Hirdetés

Új ízekkel rukkolt elő a világbajnok fagylaltkészítő

Zöldfűszeres fetasajt-fagyival is nyithatjuk az idei szezont

Itt az április, lassan tehát indul az idei fagyiszezon. Izgalmas gasztroélmény várja azokat, akik a rétsági vagy a budapesti Fazekas Cukrászdába látogatnak, hiszen a díjnyertes cukrászmester, Fazekas Ádám az idei szezont is új receptekkel nyitja.

Fazekas Ádám neve méltán lehet ismerős a hazai közönségnek, fagylaltja ugyanis tavaly, december 2-án hozta el az első díjat a Gelato Festival World Masters nevű versenyen. Ezt joggal nevezhetjük a fagyik világbajnokságának.

A cukrász pedig azóta sem tétlen, ontja az ötleteket az igazán extrém, különleges desszertekhez, így a tavaszi-nyári szezonban természetesen a fagyikhoz is. Legutóbbi nagy dobása a zöldfűszeres fetasajt-fagyi extraszűz olívaolajjal és Himalája sóval, ami már nem az első sós fagyi a kínálatban.

„Ma már nálunk is abszolút nyitottak a rendhagyó fagyikra. Jól fogy a sós pisztácia, a sós karamella, sós pekándió, tökmagolaj és a sósmogyoró is. Mivel a só természetes ízfokozó, ezért nem válik dominánssá, és nem nyomja el az édeset. Inkább csak gazdagítja, felerősíti a fagyi ízét”-mondja Fazekas Ádám cukrászmester.

Fazekas Ádám cukrászmester fagylaltmester. GasztroMagazin 2022.

“A feta az egyik kedvenc sajtom, ezért mindenképp szerettem volna fagyit készíteni belőle. Gondoltam, valamilyen zöldfűszert is tennék bele, így esett a választás a bazsalikomra. Mindehhez jól passzolt az extraszűz olívaolaj és a Himalája só, aminek az íze nem túl intenzív” – teszi hozzá a mester, aki egy másik új recepttel, avokádós citromfagyival is készül.

Nem maradhat ki a belga étcsoki sem

Aki inkább édesszájú, annak ajánlható a tiramisu fagyalt. Akárcsak a klasszikus receptben, van benne tojássárgája, mascarpone és rum, mindemellett pedig piskóta is kávés-cukorszirupos bevonóval. Ádám kedvence, az a világos pörkölésű etióp kávé került bele, ami az üzleteikben egyébként is kapható.

A nyári szezonban már 16-20 ízt kínáló cukrászdákban az idei évtől lapáttal adják a fagyit, és dekára fogják értékesíteni. Ennek oka, hogy a fagyi adagolásánál nem használnak vizet, ami egyébként minőségromláshoz vezetne.

A módszerek mellett nagy gondot fordítanak az alapanyagokra is, melyek egytől egyig természetesek. Még a tej is termelői, egyenesen egy családi gazdaságból érkezik.

Aki mégis kerülné, az megkóstolhat egy másik újdonságot, a tejmentes, 80 százalékos belga étcsokoládéfagylaltot is. De továbbra is szerepel a választékban nemzetközi díjnyertes “pisztácia gyümölcse” is, amit akár sütemény formában is kipróbálhatunk, ha még korainak érezzük a fagyizást.

 

Spárga és szamóca 2022. sparga.hu GasztroMagazin 2022.
Friss spárga és szamóca sparga.hu                                                                                                                                                                      (X)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .