Uncategorized

Villa Kabala*****

Március eleji badacsonyi gasztrotúránk fénypontja volt látogatásunk a szigligeti Villa Kabalában.
Az étterem nevét nem hallottuk korábban. Friss kezdeményezés ez több szempontból.
Nem csupán a nyitás óta eltelt rövid idő okán nevezhető frissnek, de a házigazdák szellemisége, a hely szakmai újdonságai, vagy akár a vendégtér és a munkatársak outfitje miatt is.
Mi elsőre megszerettük. A látogatásunk óta eltelt időben barátok, kollégák, ismerősök tucatjainak ajánlottuk jó szívvel a Fölföldi Péter és Farkas Mózes nevével fémjelzett konyhát….

A szigligeti öböl és a Balaton látványa a téli tavaszban a Villa Kabala teraszáról.
Szemben velünk a szigligeti öböl, a Balaton, a déli part látható – a mainál szebb, tisztább időben….

Célpontunk a természet alkotta völgy gyújtópontjában, a Balatonnal szemben, páratlan panorámával várt minket. Mint később megtudtuk, az épület egykoron egy festőművész alkotóműhelyeként született. Az akkor fontos értékek ma is jól szolgálják a vendéglő érdekeit: a kilátás, a bevilágítottság, a nagy belmagasság, a minőségi berendezések mind kitűnő alapjai egy itt induló turisztikai vállalkozásnak.

Farkas István festőművész emléktáblája a Villa Kabala szigligeti épületének falán.
Farkas István festőművész emléktáblája a villa falán.

Az emeleten vendégszobák is működnek, mi azonban a helyi gasztronómiát vettük górcső alá. Tettük ezt kíváncsian, hiszen itt minden más, minden különös, mégis ismerős. Talán az álmainkból…

A még behavazott Balaton-felvidéki tájon átautózva, a célponthoz vezető szűk utcácskákon haladva még tán aggályaink is voltak. Az érkezéskor elénk siető, kezében pezsgőspalackot lóbáló fiatalember őszinte mosolyától ezek az aggályok fénysebesen illantak el.

Bozzante, Fölföldi Béla borász pincéjéből. Bodza-habzóbor.
Fölföldi Béla Bozzante. Bodza-habzóbor. Nagyszerű kezdet volt.

A pezsgősüvegben Bozzante lakott. Bodzás habzóbor, az étteremtulajdonos édesapjának produktuma. Méltó nyitánya volt a ránk váró örömöknek.
Idősebbik Fölföldi úr egyébként is az étterem egyik szürke eminenciása. A háttérből látja el kitűnő borokkal (Szeremley főborászáról beszélünk!), disznóipari termékekkel, befőttekkel, savanyított zöldségekkel, csatnikkal, de akár gépészeti fejlesztésekkel (három és fél méteres smoker?!) is fia üzletét.

Fölföldi-borok széles választéka vár a Villa Kabalában.
Fölföldi-borok széles választéka vár a Villa Kabalában.

Az étterembe lépve ismeretlenül is barátságos belső tér fogad. Alakoskodástól mentes berendezés, a kényelmet és a célszerűséget szolgáló bútorok, a vendégtérben a házi kedvenc szerepében parádézó két eb, a falakon – tán az építtető festőművész hagyatékából származó – festményekkel. Nem csak látványként, de a cudar idő elleni fegyverként is említést érdemel a sarokban magasodó monumentális cserépkályha.

Sommelier a szigligeti Villa Kabala éttermében.
A sommelier kisasszony Szekszárdról érkezett Szigligetre, szebbé tenni a villalakók életét. Még sokszor fogunk vele találkozni!

A vendéglátókkal folytatott kis beszélgetés (ezt hamarosan egy riport keretében is elérhetővé tesszük)  közben megismerkedhetünk velük is, munkatársaikkal is.
Az étterem üzemetetői sikeres budapesti vendéglátós, illetve kommunikációs pályájukkal hagytak fel álmuk megvalósítása miatt. Terveikhez hozzáértő kollégákat nyerve meg, magasan képzett sommelier, megnyerően szakszerű felszolgáló, képzett barista került e csapatba.
A konyhai csapatot vezénylő Farkas Mózes az Onyxban is bizonyított, nevét mégis inkább a televíziós szakácsvetélkedőből ismerhetjük.

Teríték a szigligeti Villa Kabala éttermében.
Akár kezdhetjük is az ebédet?

Közben zajlik a borok végeláthatatlan bemutatása. El kell ismerjük, idősebb Fölföldi úr mestere a borkészítésnek. Pétertől azt is megtudjuk, sok esetben – évekre előre tervezve – az általuk követett konyhai irányokhoz, azok ízeihez és egyéb jellemzőihez rendelt borokat rendelnek édesapjától, aki az igényt akár szőlőtelepítéssel indítva elégíti majd ki. Mindenkinek ilyen Apát!

Vaj a szigligeti Villa Kabala éttermében.
Egy darabka vaj is képes esztétikai és kulináris örömöket okozni.

A konyha lenyűgöz. Nem csak Szigligeten, egy alacsonyabb elvárásszintre redukált igényre adnak remek megoldásokat – ez a konyha bárhol a Kárpát-medencében zajos sikert aratna. Itt is azt fog, ebben szemernyi kétségem sincsen.

Sokfogásos ebédre sem idő, sem befogadóképesség nincsen. Amit kapunk, az nagyszerű. Bővebben a fotók alatt-mellett lelkendezem.

Az egyik előétel a szigligeti Villa Kabala éttermében a carpaccio Farkas Mózes konyhájáról.
Carpaccio az előételeink egyike. Szép a szemnek, kedves az ínynek.

A kiszolgálásunk elsőre újszerű. A kinőtt pulóverben megjelenő, erősen borostás fiatalember látványa gundeles műszakvezető éveimben halk sikolyt csalt volna elkékülő ajkaimra….
De amint megmozdult, amint elmosolyodott, amint a munkájához látott, averzióim semmivé lettek. Igazi profiként, a munkáját és a felszolgált tételeket jól ismerve tette emlékezetessé ott töltött időnket.
Meg kell tanulnunk: feszes derék, ropogós ingmell, bajuszkötő nélkül is lehet csúcsgasztronómiát működtetni. Gratulálok!

Krémleves felszolgálása a szigligeti Villa Kabala éttermében.
Leves felszolgálása. Kifogásunk nem lehet, élveztük minden mozzanatát.

Pompás kávét kaptunk. A történet (mert anélkül a kávé ma már olyan, mint születésnap Facebook nélkül – mit sem ér) rendkívüli. Costa Ricába szakadt hazánkfia készíti a kávébabot, azt egy nemzetközi barista versenyen ismertté válva tudja akár Magyarországig eljuttatni. Finom a kávé, értő a helyi tolmácsolója.

Costa Rica-i Lucky Cap kávé a szigligeti Villa Kabala éttermében.
Lucky Cap kávé, hozzáértő baristánk tolmácsolásában.

Véget nem érő traktánk befejezéseként különleges pálinkákat, csak maguknak készített alkoholos dió-extraktumot kínáltak vendéglátóink.

A Villa Kabala télen is nyitva van. Tavasszal is. Ha arra jársz, ki ne hagyd! És ne hidd, hogy csak a sokra hivatott vállalkozókat segíted! Nem. Te jársz jobban, ha meglátogatod őket.

Házi pálinkák a szigligeti Villa Kabala éttermében.
Házi főzésű pálinkák sora az ebéd végén. Kedvencünk volt a bodzaseprű-pálinka citrusokkal.

Nyáron viszont igazán kihagyhatatlan. Az ilyen-olyan listák által sztárolt környékbeli ételadagolóknál klasszisokkal magasabb színvonalon, azokkal összevethető árszinten kóstolhatsz pompás ízeket, mindezt párját ritkítóan szép kilátás mellett.

A mosdók tiszták, karbantartottak, feltöltöttek.
A felszolgálás szakszerű, tisztességes.
A kenyér nagyszerű házikenyér.
Kávé…. Le a kalappal!
Parkolni az étterem saját parkolójában lehet.

Néhány fotót még hadd mutassunk, megosztva akkori örömünket Önökkel is!

Az előételekkel, vagy vendégváró falatokkal kapott ún. kolbász. Látványos, jóízű kenyérkence volt.
Az előételekkel, vagy vendégváró falatokkal kapott ún. kolbász. Látványos, jóízű kenyérkence volt.
Bableves összetevői a Villa Kabala éttermében.
A bableves összetevői esztétikusan a forró tányérban.
Bableves felszolgálása a szigligeti Villa Kabala éttermében.
Forrón gőzölgő leves a már kitálalt bableves alkotóira.
Bableves a szigligeti Villa Kabala éttermében.
A bableves már készen, a tányérban, fogyasztásra ingerlően.
Marhapofa a szigligeti Villa Kabala éttermében.
Az első főételünk marhapofa volt.
A másik főétel rakott krumpli volt a szigligeti Villa Kabala éttermében.
A másik főétel rakott krumpli volt. Műalkotás, ami finom.
A sommelier bort kínál a szigligeti Villa Kabala éttermében.
És a sommelier csak jött, csak jött….
Tejbegríz variációk a szigligeti Villa Kabala éttermében.
A desszertünk, tejbegríz. A neve sugalljon bármilyen hétköznapi édességet, Farkas Mózes ezt is ünneppé emelte. Imádtam!

 

A Bencze Családi Pincészet borai a szigligeti Villa Kabala éttermében.
Az ebéd legvégén került elő két flaska, a biodinamikus gazdálkodású Bencze Családi Birtok büszkeségeiből. A Rajnai Rizlinget a közelmúltban a 10 legjobb bor közé tette az értékelő….

One thought on “Villa Kabala*****

  • Asztalosne Gyongyi

    . Náluk értettem meg, hogy az étel is lehet élmény.
    Koszonom munkáltatóimnak, akik elvittek bennünket oda.
    Minden pillanatát élveztem a náluk töltött időnek.
    A ráadás a „hazigazda”, Süti idegenvezetése volt.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .