Hírek

Gundel-díjazottak 2021.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén is odaítélte a Gundel-díjakat. 2021-ben a nagy tekintélyű elismerés Berkes Gyulát, a Biarritz Étterem, valamint Dudás Szabolcsot és Dudás Szilárdot, az encsi Anyukám mondta tulajdonosai érdemelték ki.

Berkes Gyula, a Biarritz Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel-díj idei nyertese. GasztroMagazin 2021.

Berkes Gyula

A Biarritz Étterem tulajdonosa 1995-től, 46 éve dolgozik a vendéglátásban; Rövid életútja: Szabadság Szálló, budai Kis Royal, Országház Étterem a Budai Várban, majd Aranyhordó Étterem, s mai napig saját vállalkozást vezet a Parlament mellett (Biarritz Étterem). Az oktatást mindig szívügyének tartotta: számos szakács és pincér tanuló kapott gyakorlati képzést irányítása alatt.  A hagyományok ápolásáért és a magyar konyha népszerűsítéséért 2010-ben Európai Gasztronómiai díjat kapott. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke, a VIMOSZ, a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja. Elismerései: Év Vendéglőse (2005.) Magyar Köztársaság bronz Érdemkeresztje (2016.)

Dudás Szabolcs és Szilárd, az Anyukám mondta Étterem tulajdonosai, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel-díj idei nyertesei. GasztroMagazin 2021.

Dudás Szabolcs és Szilárd

A testvérpár étterme az encsi Anyukám mondta története 1995-ben kezdődött, amely fokozatosan vált ismertté az országban; mára kulináris célponttá vált, a legjobb vidéki étteremként tartják számon. Megszállottan kutatják a minőségi olasz és magyar alapanyagokat, hogy minden vendég tökéletes élményt kapjon, magas szintű kiszolgálással ötvözve. Az olasz-magyaros konyhában Szabolcs a séf, Szilárd menedzseri feladatokat lát el. 2010-ben a Dining Guide már írt róluk, majd 2013-ban a Gault&Millau étteremkalauz az év legjobbjának választotta őket. 2017-ben nyílt meg 2. éttermük a Pizza, Kávé Világbéke, Miskolcon. Ezután 2020-ban Egerben megnyitották a Pizza Brumbrum Világbékét. Mindketten elkötelezettek a szakmai utánpótlás képzésében, számos fiatalnak mutatják meg a vendéglátás szerethető világát, miközben aktívan részt vesznek vállalkozásaik működésében, folyamatos képezve magukat. Tagjai a PGA-nak (itt szakoktatói tevékenység is), a SVÉT-nek és a Bocuse d’Or Akadémiának. Elismeréseik közül néhány: Év Vendéglőse (2017), Az év Alternatív Vendéglátóhelye a Pizza Kávé Világbéke (2019 és 2021.), a La Liste a világ ezer legjobb étterme közé választotta őket, Prima Primissima díj, legjobb vidéki étterem (Dining Guide).

###

1) A DÍJRÓL

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

Eddigi díjazottak:

·       Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

·       Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

·       Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

·       Csapody Balázs – 2017.

·       Rosenstein Tibor – 2018.

·       Meskál Tibor, Szulló Szabina – Széll Tamás – 2019.

·       dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.

2) A KITÜNTETÉSI BIZOTTSÁGRÓL

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

A Kitüntetési Bizottság tagjai:
  • a Magyar Vendéglátók Ipartestülete
  • Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
  • Magyar Éttermi Szövetség
  • Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
  • Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
  • Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
  • Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
  • Magyar Éttermi Mesterek Klubja
  • Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság
  • Magyar Bocuse d’Or Akadémia
  • Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete
  • Stílusos Vidéki Éttermiség
  • Pannon Gasztronómiai Akadémia
  • a Gundel család egy képviselője
  • Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
  • Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
  • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
  • Gundel Étterem
3) A DÍJAZOTTAKRÓL
A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:

Berkes Gyula – Biarritz Étterem Budapest és a Dudás testvérek: Dudás Szabolcs és Szilárd – Anyukám Mondta Étterem, Encs.

4) A DÍJ ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSÁRÓL

A kitüntetés átadása a covid-járvány miatt halasztódik, a jövő évben megrendezendő MVI Gálaebéden kerül rá sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .