Bemutatkozott a Dunakanyar Borút 8 pincészete
Május 4-én Szentendrén, a MűvészetMalomban tartotta első sajtótájékoztatóját, szakmai és közönség borkóstolóját a Dunakanyar borút.
Hogyan merült fel az ötlet?
Hét évvel ezelőtt indult útjára Nagymaroson a Szent István Napi Borünnep, melynek egyik fő célja a figyelem felhívása volt a Dunakanyar szőlészeti-borászati hagyományaira. Volt mire, hiszen a területen az 1700-as évektől a filoxéra vészig virágzott a borkultúra, a szentendrei Kadarka, a rác ürmös, a vörös aszú, a rádi Furmint, a Bogdányi dinka, a nagymarosi Hénigli, és ugyanitt az 1893-tól működő Dr Willibald pezsgőgyára mind erről tanúskodik.
A Dunakanyar Borút különlegessége, hogy ellentétben más borutakkal, nem kötődik egy kifejezett borvidékhez sem, és nem szabja határát országhatár.
Szervezőegységük a Dunakanyar, mely művészettörténeti, és történelmi emlékekben Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, turisztikai vonzereje mellett természeti adottságai alkalmassá teszi a vidéket kiváló borok készítésére is.
A szakmai programon résztvett Dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő asszony, Szentendre, Visegrád, Nagymaros polgármesterei, borszakírók, idegenforgalmi és gasztronómiai szakemberek.
Előadást tartott Lőrincz Ágnes a szentendrei Tourinform részéről, Csapody Bence a Cottbus Egyetemmel közös kutatásról számolt be, melyet a „Z” generáció tagjai között végeztek a turizmus területén, majd Kiss Róbert Richárd következett egy könnyed, humoros eszmefuttatással a turizmus-bor-gasztronómia témakörében, végül Geönczeöl Attila röviden ismertette a szőlészet-borászat múltját a Dunakanyarban, amelyre építkezhetnek a jelen borászatai, hiszen kiváló adottságú területekről van szó.
Végül pár szóban bemutatkoztak a pincészetek képviselői, majd megkezdődött a borkóstoló, melyen közel ötven bort lehetett megkóstolni köztük olyan ritka szőlőfajtákból készülteket mint a Bogdányi Dinka, Ezerfürtű, Mézesfehér.
A kóstoló ideje alatt a kivetítőn folyamatosan látható volt a borászokat bemutató kis „filmünk”.
A borok mellé a borkorcsolyát Szabi a Pék –Panificio il Basilico Szentendre-, A Sonkás, RádBízom és a Hajta Farm biztosította.
Sok új ismerettel szolgáló és végtelenül jó hangulatú volt a Dunakanyar borút első bemutatkozása, folytatás következik, hiszen a borút negyedévente tervez további borkóstolókat.
A borút tagjainak célja, hogy megismertessék, bemutassák az ide látogatóknak a régió borászati jelenét és elérjék, hogy a Dunakanyar ismét felkerüljön Magyarország bortérképére!
További információ: