GasztronómiaHírekSommelier

Horváth Máté részvétele a Sommelier Világbajnokságon

Méltó környezetben, a Hotel Intercontinental Budapest termében számolt be élményeiről Horváth Máté, a MÁK head-sommelier-je, az idei sommelier világbajnokság 30. helyezettje.

A sajtótájékoztató Kovács Gábor bevezetőjével indult.

A Magyar Sommelier Club elnöke elmondta, az elmúlt évi Európa Bajnokság már szép eredményt hozott Magyarországnak: Horváth Máté a 24. helyen végzett. Ha az idei világbajnokság európai résztvevőit nézzük, itt Horvát Máté már a 19. helyet csípte meg – ez komoly előrelépés tavaly óta.
A további előrelépésre készülve felhívta a figyelmet arra, hogy erre csak aktív tagsággal, nagyobb összefogással, az anyagi szükségletek előteremtésével lehet mód.

Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke a sajtótájékoztató megnyitój beszédét tartja a Hotel Intercontinental Budapest rendezvénytermében.
Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke a sajtótájékoztató megnyitój beszédét tartja a Hotel Intercontinental Budapest rendezvénytermében.

Horváth Máté élménybeszámolója

Máté a tavalyi magyar bajnokságon szerzett jogot az antwerpeni világbajnoksági részvételre.
A háromévente megrendezett eseményen idén sokkal többen vettek részt, mint legutóbb. Nő az érdeklődés, ezzel összefüggésben nő a megmérettetés szakmai elismertsége is.
A MÁK head-sommelier-je nagyszerű lehetőségnek nevezte a részvételt. Napokat tölthetett a világ legjobb sommelier-i között, remek csapatnak nevezte őket.
Az északiak a tőlük megszokott magas színvonalat hozták, de kiemelte a szerbek és az írek kvalitásait is. A kínaiak és a japánok előretörését egyre nyilvánvalóbbnak nevezte.
Kína más szempontból is említésre került: egy remek cabernet került a felismerendő tételek közé. A versenyzők túlnyomó része nagy francia bordóinak ismerte fel – kínai volt….
A leginkább korszakos változásnak azonban a nők szerepének erősödését nevezte.

A verseny

Mint folytatta, a verseny maga hosszú és összetett volt. Vaktesztek, vakpoharas kóstolók is szerepeltek a versenyszámok között. Fehérbort és vörösbort is kellett azonosítaniuk. Az egyik egy fehér Chateauneuf du Pape 2017, a másik egy Chianti Classico 2007. volt.
Az elméleti vizsga során 60 kérdést kellett megválaszolniuk 60 perc alatt. Ez olyan nehéz volt, hogy a legjobbak sem teljesítettek 50% fölött…
A gyakorlati vizsgák egyikén egy német rizlinget kellett felszolgálni 3 perc alatt. Bár a feladat egyszerűnek tűnhet, de két korábbi világbajnoknak szervarozni!? Sokaknak megremegett a kezük.
A kint töltött idő alatt rengeteg szakmai programon, párlat-, bor- és sörbemutatón vehettek részt.

Horváth Máté, a MÁK Étterem head-sommelier-je, az idei ASI Sommelier Világbajnokság 30. helyezettje számol be a verseny tapasztalatairól.
Horváth Máté, a MÁK Étterem head-sommelier-je, az idei ASI Sommelier Világbajnokság 30. helyezettje számol be a verseny tapasztalatairól.

A végeredmény

A 2019-es sommelier világbajnok a résztvevők többségének nagy meglepetésre a fiatal, 1991-es születésű német Marc Almert lett, második a dán Nina Hojgaard Jensen (másodszor szerzett nő ezüstérmet az ASI 50 éve során), a harmadik pedig a lett Raimonds Tomsons.

Kovács Gábor hangsúlyozta, a sommelier ma már nem csupán a borok, de az étterem valamennyi italának avatott szakembere.
Elnök úr a szakmai oktatás nehézségeiről is szólt. Véleménye szerint a pénztelenség eredményezhet viszonylagos hátracsúszást. Új források nélkül lehetetlen behozni a külföldi konkurenseket.
A GaztroMagazin kérdésére válaszolva Horváth Máté elmondta, másutt akár másfél évre is kiveszik a szakembert a munkahelyéről. Ez idő alatt kizárólag a taníttatását, a képzését végzik. Nálunk erre még nincs pénz, így egyre nehezebb helyt állni.

 

Zmák Tibor
GasztroMagazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .