünnepeljük meg az apró sikereket is. Dobj te is egy dabot, és mehet tovább a farsangi pörgés!

Szerezd be csodás jelmezedet és Rudikornisodat minél előbb, aztán bulizz egy nagyot a barátaiddal!

Ezt kell tudnod a Pöttyös Rudikornis Túró Rudiról

Jó, ha tudod, hogy ez a csodával határos új íz nem tart örökké, ugyanis januárban került a boltok a polcaira, de exkluzivitása miatt csak limitált darabszámban. Kicsomagolás után mindössze néhány percig, (legyünk őszinték: néhány másodpercig) gyönyörködhetsz a gyönyörű, fehér bevonatban, mert úgyis gyorsan eltűnik a szádban. Akármennyit is vásároltál, amikor először beleharapsz, rájössz, hogy többet kellett volna venned a túrós-málnás-gránátalmás ízbombából. Lehet, hogy még egy 6×30 grammos pakk után is visszamész az üzletbe, főleg, ha megtudod, hogy a kék színű túró ellenére nincs bennne mesterséges színezék – a Pöttyös Rudikornis a spirulina alga kivonattól ilyen látványos belülről is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .