Étterem

N28 Wine & Kitchen – Új nyári étlap

Új, a tavaszt és a nyarat célzó étlapjának signature fogásait mutatta be a népszerű Nagymező utcai borétterem a meghívott gasztroújságírók jelenlétében. Sokadjára látogatva meg a helyet, nagy elvárásokkal érkeztünk. Nem csalódtunk!

Az éttermi manager rövid felvezetőjében szó esett az N28 útkereséséről, a piaci visszajelzésekre támaszkodó irányváltásairól. Az eredetileg hangsúlyosan borbár jelleg fokozatosan váltott hagyományos, étlapcentrikus étteremre. A hallottak szerint mára a fogyasztás 60%-a az ételekből folyik be.
Nem szabad azonban elfeledkeznünk a tulajdonosok szinte szakrális rajongásáról a kis borászatok borai iránt. Alig hallott nevű, eredetileg talán először itt megjelent pincészetek tételei sorakoznak máig a polcokon és a borlapon egyaránt.

N28 Wine & Kitchen. Tavaszi és nyári étlapbemutató sajtótájékoztató. GasztroMagazin 2023.
A kis csobánci borászat nagyszerű borászának rendkívüli borai is az N28 polcain. Janosh a hazai bortársadalom egyik szerethető vagabundja.
„Nagyszerű bort csak nagyszerű ember tud készíteni”

Milyen étel- és italsort mutattak be nekünk? Impozáns, a szűkös helyi adottságokat figyelembe véve akár nagyratörőnek is nevezhető kompozíciók követték egymást pohárban és tányérban. Chef úr jó érzékkel nyúlva a spanyol tengerparti fogásokhoz, a katalán konyha ízeihez, a kötelező nemzetközi konyhatechnológiához, nekem tetszően ötvözte azokat a szezonális alapanyagokkal.

Jöjjenek hát a fogások, tételek, tányérok – sorról sorra!

N28 Wine & Kitchen. Tavaszi és nyári étlapbemutató sajtótájékoztató. GasztroMagazin 2023.
A menükártya már sokat ígér. Nemes alapanyagok, válogatott tételek, ígéretes borpárosítások sorakoznak egymás után.

 

N28 Wine & Kitchen. Tavaszi és nyári étlapbemutató sajtótájékoztató. GasztroMagazin 2023.
Az aperitif a New York Sour – nagy csavarral. A hagyományos whisky, cukor(szirup), citromlé hármashoz ezúttal egy hazai kékfrankos társul, egyedivé és izgalmassá téve a cocktailt.

 

N28 Wine & Kitchen. Tavaszi és nyári étlapbemutató sajtótájékoztató. GasztroMagazin 2023.
Füstölt lazac pintxo,citromos marcarpone. Kitűnő alapja volt a friss kovászolt kenyér, míg a capri gyümölcs íze kiemelte a fő tételek aromáit.

 

N28 Wine & Kitchen. Tavaszi és nyári étlapbemutató sajtótájékoztató. GasztroMagazin 2023.
Barta Methode Traditionelle Furmint 2017.
A tokaji pezsgő szép savaival, telt ízével és illatával elegánsan kísérte a hideg előételt.

 

N28 Wine & Kitchen. Tavaszi és nyári étlapbemutató sajtótájékoztató. GasztroMagazin 2023.
Grillezett polipkar édesköménysalátával, fokhagymás chilivel.
A viszonylag semleges ízű amuse bouche-t követően a meleg előétel valósággal berobbant a szánkba. A hibátlanul elkészített polip állagában, ízében is felkészített minket a kísérő bor izgalmasan illatos-savas társaságára, mindehhez az édeskömény saláta friss-ress állaga, a csípősen pikáns mártás kitűnő másodhegedűsök voltak.

 

N28 Wine & Kitchen. Tavaszi és nyári étlapbemutató sajtótájékoztató. GasztroMagazin 2023.
Palkó Zsolt Hárslevelűje 2020-ból. A badacsonyi Villa Sandahl borászának saját kezdeményezéseként készített bor, gyerek létére is megállta a helyét a sokízű étel kísérőjeként. Savban, ízben, illatban még sokat várhatunk tőle – hacsak időnap előtt meg nem isszuk….

 

N28 Wine & Kitchen. Tavaszi és nyári étlapbemutató sajtótájékoztató. GasztroMagazin 2023.
Sous vide kacsamell újhagymás édesburgonyával és spárgával. A főétel nehéz helyzetbe került, hiszen egy nagyszerű fogás után kellett szintet emelnie.
Szakszerűen elkészített étel volt, önmagában kifogásolhatatlan, ám elődjét meghaladni nem tudta, a hozzá kínált borral is alárendelt viszonyba került. Ezzel együtt – ízlett.

 

N28 Wine & Kitchen. A Nagymező utcai borétterem tavaszi-őszi étlapjának signature fogásai. GasztroMagazin 2023.
Malatinszky Cabernet Franc 2013.
A nagynevű pincészet óbora szépen emelkedett magasabbra a borsor ívén. Megérdemelte a dekantálást, a fél órás levegőztetést meghálálva, megnyílt illatokkal és ízekkel kísérte a kacsamellet.

 

N28 Wine & Kitchen. A Nagymező utcai borétterem tavaszi-őszi étlapjának signature fogásai. GasztroMagazin 2023.
A desszert a katalán csokoládé kocka volt. Tömény ízbomba, de a kiegészítői még több kvalitását mutatták meg. A kesernyés spanyol olívaolaj, az édesen-buján savas golgotagyümölcs, a frissen tósztolt kovászos kenyérszelet, a friss málnaszem – kábulat.

 

Az N28 Wine & Kitchen bemutatta új tavaszi-nyári étlapjának signature fogásait a sajtótájékoztató keretein belül. GasztroMagazin 2023.
A csokoládékocka kísérőjeként egy pannonhalmi bordói cuvéée-t ajánlott vendéglátónk. Jó választás volt a nagy testű, nagy savú Cseri Legenda 2018-ból.

 

Az N28 Wine & Kitchen bemutatta új tavaszi-nyári étlapjának signature fogásait a sajtótájékoztató keretein belül. GasztroMagazin 2023.
A vacsora végén felszolgált sajttál magyar kistermelők tételeiből és nemzetközi sztárokból épült fel. Méltó lezárása volt az ételsornak.

 

Az N28 Wine & Kitchen bemutatta új tavaszi-nyári étlapjának signature fogásait a sajtótájékoztató keretein belül. GasztroMagazin 2023.
Barta 1108 Öreg Király Dűlő Kései Szüretelésű Furmint 2018.
A zsírban gazdag, sokízű sajtokat is hibátlanul kísérte ez a tokaji csoda, köszönhetően elegáns savainak, összetetten mély ízeinek és 128 g (!!) maradékcukrának.
Ennek ízével a szánkban indulhattunk haza.

 

Az étterem technokrata berendezése jó hátteret adott a sajtóvacsorának. Szerettünk itt lenni, élvezve a nagyszerű ízeket, az igyekvő szervíz kényeztetését. Jó szívvel ajánljuk olvasóinknak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .