Ebéd menüÉtteremGasztromann ebédel

Ebédmenük I. TAMA Budapest

Tesztsorozatunk első célpontjául a TAMA Budapest éttermet választottuk, a forgalmas Bajcsy-Zsilinszky úton, a megújuló Belváros szélén..
A látogatás után már komoly zavarban vagyunk: a helyi szakemberek igen magasra tették a lécet…..

A belépés pillanatában érezhető a kiemelkedő színvonal. Perzsaszőnyeg, trendi berendezések, halk háttérzene. Az arra fogékony szemek felfedezhetik a könyvespolcok gasztro-szakmai tartalmát.
A hatalmas üvegablak bepillantást enged a konyhán zajló életbe.

A falnyi méretű üvegablak a konyha minden titkát felfedi előttünk.
Az étterem stílusos, igényes. A falnyi méretű üvegablak a konyha minden titkát felfedi előttünk.

Az elénk siető felszolgáló fogad minket, hellyel kínál, étlappal segít.

A vasalt abroszos, ezüst (!) Art Deco evőeszközzel terített asztal tovább erősíti bennünk a „jó helyen vagyunk” élményt.
Az Üzleti Ebéd Menü erre a hétre 2 startert, 3 főételt, 2 desszertet ajánl. Bőrén sült pisztrángot, brassói aprópecsenyét és eper pavlovát választunk.

A látogatásunk hetében kínált ételek sora.
A látogatásunk hetében kínált ételek sora

Itt is, mint egyre több helyen a városban, a dán Thoreau szűrt vizét kapjuk, ha ásványvizet kérünk. Hideg, jóízű, kérésre szénsavas.
A TWC egyre gyarapodó megrendelői elsősorban a kisebb környezetterhelést, a kisebb ökológiai lábnyomot említik a víz melletti elköteleződésük indokaként.

Helyben frissen készített, tűzforró kovászolt kenyér érkezik először az asztalra. A mellé tálalt házi körözöttel repülőrajtot vesz az ebédünk. El sem hisszük, hogy lesz ez jobb is. Pedig lesz!
A kenyeret és a körözöttet a főételig igény szerint frissítik, így az igazán éhesek (és/vagy bélpoklosok) sem maradnak hoppon.

Frissen sütött kovászolt kenyér, házi körözöttel.
Frissen sütött kovászolt kenyér, házi körözöttel

Minden fogást úgy, olyan felszolgálással kapunk meg, mint az étterem esti étlapjáról való bármelyik, sok ezer forintos fogást. Minőségi porcelánban tálalva, fogásonként frissített ezüst evőeszközökkel, a szervizt vezénylő szakember avatott tolmácsolásában. Kezdjük!

A kiválasztott ételsor előtt amuse bouche érkezik. A kanálnyi falat ezúttal zöldborsó hab, zöldborsó szárral és liofilizált paradicsommal.

Bőrén sült pisztráng.
Bőrén sült pisztráng

Az előételt forró tányéron kínálják: bőrén sült pisztráng sörretek habbal, marinált sörretekkel és baby retekkel. Komplex ízek, illatok, állagok, színek. Tökéletes.

A brassói illatos, friss. A hús és a krumpli külön tálalva, minden részlet őszintén mutatja meg magát. A hús állaga megdöbbentő. Nem szálas, nem száraz, szinte zselésen homogén, ami az alapanyag minőségén túl az elkészítés egyediségét is jelentheti. Kellően szaftos, a körettel keverve sem lesz nehezen nyelhető.

Kiemelem, hogy minden egyes fogásához külön kanalat hoznak a szaftos kikanalazását megkönnyítendő.

A brassói aprópecsenye.
A brassói aprópecsenye

Az uborkasaláta egyedi kőedényben tálalva érkezik. A szépen dresszírozott uborkaszeletek intenzíven fűszerezettek, a főétel bátor kísérői.

Az utolsó morzsákig elfogyasztott brassói után jön a desszert.
A manapság újra felfedezett Pavlova ezúttal hatalmas konyakos pohárban érkezik, friss eperrel, friss eperpürével-eperhabbal,  sok meringue-gel és reszelt friss lime-mal. Illatbomba, ízbomba. Akár önmagában ezért érdemes bejönni a városba!

Eper pavlova.
Eper pavlova

A mennyiségek elegendőek. Jóllaktam.

Az ebédet egy Gianni Frasi kávé zárja.

A déli menü ára 3 fogással, egy pohárral vízzel vagy borral, a legendás Gianni Frasi kávéval 3800 forint. Tudsz jobbat?

Gianni Frasi espresso
Gianni Frasi espresso

A felszolgálás hibátlan. Ha akarod, gyors ebédet kapsz és hamar végzel. De nem sietős a dolgod, nem sürgetnek és nem feszélyeznek.

Meghatározó élményem, amit órákkal a távozásom után is éreztem: nem csupán a gyomrom lakott jól, de az orrom, a nyelvem, a szemem – a lelkem.

Ha tudom, mi vár itt ránk, nem ezzel az étteremmel kezdtük volna a sorozatunkat. Minden más pályatársnak ez lesz a mérce, nem lesz könnyű dolguk.

TAMA Budapest. Ebéd menü 10/10.

One thought on “Ebédmenük I. TAMA Budapest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .