ProgramokRendezvények

6. DEBRECZINER GOURMET FESZTIVÁL 2022. JÚLIUS 1-3.

Nagyerdőbe költözik a magyar gasztro-világ legjava július első hétvégéjén.

A fesztivál ezúttal is a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) iránymutatásával jött létre. A SVÉT szervezete fogja össze a magyarországi nívós vidéki gasztronómiát, éttermeket és bisztrókat, továbbá a stílusos vidéki szállodákat, vendégházakat, de cukrászatok, kisüzemi sörfőzdék és pékségek is a szervezet részei, hogy teljes legyen a különleges kulináris paletta.

Ruprecht László a SVÉT elnöke és alapítója, Mészáros Ádám két Michelin-csillagos séf, a BOTANIQ Turai Kastély***** éttermének, a Clarisse konyhájának vezetője, és a debreceni fine dining képviselője, az Ikon Debrecen séfje, Thür Ádám a fesztivál szakmai stábjának tagjai, akik azért is felelnek, hogy a lehető legjobb kínálattal valósuljon meg a rendezvény.

Mészáros Ádám, Botaniq Turai Kastély Chef, a Debrecziner Gourmet Fesztivál egyik sztár fellépője. GasztroMagazin 2022.

A 6. Debrecziner Gourmet Fesztivál fogásait az erdő ihleti. Idén ez az egyik meghatározó újítása az eseménynek, hiszen az előző években az alapanyagok meghatározása adta a kínálat gerincét. Ezen újítás egy szerethető megoldásnak bizonyult, mely pozitív visszhangra lelt a kiállítók részéről, hiszen sokkal szabadabb és kreatívabb menüket alkothatnak alapanyagokban, fűszerekben vagy a tálalás tekintetében. A hatalmas szabadtéri kóstolón nemzetközi ízek, vegán és mindenmentes finomságok is a kulináris palettára kerülnek.

Ezen a három napon Debrecenben kerülnek bemutatásra az ország gasztronómiájának kuriózumai étel- és italkínálatban egyaránt. Éttermek érkeznek Palkonyáról, Lajoskomáromból (Balaton), Szentendréről, Budaörsről, Budapestről, Turáról, Bérről, Mályinkáról (Bükk), Boldogkőváraljáról, Egerből, Encsről, Miskolcról, Tiszafüredről és természetesen Debrecen és környéke is egyedülálló fogásokkal készül. Sőt, az országhatáron túlról is érkezik bisztró, ezért földrajzi értelemben is egy igen terjedelmes gasztro-térképen kalandozhatnak a látogatók a fesztivál helyszínén.

Debrecziner Gourmet Fesztivál. GasztroMagazin 2022.

A pénteki 0. nap nagy dobása a street food kínálat: burgerek, steak sütések, pizza felhozatal, nemzetközi finomságok és jégkrémek várhatóak. Aznap egy nyugodt, laza, függőágyas-babzsákos, piknikes hangulatra számíthatnak az érkezők. A street food kiállítók látványsütésekkel bolondítják meg az erdőt, így mozdony smokerek és egy hatalmas tűzgyűrű köré gyülekezhetnek a vendégek, miközben grillételek fenséges füstje és fűszereinek illata lengi körbe a Békás-tó partját.

Találkozni lehet A Leves + Borsod Burger, az Anyukám Mondta, a Babka Budapest, a Black Sheep, a Clarisse, a Csakhal, a Duck You, a Gléda, a Grillakadémia, a Horgonyzó Kisvendéglő, az IKON Debrecen, a Jardin cukrászda, a Kis Padlizsán, a Macok, a Mákvirág, a Malom Udvarház, a Mariska, a Meating, a NPK BEEF, a PalKonyha, a Panificio Il Basilico, a Páskom Cottage, a Mályinka, a Raclette by Lili, a Rednekk BBQ, a Sárréti Chilifarm, a Szomszéd Bisztro, a The Fishmonger – Budaörsi Halpiac, a Végállomás Miskolc, a Vintage World Cafe & Flower, a Wellington Coffee and Pie, a Wok to Box és a Zabbancs Kávézó remekműveivel.

A hazai kínálat mellett, megtiszteli a fesztivált és szakmai társait a Székelyföldről érkező Schwarz Bistro, mely a “klasszikus” erdélyi konyha mellett, a távol-keleti, az olasz, a francia és a magyar ízvilágok között csapong, néha-néha összekeverve őket. Azoknak ajánljuk, akik nyitottak egy kis őrültségre.

Debrecziner Gourmet Fesztivál sajtótájékoztató. GasztroMagazin 2022.

Italkínálatban prémium alapanyagokkal működnek a kioszkok, a legjobb minőségű borok, gin különlegességek és pálinkák szortimentjére kerül sor. Egészen extrém, mégis elegáns és könnyed gin párosításokat élvezhet a kísérletező közönség. A Törley Pezsgőmanufaktúra BuborékHáza a legélénkebb pezsgőkkel, champagne-nyal és habzóborokkal készül. A fesztivál vendége többek között a Bestillo, a Boutiq’ Bar, a Bortársaság, a Divino Debrecen és a Zip’s, továbbá a VisitDebrecen elhozza a „Debrecen város bora” címet szerzett válogatását. A hűsítő tisztaságért pedig a Szentkirályi Ásványvíz felel.

A jegyárak kedvező kialakításának célja, hogy minél elérhetőbbé váljon a kultúra ezen műfaja is.

Elővételben 1.990 Ft-os és 2.200 Ft-os jegyárakon érhetőek el a napi jegyek, a háromnapos bérlet ára pedig 5.000 Ft. Az elővételben vásárolt jegyek mellé egyedileg emblémázott kóstolópohár társul, és azért is érdemes ezeket választani, mert a helyszínen a poharakból már csak vásárolni vagy bérelni tudnak a látogatók. Azok, akik mindhárom napon részt vesznek az eseményen, több fogást tudnak megkóstolni, megismerni. VIP jegy vásárlására is van lehetőség 20.000 Ft-os áron, mellyel a vendégek belépést kapnak a VIP zónába, ahol exkluzív kóstolókon, látványos főzőbemutatókon vehetnek részt.

A pénteki napon 15 órakor nyit a fesztivál, szombaton és vasárnap 11:30 és hajnal 01:00 között várják a vendégeket. Szombaton 13:00 és 21:00 óra között, vasárnap pedig 13:00 és 18:00 óra között valósulnak meg színpadi főzések és programok.

A szombati és vasárnapi színpadi produkciók házigazdája Jókúti „Világevő” András. Gasztrokulináris élvezeteknek szentelt blogját 12 éve alapította, azóta bejárta a világot felkutatva azokat az éttermeket és bisztrókat, ahol a legkülönlegesebb és legautentikusabb fogásokat kóstolta meg. Imádja, amit csinál, ami nagyon jól tetten érhető, amikor a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyar selejtezőjét vezeti: szakmai tudással, szenvedéllyel, érdeklődéssel, szívvel és lélekkel szurkolja végig az eseményeket. Természetesen a világkörüli fogások mellett, a hazai gasztrovilágért is rajong, és előszeretettel mutatja be őket országnak, világnak. Így lesz ez a Debrecziner Gourmet Fesztiválon is.

A programkínálat legmerészebb eleme a KAITAI Tonhalbontó Show, ahol egy 200 kg-os 1.500.000 Ft értékű tonhal kerül a séfasztalra.

A színpadon Ruprecht László, Mészáros Ádám és Thür Ádám külön-külön élő főzőműsorokkal mutatkoznak be. Továbbá a budapesti Babka Étterem nemzetközi fogással jelentkezik a porondon, és a Grillakadémia a nyáron oly népszerű grillezésekhez, kerti sütögetésekhez ad majd hasznos tippeket.  A záró nap utolsó eseménye a nyereményjátéksorsolás, melyen értékes ajándékok találnak gazdára a vendégek között: borválogatással, ajándékutalvánnyal, könyvcsomaggal és műszaki cikkel térhetnek haza a szerencsés vendégek. A játékban történő részvétel feltétele az, hogy szavazzanak arra, ki vigye haza az év kiállítójának járó „Vándordíjat”.

Bemutatásra kerül Az erdő finom című könyv, melyben eleink tudása köszön vissza, arról, hogy mit találunk az erdőkben, amit aztán az asztalra is tehetünk. Régebben ez bevált szokás volt, napjainkban már merészség kell hozzá, és ezen szeretne változtatni e könyv, hiszen megannyi finom alapanyag várja az erdőbe érkezőt.

Az Autistic Art Alapítvány munkatársai autista gyermekek által készített ételrajzokkal érkeznek a fesztiválra, melyek printek formájában online megvásárolhatóvá válnak ezeken a napokon. A vásárlással a beteg gyermekeket lehet támogatni, miközben rajzaik lakások dekorációi lehetnek.

Gondoltunk azokra is, akik családdal érkeznek, szombaton és vasárnap 11:30 és 19:00 óra között a „Gyereksarokban” pedagógusok felelnek majd a kicsik épségére és szórakoztatására erdei játékokkal, könyvekkel; továbbá a mini gourmet-k kedvüket lelhetik a Természettár foglalkozásain, miközben jobban megismerik a környezetüket.

A szervezők tudják, hogy a jólnevelt négylábú barátok sokszor kísérik boldogan társaikat: számukra kutyus-frissítő ponttal készülnek a Nagyerdő egy árnyas területén.

A fesztivál dedikált szabadtéri kertmozijában, fák lombjai alatt a vendégek babzsákokból nézhetik a vetítésre kerülő Julie & Julia, továbbá Bor, mámor, Provance, a L’ecsó és természetesen az Ízek, imák, szerelmek című filmeket.

A kóstolók zenei aláfestését több hazai lemezlovas biztosítja DJ. Németi vezetésével. Érdemes kiemelni Linda Kais dj produkcióját, aki éttermek számára, kulináris fogások mellé építette fel zenei set-jét. A szabadtéri hangulatot az esti fények, ezernyi lámpa és egy Békás-tavi színpompás installáció fokozza. Magyarország első természetvédelmi területén ismét egy szórakoztató, izgalmas és magas színvonalú rendezvény részesei lehetnek a vendégek július 1-3. között.

A Debrecziner Gourmet Fesztivál híreiről weboldalán és Facebook eseményéből értesülhetnek az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .