GasztronómiaGasztronómiai képzésKonyhaművészet

Hab a tortán az unikális csokoládé artisztika képzés

Csupa csoki, mennyei ízek és formák – a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzésének hallgatói bepillantást nyerhetnek a cukrászok körében is unikálisnak számító csokoládé artisztika kulisszatitkaiba.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének együttműködésével megvalósuló képzést többek között az erősödő piaci igények hívták életre, melyhez a résztvevők szakmai tudása mellett elengedhetetlen a kézügyességük, a kitartás és a megfelelő koncentráció.

Az ország első diplomával elismert Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzése magas szintű technológiai és műszaki felkészültséggel valósult meg, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével aláírt együttműködési megállapodás is szavatolt. A partnerség a Csokoládé világnapja alkalmával jött létre 2020 nyarán, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán. A hosszú távú szakmai kooperáció lehetőséget teremt az eddig is gyakorlatorientált képzés elmélyítésére, valamint lehetőséget ad új ismeretek bevezetésére is. Így került előtérbe a csokoládé művészetének tudománya, amellyel az Egyetem kereste meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét. A MATE tanulói fakultatív tárgy keretein belül ismerkedhettek meg a cukrász szakma egyik kevésbé ismert, de leginkább csodált ágazatával, a csokoládé artisztikával.

Csokoládé artisztikai képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. GasztroMagazin 2021.

„Új fejezetet nyitottunk a Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök és szaktanácsadó képzésben. Idén először végre megvalósulhatott egy álmunk, köszönhetően a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével kötött együttműködési megállapodásunknak. Szabadon választható tárgyként meghirdettük a csokoládé artisztika alapjainak elsajátításához szükséges kétnapos képzést” – hangsúlyozta az új tantárgy kapcsán Badakné Dr. Kerti Katalin egyetemi docens, a képzés szakmai vezetője.

Lusztigh Mária, a kurzust tartó mestercukrász szerint „hazánkban nem volt még ilyen tematikájú, nagyobb létszámban is sikeresen kivitelezett tanfolyam, így a képzés hiánypótló és valóban unikális. Az elkészült alkotások – bár egy alapötletre épültek – mégis egyediek lettek, minden hallgatónak sikerült a saját egyéniségét belevinni az elkészült szobrokba” – tájékoztatott a szakember.

Fehér Judit cukrászmester elmondta, hogy „mind a szervezés, mind a felkészülés, az összehangolódás Lusztigh Máriával, valamint a két kurzus levezetése maximálisan bebizonyította, hogy képesek vagyunk ilyen jellegű tanfolyamok lebonyolítására. A résztvevők hatalmas lelkesedéssel és figyelemmel vettek részt a munkában. A két nap elteltével mindenki elégedetten távozott.”

Az oktatók segítségével a hallgatóknak egy 60 cm-es csokoládészobrot kellett elkészíteniük. Az alkotómunka családias hangulatban, sok nevetéssel fűszerezve telt. A Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzés keretein belül ez a kurzus már tényleg csak hab volt a tortán.

Csokoládé artisztikai képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. GasztroMagazin 2021.

Czömpöly Eleonóra közgazdasági szakmérnök és cukrászmester hallgató szerint „az alapvető csokoládé ismereteken felül olyan átfogó tudást kaptunk, amely a minél kifejezőbb megjelenítés, alkotás érdekében sok esetben statikai ismeretekkel, továbbá professzionális technikákkal is kiegészült.”

Urbán Ildikó cukrászmester hallgató, bár napi szinten foglalkozik csokoládéval. A képzés számára is tartogatott meglepetéseket. „A színvonalas szakmai oktatók minden kérdésünkre tudtak válaszolni, sokféle technikát bemutattak, továbbá a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének műhelye abszolút alkalmas helyszínnek bizonyult, hiszen minden professzionális eszköz a rendelkezésünkre állt.”

A gasztronómiai vállalkozások munkatársai, illetve a csokoládé, a kávé és a tea szerelmesei számára fókuszált teljes képzés következő évfolyamának jelentkezési határideje 2021. augusztus 15.

A képzésről az érdeklődők a www.csokoladekavetea.hu honlapon vagy a facebook.com/csokoladekavetea oldalon tudnak tájékozódni. A csokoladekavetea.hu/jelentkezes felületén tudnak jelentkezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .